Biskup Ivica predvodio misno slavlje u svetištu Gospe od Milosrđa

U Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku u četvrtak, 8. rujna, svečano je proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marijine. Veliki broj vjernika hodočastio je na mise koje su se slavile od ranih jutarnjih sati, a glavno misno slavlje u 19 sati predvodio je mons. dr. Ivica Petanjak, krčki biskup izabran iz reda kapucina. Na početku misnog slavlja fra Stanko Dodig, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa, poželio je dobrodošlicu svim okupljenima i ujedno zahvalio mons. Petanjku što je prihvatio predvoditi svečano misno slavlje.

gospino-polje-2016-3

Svatko od nas je željeno i voljeno dijete Božje
U propovijedi je mons. Petanjak rekao kako rođenje znači jedno sjećanje i jedan povratak na početak ljudskog života, odnosno da rođenjem započinje put bez kraja. Ispričao je i kako nas blagdan Rođenja Blažene Marije Djevice vraća na još jedan početak, na njezine roditelje koji prema predaji nisu mogli imati djece i koji su izmolili od Boga Mariju davši zavjet da će je dati da Bogu služi. „I kad se rodila Marija ona je bilo to dijete koje je izmoljeno od Boga i koje je u istinu bilo dano u službu Bogu. I sad nas to rođenje Marijino vraća opet na daljnji početak a to je onaj početak koji ima svatko od nas, početak u Bogu.“
Biskup je dalje objasnio kako postoje tri početka: Kad smo se začeli i rodili, kad su naši roditelji željeli da se rodimo i početak u Bogu. „Zato govorimo da se ovdje, ne samo kod Marije nego i kod svakoga od nas, radi o životu koji je počeo i živi u Bogu. I zato svatko od nas mora vjerovati da je željeno i voljeno dijete Božje. To je najvažnija rečenica od svega što ću reći. Ovo zapamtite i ovo ponesite u život“, upozorio je biskup. Poručio je okupljenima da kad se nađu u dobrim ali i teškim trenutcima da smognu snage i reknu sami sebi da su voljeno i željeno dijete Božje, jer da je to istina koja treba nositi čovjeka kroz život i svijet.

Početak ljudskog života nema kraja
Propovjednik je kazao da kad se u želji za djetetom ljudski i Božji plan susretnu, da onda nastaje život koji je blagoslovljen i da se tada rađaju djeca koja su blagoslov sama sebi, roditeljima, Crkvi, domovini i svijetu. „Svako dijete koje je željeno i koje je od Boga izmoljeno, mora biti blagoslov svima koji su ga željeli i izmolili“. Ovim riječima mons. Petanjak osvrnuo se na Djevicu Mariju za koju je rekao da je poznavala Božje planove, poznavala vjeru, Sveto Pismo, kulturu naroda u kojem se rodila i da zato jer je bila pripremljena, ali i od Boga izmoljena, mogla je biti majkom Isusa Krista.
Dodao je kako BDM ulazi u kategoriju ljudi koji su obilježili svoju epohu i povijest te da slaveći njezin rođendan slavimo početak ljudskog života koji nema kraja. „Slaviti njezin rođendan nije samo sjećati se nečega što je bilo nego nečega što je sada i pred nama. Ako je po Mariji došao Spasitelj i ako su se po Mariji otvorila vrata Neba, onda ta vrata ostaju otvorena zauvijek za sve nas“. Simboliku vrata Neba propovjednik je povezao sa vratima u Godini milosrđa kroz koja prolazimo kako bi dobili oprost grijeha, a koja simboliziraju Božju otvorenost za sve nas. Dodao je i kako Marija može predstavljati vrata koja je Bog otvorio zauvijek za sve nas.

Blagoslivljajte svako začeto dijete i bit ćete blagoslovljeni
Govoreći s ambona biskup Petanjak poručio je svima da budu zahvalni što su izmoljeni od Boga i što su željeni došli na ovaj svijet, te da svako dijete prihvate s ljubavlju i u zahvali prema Bogu za život koji je začet. „Zapamtite, ako budete blagoslivljali svako začeto dijete, imat ćete blagoslov u životu, i bit ćete blagoslovljeni“. Uz ove riječi mons. Petanjak dao je poruku i svima onima koji misle da nisu željeni da se unatoč svemu dignu i kažu: „Ja sam voljeno i željeno dijete Božje jer me Bog htio, prijeđite preko svega i idite na onaj prvi početak, a to je onaj u Bogu gdje smo svi željeni.“
Na kraju je zaključio kako svi mi vjerujemo u Boga koji je životvorac i koji se raduje svakom životu koji dolazi na ovaj svijet, te da svatko od nas treba ostaviti traga u ovome svijetu. „Izdignite se iznad svega i ugledajte se u geslo Godine milosrđa, budite milosrdni kao što je Otac nebeski milosrdan, i gledajte u Boga kao u uzor“.
Na misnom slavlju uz brojne vjernike, redovnike i redovnice, sudjelovali su i učenici osmog razreda OŠ Frank Krsto Frankopan sa Krka koji su se nakon mise fotografirali zajedno sa krčkim biskupom.
Pjevanjem je proslavu Rođenja Blažene Djevice Marije uveličao zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jelčić.
Vjernici su na sam blagdan Male Gospe mogli dobiti potpuni oprost uz uobičajene uvjete. Proslavi blagdana prethodila je devetnica od utorka, 30. kolovoza, do srijede, 7. rujna. Svakog dana bila je krunica i litanija Majke Božje te misa s propovijedi. Devetnice su predvodili franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Split i profesori na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu Split dr. fra Šimun Bilokapić i dr. fra Ante Akrap.

Nikša Sentić
(www.dubrovacka-biskupija.hr)

Print Friendly, PDF & Email