Održano godišnje zavjetno hodočašće Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj

Svetište Majke Božje Trsatske je i ove godine primilo vjernike otočne, Krčke biskupije. Tradicionalno hodočašće vjernika Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj, sada već 29. u nizu, održalo se 10. listopada ove godine i to usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima (ponajviše bura, a na određenim mjestima i kiša s burom).

U ovoj prigodi započeo je i sinodalni hod Krčke biskupije koja se, na poziv pape Franje upućen svim partikularnim Crkvama, uključuje u sinodalni hod, upravo započet u Rimu, pod nazivom: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, a kao pripremu za sinodu koju je Papa sazvao za 2023. godinu.

U tom vidu, prije euharistijskog slavlja održana je molitva krunice u bazilici Gospe Trsatske. Samu krunicu je animirao bogoslov Zoran Maričević, a pjesmom je krunicu pratio zbor župe Krk, pod vodstvom vjeroučiteljice Mirjane Žužić, a orguljskom pratnjom Antonia Jurešića.

Razmatrajući slavna otajstva svete krunice, uz poticajne misli pape Franje, molili smo za naš zajednički hod s Kristom. Naime, riječ sinodalnost dolazi od grčkog synodos što znači sastanak, skup, zajednički put. Kako bi izrazili svoje zajedništvo u Crkvi i da je svatko po sakramentu krštenja pozvan izgrađivati tu istu Crkvu, otajstva svete krunice molili su razni članovi Božjeg naroda. Tako je prvo otajstvo krunice predmolio vlč. Andrija Živković, župni vikar Malog Lošinja, drugo otajstvo obitelj Emanuela i Karmen Barbiš iz župe Punat, treće otajstvo mladi naše biskupije (Matej Budinić iz Malog Lošinja, Sanja Bjelobradić, Mirjam Kosić, i Lucija Depikolozvane iz Krka), četvrto otajstvo s. Marija Faustina Kovačević, časna sestra iz zajednice Omnia Deo, a peto otajstvo gospođa Dinka Polonijo iz Brzaca, župa Linardići).

Nakon molitvene pripreme za svetu misu, uslijedilo je i samo misno slavlje. Svetu misu je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak u zajedništvu sa sedamnaest svećenika, a asistirali su bogoslovi Krčke biskupije, franjevački novaci s Trsata i iz Krka te ministranti župe Mali Lošinj. Misno slavlje je također animirao župni zbor Krk, u određenim dijelovima i uz violinsku pratnju Lovre Komljenovića.

Na početku misnog slavlja sve je pozdravio gvardijan trsatskog samostana i svetišta, fra Krunoslav Kocijan, OFM, a pozdravima se pridružio i biskup Ivica istaknuvši kako s ovim hodočašćem otvaramo sinodalni put u našoj Biskupiji.

U službi riječi čuli smo Božju riječ predviđenu za 28. nedjelju kroz godinu, a čitali su: Končeta Sablić iz župe Cres i Ivan Hržić iz župe Dubašnica. Psalam su otpjevali Antonio Jurešić i Sanja Bjelobradić iz župe Krk, dok je evanđelje navijestio vlč. Silvio Španjić, župnik Nerezina, Punte Križa i Ćunskog.

Biskup Petanjak okupljenima je uputio propovijed. Pojasnio je značenje sinode za život Crkve te poručio: „Crkva je narod Božji na putu, te je i sinodalni put zajednički hod kršćana i promišljanje našeg poslanja u svjetlu Isusova evanđelja pod vodstvom Duha Svetog.“

Ovo biskupijsko hodočašće koje okuplja vjernike svih naših otoka „povlašteni je trenutak za početak ovog zajedničkog sinodalnog puta kako bi se i na ovaj način osjetilo da smo Crkva hodočasnica, Crkva na putu, a to znači Crkva u rastu, sazrijevanju, obraćenju, podložna različitim utjecajima i promjenama“.

