Pepelnica u krčkoj katedrali

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je u krčkoj katedrali euharistijsko slavlje Pepelnice.  

Donosimo nekoliko naglasaka iz biskupove propovijedi:

Najjače vrijeme u liturgijskoj godini, vrijeme korizme, započinjemo povratkom Gospodinu. Poziv je to koji nam je, svake godine, uvijek iznova, upućen. Taj povratak obilježavamo posipanje pepelom, priznajući, pognute glave, da smo pogriješili i da se vraćamo Bogu, da smo samo prah i pepeo, da smo takvi i u svojim odlukama – čvrsti kao pepeo – i da nas i najslabiji vjetrić pretvara u nepostojanje. Svijest grešnosti drži nas u stanju poniznosti jer pred Bogom se ne možemo hvaliti svojom pravednošću.

Povratak je javan i pokajnički, ali nije dovoljno samo se na izvana posuti pepelom po glavi, već to moraju pratiti i konkretna djela što Isus zove „činjenje pravednosti“. No ta djela moramo činiti u skrovitosti, a ne razmećući se njima. Zašto je to tako? Sve naše ponašanje, sve naše djelovanje, svaka naša molitva, post, milostinja mora biti u duhu učenika koji je usmjeren na svoga Oca na nebesima. Sam Bog je naš učitelj, naš uzor, naš primjer. A kako se ponaša Bog Otac pokazao nam je njegov Sin Isus Krist, vjerna slika Očeva.

Isus nas poziva: „Kad moliš idi u svoju sobu i zatvori vrata za sobom“. „Tvoja soba“ je nutrina tvoga srca u kojem mora postojati jedan sveti prostor i jedno sveto mjesto u kojem se može dogoditi tvoj susret s Ocem. Nemoj moliti tako da svojim gestama i ponašanjem privlačiš pozornost drugih na sebe. Sam Isus kad je molio povlačio se u samoću i nitko od apostola nije bio uz njega. Bili su to njegovi intimni susreti s Ocem. Ono što su učenici vidjeli bili su tek plodovi Isusove molitve: njegovu preobrazbu. To i jest smisao molitve: biti drugačiji, preobražen.

Isto se odnosi i na post. I on treba biti učinjen u skrovitosti.

Milostinja, molitva i post putovi su čišćenja u ovom korizmenom hodu koji uspostavlja intimniji odnos s Bogom Ocem, s nama samima i s našim bližnjima. Egoizam treba polako ustupati mjesto altruizmu. Zato Isus ovo zove „činjenje pravednosti“, drugim riječima uspostavljanju boljih odnosa s Bogom i ljudima. A to se postiže tako što sam ja sam najprije na svoj koži osjetio djelovanje Božjeg milosrđa i praštanja, pa ga potom i drugima darujem.

Print Friendly, PDF & Email