Predstavljena knjiga Antona Bozanića “Punat, povijesni hod, župa i iseljenici”

U nedjelju 17. travnja 2016. poslije župne Mise, u Galeriji Toš predstavljenaje i ponuđena okupljenim Puntarima i gostima novoizašla knjiga omišaljskog župnika A Bozanića: “Punat, povijesni hod, župa i iseljenici”.

Monografija koju imate pred sobom želi progovoriti iz današnje perspektive o Puntu, o njegovoj prošlosti, ali i sadašnjosti; o povijenim mijenama, ali i o trenutku u kojem sada živimo; o puntarskoj župi, nekadašnjim crkvama koje su postale tijesne, ali i o sadašnjoj župnoj crkvi; o starim crkvama i kapelama koje čuvaju spomen na minula vremena, ali i o novim crkvenim objektima koji su podignuti; o duhovnim, vjerskim i narodnim sadržajima, bratovštinama i kulturnoj baštini koju smo dobili u naslijeđe, ali obvezuje i nas koji danas ovdje živimo, jer u protivnom gubimo tlo pod nogama; o razvoju, infrastrukturi i napretku, ali i o čuvanju vlastitog identiteta u globaliziranom svijetu i u novim prilikama; o ljudima koji danas žive na ovom području, ali i o iseljenim Puntarima kojih ima veoma mnogo, posebice u New Yorku i u ostalim dražavama.” – ističe u uvodniku sam autor.

O knjizi, kojoj su napisali recenzije prof. dr. sc. Petrica Novosel-Žic i prof. dr. sc. Ivo Orlić, govorili su Općinski načelnik Marinko Žic, recezenti, zatim Ksenija Čulina, u ime izvršnog nakladnika Glose i sam autor.

 Iako se o Puntu, posebice o turizmu i gospodarstvu u mjestu već poprilično pisalo, ova knjiga – kako su govornici naglasili – objedinjuje na određeni način sve što je do sada napisano, a istovremeno donosi nove spoznaje, kritički se osvrće na razna povijesna zbivanja, iznosi na temelju jasnih argumenata povijesne činjenice koje nisu bile široj javnosti dovoljno poznate, a istodobno objavljuje najnovije podatke koji pobuđuju zanimanje današnjim čitateljima.

S vjerskog polazišta ova knjiga pokazuje kako nastajanje i razvoj puntarske župe, što se posebice ogledava u obnovi stare crkve sv. Andrije, dolasku prvoga kurata koji je krenuo sa ispisivanjem glagoljskih matica, a poslije gradnji i dvostrukom širenju nove župne crkve Presvetoga Trojstva ili, kako zovu mještani Svete Trojice, sažimlje na određeni način cijelu povijest i razvojna događanja ovoga kraja. Raspravlja se o župnoj crkvi, nekadašnjoj i sadašnjoj, dugovječnom Franjevačkom samostanu na Košljunu, biseru Puntarske drage, te o crkvama i kapelama sadašnjim i napuštenim, kao i o najstarijoj crkvi ovoga kraja sv. Petra u Kanajtu. Na tom području knjiga donosi mnoge stvari koje do sada široj javnosti nisu bile poznate, a osvjetljava značajne crkvene osobe o kojima se malo znalo i pisalo. Ta je činjenica bila jedan od osnovnih razloga da se sadašnji omišaljski župnik i dekan ovoga područja – ujedno autor više djela slične tematike – prihvatio pisanja ove knjige.

Knjiga, odnosno monografija o Puntu, čiji je nakladnik Općina Punat, čitko je pisana i bogato opremljena i ilustrirana, tako daje dostupna široj čitalačkoj publici.

Odmah po završetku samog čina predstavljanja, velik broj okupljenih ljudi pokazao je živo zanimanje i uputio se prema mjestu gdje se moglo nabaviti novoizašlu knjigu.

 

Print Friendly, PDF & Email