Tumačeći pročitano evanđelje o susretu Isusa sa bogatim mladićem Biskup kaže:

„Isusu se svidio entuzijazam ovog čovjeka, vidio je u njemu velike potencijale i zato mu se odvažio predložiti najradikalniji put, na što ovaj nije bio spreman. Isusova ljubav i simpatija prema njemu nisu nestale i njegov život po Božjim zapovijedima i dalje mu otvara vrata raja, ali će mu zauvijek manjkati to što nije uspio u sebi pobijediti strah i prihvatiti Isusov radikalan poziv koji bi njemu, koji je pozvan na ono više nego drugi, učinio da njegova sreća bude potpuna i da njegovo početno oduševljenje zadobije konačnu puninu. Taj korak više, kojim se preskaču provalije naših nesigurnosti i svladavaju strahovi da ćemo, ako povjerujemo Isusu, biti gubitnici, najčešći su razlozi zašto u nama nestaju početna oduševljenja, koja toliko puta završe razočaranjem i napuštanjem puta spasenja.“

„Mi stavljamo naglasak na to što moram raditi da nešto steknemo, konkretno ovdje da steknemo život vječni, a Isus našu logiku okreće naopačke: ako hoćeš nešto imati, svega se odreci. I kad se svega odrekneš steći ćeš braću i sestre i tek tada ćeš znati da te oni koji te vole ljube takvoga kakav jesi, a ne ono što posjeduješ i čime možeš njihovu ljubav kupiti. Tek tada se može dosljedno Krista slijediti.“

„Mnogi su naši pastoralni pothvati besplodni zato što nemamo hrabrosti ići do kraja, nego se parcijalno zaustavljamo, i umjesto da idemo i napredujemo, tapkamo na mjestu i polako tonemo u svojim iluzijama.“

„Da bi smo uspjeli i ustrajali na ovom sinodalnom putu kojeg danas započinjemo, potrebno nam je ono oduševljenje kojim je ovaj mladić dotrčao k Isusu, ali nam je potrebna i velika snaga i svjetlo Duha Svetoga koji će nam pomoći da ne dođemo k Isusu sa svojim gotovim rješenjima, nego da čujemo što nam Isus govori i da mu vjerujemo i onda kad nam kaže: ne boj se napraviti još jedan korak više i odvažiti se ići samo onim putem koji ti ja pokazujem.

Na ovom putu nećemo naći većih uzora od Blažene Djevice Marije i svetog Josipa, u čijoj se godini nalazimo, jer su njih oboje, kao djevojka i mladić, kao supružnici i roditelji, prihvatili poticaje Duha Svetoga i napravili korak kakav nikada prije njih, ni poslije njih, Bog nije tražio ni od koga drugoga.“

„Marija i danas nama, ovdje na Trsatu, pokazuje prema svome Sinu Isusu kojeg drži u naručju i pokazuje nam Put života, Put vremenite i vječne sreće kojoj svaki čovjek u dubini srca teži. Marija nam i kao Crkvi pokazuje Put – Isusa, da možemo zajedno, kao braća i sestre u jednoj Kristovoj Crkvi, na stijeni Petrovoj, na vjeri Crkve, graditi svoj život i crpiti istinske vrednote koje nas trebaju oblikovati i nositi naprijed kao zajednicu i kao društvo: vrednote Kristova evanđelja.

Ovo su vremena velikih izazova. Ova vremena traže oduševljene mladiće i djevojke, hrabre muževe i žene, postojane bake i djedove, radikalne svećenike, redovnike i redovnice, koji se neće bojati na prvo mjesto postaviti Isusa Krista i radosnim ga srcem nasljedovati.“

Molitvene zazive u sveopćoj molitvi izrekli su: Anica Žic (župa Punat), Zdravko Kirinčić (župa Sveti Vid), Maja Kirinčić (župa Risika), Janko Žerjav (župa Supetarska Draga), Ana Majdančić (župa Sveti Jakov), Dinko Justinić (župa Njivice) i Ivana Andreškić (župa Lopar).

Nakon svete pričesti zapjevali smo himan Duhu Svetomu moleći tako svjetlo i vodstvo Duha Svetoga na početku ovog sinodalnog hoda, a poslije popričesne molitve biskup Ivica je posvetio cijelu Biskupiju i ovaj sinodalni hod Majci Božjoj Trsatskoj izmolivši posvetnu molitvu.

Biskup Ivica je na kraju misnog slavlja svima zahvalio na dolasku i na uloženom trudu te pozvao mlade da se prijave na projekt volontiranja „72 sata bez kompromisa“ koji će se u narednom tjednu održati u više gradova Republike Hrvatske, a tako i u gradu Krku.

Nakon misnog blagoslova, uputili smo se u ophodu oko oltara Gospe Trsatske te tako zaključili zajednički dio našeg ovogodišnjeg hodočašća na Majci Božjoj Trsatskoj.

 

Tekst: Josip Karabaić
Foto: Gilbert Hofmann

 

Print Friendly, PDF & Email