Posvećen novi oltar u Martinšćici

U subotu, 7. siječnja 2017. u samostanskoj crkvi sv. Jeronima u Martinšćici posvećen je novosagrađeni oltar u koji su ugrađene moći sv. Leopolda Bogdana Mandića, suzaštitnika Godine milosrđa.
U nazočnosti brojnih vjernika, oltar je posvetio biskup Ivica Petanjak. U koncelebraciji su bili svećenici i redovnici na čelu s provincijalom franjevaca trećoredaca fra Nikolom Barunom. Svoj pozdrav dobrodošlice izrekao je  gvardijan samostana fra Rafael Lukarić.

 U prigodnoj propovijedi biskup je istaknuo kako se ova posveta oltara događa u božićnom ozračju između dva blagdana Bogojavljenja i Krštenja Isusova. Oba ova blagdana su zapravo velika objava Božja koja se događa po njegovom Sinu Isusu Kristu koji je vjerna slika samoga Oca nebeskoga.
Svaka je od tih objava veliko iznenađenje i otkriće za čovjeka. Na blagdan Bogojavljenja promatramo Isusa tek rođenoga, u pelenama, u krajnjem siromaštvu, a na blagdan Krštenja, već odrasla i na početku svog javnog djelovanja kao Mesije. Promatramo ga na rijeci Jordanu, utopljenog u masi grešnika koji traže krštenje i oproštenje grijeha. Između te dvije velike objave Božje, kojima je zajedničko to da se Bog objavljuje u svoj slabosti, kao dijete i kao čovjek solidaran s grešnicima, slušamo današnje evanđelje i prve riječi tog Mesije na početku njegova javnog djelovanja: »Obratite se jer je Kraljevstvo nebesko blizu.«
Obraćenje je jedan potpuno novi i sveobuhvatni pojam koji iz temelja mijenja sliku o Bogu, o čovjeku, o svijetu, o kozmosu. To je jedno potpuno novo viđenje i promišljanje cijelog Starog zavjeta i cjelokupne objave Božje.
Ono nikad ne završava. Svijet se svaki dan mijenja i mene Isus Krist poziva da je u svim tim promjenama prepoznajem i njegovu prisutnost i njegov prst. Svaki dan umirem nečem starome i rađam se nečem novom. Tako se postaje svetim, istaknuo je biskup Petanjak.
Biskup je kao primjer svetosti istaknuo upravo sv. Leopolda Bogdana Mandića, čije su relikvije položene u novi oltar, te naglasio kako je taj mali grešni čovjek živio svetost uranjajući se svaki dan u misterij i objavu Božju i služeći ljudima ponajviše u sakramentu ispovijedi opraštajući grijehe, slušajući ljudsku bijedu i patnju, moleći za te svoje pokornike i prinoseći sebe, svoj život, svoje zdravlje, svoje molitve za njih. Služeći drugima posvećivao je sebe.
Svima okupljenima na ovom posebnom liturgijskom slavlju posvete novog oltara biskup Petanjak poručio je: Ako želite biti sveti molite za druge, praštajte drugima, volite druge. Što više radite za druge to više posvećujete sebe. Zašto? Zato što je to logika Boža. To je Božji poredak. Božji svijet. Novi obraćeni svijet. Jer Bog sve što čini čini radi nas. Njemu ništa ne treba. On je savršen. On je sav okrenut nama. I zato ako ste vi okrenuti Bogu od koga učite, i čovjeku kome služite, tada najviše radite na svojoj svetosti.

Print Friendly, PDF & Email