Oproštaj vlč. Ivice Kordića u Puntu i priprema za ponovni odlazak u misije

Naš svećenik vlč. Ivica Kordić prije devetnaest godina vratio se u Domovinu i svoju Krčku biskupiju te se stavio biskupu Ordinariju na raspolaganje nakon što je 15 godina djelovao kao misionar u Zambiji, u biskupiji Mongu. Kroz tih je 19 godina vlč. Kordić obavljao raznovrsne i zahtjevne službe: bio je duhovnik u Duhovnom centru „Betaniji“, zatim generalni vikar Krčke biskupije, župnik u Poljicima i Dubašnici, duhovnik Pokreta za život, povjerenik za obitelj, ravnatelj Pazinskog kolegija te, napokon, župnik Punta i Stare Baške. Ovu posljednju službu vršio je predano 8 godina.

Želja za ponovnim misionarskim služenjem nikad nije potpuno nestala već se iznova budila i rasla pa je po drugi put vlč. Kordić odlučio napustiti svoj rodni kraj i otisnuti se prema kraju i narodu kojeg zove „svojim drugim domom“ – u Zambiju. Zbog toga je u nedjelju 21. lipnja, prigodom župne svete mise u Puntu, upriličen oproštaj župnika od svojih župljana.

U propovijedi vlč. Kordić podsjetio je okupljene vjernike kako sve što čini, kršćanin treba činiti imajući na pameti dolazak i ostvarenje kraljevstva Božjega. Samo se tako može ići kroz život bez straha od osude, laži pa čak i mučeništva. „Pogled u Isusa nadvladava strah i pokazuje i potvrđuje nadmoć nad svakom vrsti mučenja. To potvrđuje Isusovo uskrsnuće od mrtvih. Na kraju će svaka laž biti donesena na svjetlo i pravda će doći na vidjelo.“ Poput prvih kršćana i danas mnogi podnose tolike patnje i mučeništva jer „uza sve svoje mane i nedostatke, žele i nastoje svojim životom biti što sličniji Isusu, odnosno, poradi vjere u Isusa Krista i njegovo Evanđelje, zbog ljubavi prema Bogu, Crkvi i ljudima.“ „Gledajući u Isusa mi vidimo i shvaćamo da su u ovom životu kratkoga vijeka muke, poteškoće, trpljenja, osobito ona s kojima se suočavamo zato jer želimo živjeti i svjedočiti za vjeru. Zato smo pozvani da ne odustajemo zbog straha ili suprotstavljanja, znajući da će u konačnici istina pobijediti i poraziti laž, da će pravda biti jača od nepravde, i da će vječni život vladati nad smrću, kao što već vidimo u životu, smrti i uskrsnuću Isusovom.“

Vlč. Ivica na kraju je misnog slavlja zahvalio mnogobrojnima koji su se tijekom njegove župničke službe stavili na raspolaganje za dobro župne zajednice: časnim sestrama, Župnom pastoralnom i Ekonomskom vijeću, Caritasu, članovima i suradnicima, čitačima, pjevačima, pomagačima u katehezi, moliteljima i predmoliteljima, članovima karitativnih zajednica…. Zahvalio se i onima koji su izražavali svoju kritiku i neslaganje jer su i takve situacije prigoda da se zastane, zamisli, promisli o svojim postupcima, ponizi, oprosti, raste… Župnoj zajednici zaželio je obilje Božjeg blagoslova i pozvao ih da uvijek budu otvoreni za Božje vodstvo i činjenje onoga što Bog traži od njih.

Zahvalu vlč. Kordiću izrekli su načelnik Općine Punat g. Marinko Žic te župljanka Sara Vidaković. Zaželjeli su mu da ga Bog vodi na njegovom novom putu te mu uime Općine odnosno uime župe dali svoj prilog – doprinos za misije.

Vlč. Ivica Kordić već je nekoliko godina uspješno u župi Punat razvijao misijsku svijest posebno ih upoznajući s projektom i akcijom „Marijini obroci“ koja djeluje u 17 zemalja u svijetu, a usmjerena je na osiguravanje obroka školskoj djeci misijskih, nerazvijenih ili ratom zahvaćenih područja. Budući da su se župljani Punta na njegov poticaj rado i velikodušno odazivali te pomogli mnogobrojnoj djeci, u srijedu 17. lipnja u Punat je stigla gđa Ivana Pudić, glavna koordinatorica Hrvatske za Marijine obroke koja je htjela i osobno uime ove organizacije zahvaliti vlč. Kordiću. Tom je prigodom pretpremijerno prikazan i film Ljubav dopire svugdje. Vlč. Ivica Kordić zahvalio je gđi Pudić na pomoći kao i župljanima na raspoloživosti i otvorenosti da se uključe te zaželio da ovaj hvalevrijedan projekt zaživi i na području gdje kao misionar odlazi.  

Tekst: Irena Žužić
Foto: Emanuel Barbiš

 

Print Friendly, PDF & Email