Podignuta i blagoslovljena kapelica Svete Obitelji

Kod prilaza Omišlju sa strane groblja, u predjelu Lokvica uz glavnu cestu sagrađena je nova kapelica Svete Obitelji i blagoslovljena u popodnevnim satima na blagdan Svih svetih ove godine. Naime, kapelica sa slikom Sv. Obitelji postojala je u blizini od davnine, ali je prilikom širenja ceste 60-tih godina prošloga stoljeća porušena. Sliku Sv. Obitelji iz kapelice, rad priznatoga akademskog slikara domaćeg sina Frana Pavačića, sačuvala je obitelj iz susjedstva Kate Sučić i redovito se slika izlagala tijekom prolaza jutarnje procesije na zavjetni omišaljski blagdan Duhovski utorek.

Zadnjih je godina sve više sazrijevala misao ljudi iz susjedstva da se na prikladnom mjestu u blizini podigne nova kapelica, slična onoj koja je nekada postojala. U međuvremenu je o tom pitanju razgovaralo s općinskom vlašću i zatražilo se građevinske uvjete za ostvarenje plana. Zauzimanjem okolnih mještana, posebice Antona Sormilića i Petra Kraljića, u kratko su vrijeme izvedeni svi radovi: iskop, građevinski posao, vanjska zaštitna vrata i uokvirivanje slike.

Dozvolom krčkoga biskupa kapelicu je blagoslovio mjesni župnik u prisustvu znatnog broja vjernika nakon popodnevne službe Božje na Sve svete. Na ploči ispod ulaznih vrata stoji utisnut znakoviti tekst: Sv. Obitelji daj mir i blagoslov svim obiteljima ove župe

 

 

Print Friendly, PDF & Email