Održana stoljetna procesija i proslavljen rapski zavjetni blagdan „Križi“

Svake posljednje nedjelje u travnju vjernici svih župa otoka Raba u procesijama u kojima se nosi križ, praćeni svojim župnicima, hodočaste u bivšu rapsku katedralu.

Riječ je o stoljetnom i zavjetnom blagdanu kojim su se Rabljani u 15. stoljeću zavjetovali, moleći za poštedu pod naletom zloglasne bolesti kuge. Dodatni biljeg procesiji daje i lik Čudotvorne Gospe Rapske koja se nalazi u samostanskoj crkvi Sv. Andrije sestara benediktinki, te se samo na taj dan svečano pronosi ulicama grada Raba do župne crkve gdje se kroz čitav mjesec svibanj vjernici okupljaju na molitvu i pobožnost pred Gospinim likom.

Iako je običaj da lik Gospe nosi i potom misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavi krčki  biskup, ove godine zbog posebne situacije procesija je održana u jedinstvenom obliku. Uz posredovanje Stožera civilne zaštite grada Rab i Biskupskog ordinarijata u Krku, a na inicijativu rapskog župnika mons. Mrakovčića, dobivena je suglasnost Nacionalnog stožera civilne zaštite za održavanje procesije i misnoga slavlja. Svakog je župnika iz šest otočnih župa pratilo po četiri vjernika predstavnika župne zajednice, te je na taj način simbolično nastavljen stoljetni hod i proslavljen zavjetni blagdan Križi.

Mnogi su se vjernici, okupljeni u svojim obiteljima, pridružili ovom slavlju prateći izravan prijenos zahvaljujući emitiranju na Radio Rabu, te kanalu Rab Stream TV putem YouTube-a. Unatoč posebnim uvjetima, Rabljani su iskazali zahvalnost Križu Gospodinovu i Gospi Rapskoj pod čijom zaštitom stoljećima zavjetno hodočaste, moleći ove godine s posebnom nakanom za zaštitu zdravlja i života svih ljudi, te pomoć medicinskom osoblju koje ulaže svoje napore za pomoć oboljelima.

Foto: H. Hodak

Print Friendly, PDF & Email