Oprostili smo se od svećenika Antuna Zazinovića

Na Veliku subotu, 31. ožujka, preminuo je, u 75. godini života i 49. godini svećeništva, krčki svećenik vlč. Antun Zazinović. U utorak, 3. travnja, krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je misu zadušnicu u Krčkoj katedrali, na kojoj je koncelebriralo 40-tak svećenika i redovnika i sudjelovalo mnoštvo vjernika.

Biskup Ivica istaknuo kako je znakovita datost da je vlč. Antuna Gospodin pozvao k sebi baš na Veliku Subotu „kad cijela Crkva šuti i upravlja svoj pogled prema Kristovu grobu i razmišlja o tajni svoga otkupljenja koje je plaćeno životom samog Sina Božjeg i njegovom neizmjernom ljubavlju prema svakome od nas“, jer je vlč. Antun svoje posljednje bolesničke godine proveo strpljivo, u šutnji, dubokoj povučenosti i usmjerenosti na ono najintimnije što čovjek nosi u svome srcu i svojoj duši.

Tumačeći pak Evanđelje, Biskup stavlja u fokus lik Marije Magdalene, koja je jednoć zbog svog grešnog života bila osuđena na kamenovanje, ali je upravo Isusovom intervencijom, dobila novu priliku, kao novo rođenje. Zbog ljubavi koju je osjećala prema Gospodinu, ona se ne miri s njegovom smrću nego nastavlja bdjeti, tražiti ga i nadati se. „Gospodin dopušta da ova žena sa svom svojom boli u srcu iskopa toliku jamu kolika je potrebna da kasnije bude ispunjena uskrslom radošću, jer samo oni koji znaju ljubiti do boli mogu upoznati dubine prave radosti, a preokret nastaje onog časa kad nas Gospodin po imenu zazove.“

Čuvši Isusov glas, ona želi zagrliti njegove noge, ali joj Isus to ne dopušta. Upravo u tom susretu Marije i Isusa na grobu događa se mala škola ljubavi. Isus joj ne dopušta da njezina ljubav bude zarobljena, isključiva i zatvorena samo za jednu osobu, već dobiva poslanje ići dalje, širiti je i njome obuhvatiti sav svijet. „Koliko god su Marijina bol i ljubav prema Isusu Kristu bili iskreni, i njezina je ljubav morala proći kroz dodatno pročišćenje i dobiti onu širinu koja krasi Boga samoga, a ta je da ljubi jer ljubi. Bog ljubi tako da se u svakoga od nas zaljubi, ali nikada tako da nam ta ljubav ne bi ostavila potpunu slobodu odgovora s naše strane.“ Također, napominje Biskup Ivica: „Ljubav Uskrsnuloga ne može se posjedovati jednom zauvijek. Ona daje poticaje za svakodnevnim traženjem Isusa Krista. Ako ga se jednog dana prestane tražiti, Isus umire u nama. Isus odlazi od nas. A treba se dogoditi upravo suprotno: svoj život tako uskladiti sa životom njegovim da se mi utopimo u njega, postanemo dio njega.“ A gdje moramo tražiti Isusa? „Isus Krist htio je ostati s onima koji ga ljube pa je sebe ostavio pod prilikama kruha i vina da se njime uvijek hranimo i od njega živimo. Neka i ova euharistija koju prinosimo zajedno s našim pokojnim bratom Antunom učvrsti našu vjeru i pročisti našu ljubav“, zaključio je biskup.

Vlč. Antun Zazinović pokopan je na gradskom groblju u Krku.

Vlč. Antun Zazinović rođen je u Krku, 27. listopada 1943., a zaređen za svećenika u Krku, 29. lipnja 1969. godine. Gimnaziju je završio u Krku, a teologiju u Zagrebu. Službe: 1969. – 1970. duhovni pomoćnik u Velom Lošinju i Iloviku, 1970. – 1978. duhovni pomoćnik u Cresu, 1978. – 1992. župnik u Barbatu, 1992. – 1996. župnik u Poljicima, 1995. – 1996. dušobrižnik Skrpčića i Pinezića sa župničkim ovlastima te od 1996. do umirovljenja 2012. župnik Linardića. Posebno zanimanje pokazivao je za rad sa starijim i nemoćnim osobama.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email