Održano stručno vijeće vjeroučitelja

Milosrđe i pomirenje

U organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije  i Agencije za odgoj i obrazovanje, podružnice Rijeka, u Krku je 2. rujna održan Biskupijski susret vjeroučitelja u osnovnoj i srednjoj školi  Krčke biskupije. Molitvu na početku susreta predvodila je s. Gabrijela Dodić iz Raba, a krunica božanskog milosrđa bila je najbolji uvod u temu Milosrđe i pomirenje. Predstojnik katehetskog ureda mr. Anton Peranić pozdravio je prisutne vjeroučitelje, oca biskupa Ivicu Petanjka, Tomislava Tomasića, višeg savjetnika pri Agencijiza odgoj i obrazovanje, te predavača dr. Antona Tamaruta, redovitog profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Na samom početku dr. Tamarut je kao cilj svog predavanja postavio da ono bude iskra na kojoj se može zapaliti vatra. Predavač je polazeći od Sv. Pisma, preko misli crkvenih naučitelja i papa, pokazao kako je milosrđe središte Božje poruke. Današnji svijet je potrebit Božje ljubavi, ali je nažalost mnogi traže na krivom mjestu. Bog ulazi u dramu grijeha i traži čovjeka kao što je tražio Adama. Povijest Božjeg milosrđa je dinamična. O tome nam svjedoči Stari zavjet, mnogi savezi koje je Bog sklopio s Izraelom, a vrhunac je Isus Krist. Božje milosrđe ima karakteristike koje vezujemo uz oca, kao što su čvrstina, vjernost, zaštita, ali i one koje nas podsjećaju na majku, nježnost, dobrota… Dar koji smo dobili obvezuje nas da budemo graditelji kulture milosrđa. Zadatak je to za svakog vjernika, a osobito za vjeroučitelje. To ćemo moći samo ako poslušamo riječi sv. Pavla Kološanima i zaodjenemo se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost i strpljivost.

Nadahnuto predavanje potaklo je mnoga pitanja pa se susret nastavio u razgovoru o Božjem praštanju, potpunom oprostu, sakramentu ispovijedi…Kada govorimo o milosrđu uvijek treba imati na umu da je duhovni život rast, a ne magija.

U drugom dijelu susreta okupljenima se obratio savjetnik Tomislav Tomasić koji je vjeroučitelje informirao o kurikularnoj reformi koja nije prekinuta, ali dinamika njenog ostvarenja nije poznata. Na kraju skupa vjeroučitelje je pozdravio otac biskup koji je naglasio važnost vjeroučitelja u prenošenju vjere i ohrabrio ih u njihovom radu. Susret je zaključen zajedničkim ručkom u Biskupskom domu.

Ljiljana Filipas

Print Friendly, PDF & Email