Održano 26. biskupijsko hodočašće na Trsat

U nedjelju 14. listopada osunčani su perivoj Svetišta Majke Božje Trsatske ispunili mnogobrojni vjernici sa svih otoka Krčke biskupije, okupljeni na 26. biskupijskom zavjetnom hodočašću.

Misnom slavlju prethodio je pretprogram koji je osmislio i predvodio zajedno sa više bračnih parova vlč. Anton Valković, povjerenik za obitelj Biskupije Krk. Pjevanje na pretprogramu kao i na misnom slavlju animirao je župni zbor iz Njivica sa pridruženim pjevačima iz Sužana i Rasopasna.

U 11 sati započela je svečana Euharistija koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji 30-tak svećenika i redovnika. Misnom slavlju nazočio je i biskup u miru mons. Valter Župan.

U homiliji, biskup Ivica postavio je pitanje: „Je li moguće u ovom našem toliko konfuznom i zamršenom svijetu, u kojem svatko ima pravo na svoju istinu, u kojem se „prodaje“ pod istinu i ono što je očigledna neistina i notorna laž, kad svatko s uvjerenjem prodaje svoje recepte za ispravno življenje… doći do one iskonske istine, objektivne istine, koja vrijedi za svaku generaciju i za sva vremena?“ te se nadovezao: „Vjerujemo da takvu istinu daje samo Isus Krist koji je jedini od sinova ljudskih za sebe rekao da je Istina i da onaj tko je od istine sluša njegov glas.“

Oslanjajući se na navješteno Evanđelje (Mk 10, 17-30)  – na susret Isusa s mladićem koji ga pita »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?«, mladićem koji ima sve, i još važnije, koji je od mladosti slijedio Božje zapovijedi, a koji ipak u sebi osjeća neku prazninu, životnu neispunjenost koja mu je oduzima puninu radosti i veselja života, biskup Ivica naglašava kako mu je Isus, kao i svima nama danas, uputio poziv da učini zaokret u svome životu, da daje sve i to ne samo od svoga nego sebe samoga.  Baš kao i mnogi od nas, ovaj čovjek koji se nalazio na domak svojoj sreći i svom konačnom rješenju, nedovoljno odvažan da učini takav korak, otišao je od Isusa s onom istom provalijom u srcu s kojom je došao.  

Povezujući svoju pouku s čitanjem iz Knjige Mudrosti, biskup ističe: „Kad bismo mi danas u najotvorenijoj iskrenosti srca dotrčali k Isusu i pitali ga: „Isuse što mi još fali? Što fali meni, mojoj obitelji, našim redovničkim zajednicama, svećenicima i biskupima, što našim političarima i cijelom narodu?“, odgovor bi bio samo jedan: „Mudrosti!“ Jer mudrost je više od zdravlja i ljepote, više od sunčeve svjetlosti, jer se svjetlo mudrosti nikad ne gasi.“ Zamolio je stoga biskup Ivica  Majku Božju Trsatsku, ali i slugu Božjega biskupa Mahnića da nam svima ponaosob izmole mudrost kako bi mogli zaživjeti puninom života koja od Boga dolazi.

Na kraju misnog slavlja, biskup Ivica izmolio je posvetnu molitvu pred likom Gospe Trsatske.

Nakon mise, vjernici su se zadržali u osobnoj pobožnosti, prinoseći dragoj i bliskoj Gospi Trsatskoj svoje najbliže, svoje molitve i zahvale.

Biskupovu propovijed možete poslušati u cijelosti: 

 

FOTOGALERIJA

Tekst i fotografije: Irena Žužić

 


 

Print Friendly, PDF & Email