Polaganje privremenih zavjeta kod franjevaca trećoredaca u Krku

Svečanim misnim slavljem s obredom privremenog zavjetovanja u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Krku u nedjelju 30. kolovoza, uz prisutnost redovničke braće, obitelji i rodbine te vjernika, u ruke provincijskog ministra fra Ive Martinovića položio je privremene redovničke zavjete novak fra Tomislav Sabađija iz Kloštra Podravskog.

Polaganjem zavjeta završava njegov jednogodišnji novicijat u Trećem samostanskom redu sv. Franje pod vodstvom učitelja fra Jose Živkovića. Godina novicijata je razdoblje intenzivnoga promišljanja o vlastitome odgovoru na Božji zov, u konkretnome prostoru i vremenu. Novicijat je specifičan, u odnosu na ostatak redovnoga odgojnoga procesa, time što nisu dopušteni vanjski studiji.

Godina novicijata završava polaganjem privremenih redovničkih zavjeta (čistoća, poslušnost, siromaštvo) po kojima se redovnik na tri godine života posvećuje Bogu i Crkvi kao član Trećega samostanskoga reda sv. Franje.

Nakon obreda u samostanskome klaustru upriličeno je čestitanje koje je nastavljeno svečanim domjenkom u samostanu i samostanskom vrtu trećoredaca u Krku.


Fra Tomislav Sabađija, sin pok. Nade i Josipa, rođen je 21. lipnja 1983. g. u Virovitici. Djetinjstvo je proveo u Prugovcu, a osnovnu je školu završio u Kloštru Podravskom. U župi Sv. Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom primio je sakramente kršćanske inicijacije. Po završetku osnovne škole 1997. upisuje Opću gimnaziju za sportaše u Koprivnici istovremeno potpisujući stipendijski ugovor sa Nogometnim klubom Slaven Belupom. Napustivši profesionalnu nogometnu karijeru počinje raditi i nastavlja igrati u trećeligaškim nogometnim klubovima Pitomači, Slatini i Croatiji iz Grabrovnice.  Osjetivši redovnički poziv završava  večernju komercijalnu školu u Slatini i polaže državnu maturu kao postulant trećoredaca i upisuje teologiju  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.  Završivši drugu godinu filozofsko-teološkoga studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi u Krk gdje se je pripremao godinu dana u novicijatu za prve redovničke zavjete.

Print Friendly, PDF & Email