Priopćenje za javnost

Fra_Ivica_PetanjakDanas u 12.00 sati istovremeno je u Rimu i u Hrvatskoj objavljena vijest da je Sveti Otac papa Franjo prihvatio odreknuće od službe pastirskog upravljanja Biskupijom Krk, koje je podnio krčki biskup Valter Župan, sukladno kanonu 401 § 1 Zakonika kanonskog prava i da je istodobno imenovao biskupom iste Biskupije Krk dr. fra Ivicu Petanjaka, člana Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, savjetnika u Upravi Provincije i gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku.

Imenovani biskup fra Ivica Petanjak rođen je 1963. u Đakovu. Za svećenika je zaređen 1990. godine. Od 1995. do 2002. bio je na postdiplomskom studiju u Rimu, gdje je magistrirao i doktorirao crkvenu povijest. Od 2005. do 2011. bio je provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije. Od 2011. do 2014. bio je župnik u župi Gospe Lurdske u Rijeci. Od kolovoza 2014. je gvardijan u kapucinskom samostanu u Osijeku, gdje ga je zateklo imenovanje za krčkog biskupa.

Primivši tu vijest, dosadašnji krčki biskup Valter Župan, zajedno sa Zborom konzultora, dekanima i cijelim krčkim prezbiterijem, redovnicima i redovnicama, te u ime cijelog Božjeg naroda Biskupije Krk uputio je novoimenovanom krčkom biskupu dr. fra Ivici Petanjaku srdačnu čestitku, zeželivši mu obilje Božjeg blagoslova u nastupu i vršenju povjerene mu biskupske službe.

Krk, 24. siječnja 2015.

 Biskupski ordinarijat Krk

Više pročitajte ovdje

Print Friendly, PDF & Email