Proslava 45. godišnjice Hrvatske katoličke misije u Astoriji, New York

Iako prohladan, 8. svibnja 2016. godine, Hrvatima koji se okupljaju pri župi Most Precious Blood, bio je dan ispunjen toplinom i radošću jer i danas, 45 godina od osnutka, Hrvatska zajednica živi i okuplja se oko Mise na hrvatskom jeziku u Astoriji, dijelu New Yorka u kojem oduvijek živi veliki broj doseljenika iz Hrvatske.

Vjernici koji se danas okupljaju oko Hrvatske katoličke misije koja sada već deset godina nosi ime blaženog Ivana Merza, zajedno s voditeljem Misije vlč. Vedranom Kiriničićem, proslavu su pripremali gotovo godinu dana i taj se trud zaista mogao primijetiti, od najsitnijih detalja poput prigodnih magneta, pa do brončanog kipa blaženog Ivana Merza akademskog kipara Petra Dolića koji će budno čuvati ovu Zajednicu.

Proslava je, kako to dolikuje, započela procesijom i svečanom svetom Misom. Za oltarom, Misu su zajedno s biskupom Ivicom Petanjkom služili bivši voditelji Misije vlč. Anton Zec, vlč. Robert Zubović i vlč. Giordano Belanich, ali i župnik susjedne hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda na Manhattnu fra Nikola Pašalić, župnik župe Most Precious Blood vlč. William Krlis te vlč. Saša Ilijić, tajnik biskupa Petanjka.  Naravno, sve pod budnim okom sadašnjeg voditelja Misije vlč. Vedrana Kirinčića. Tijekom Mise biskup Ivica Petanjak podijelio je sakrament Svete Potvrde petorici krizmanika. Misa je završila otkrivenjem kipa blaženog Ivana Merza koji će trajno krasiti okupljalište hrvatskih vjernika u Astoriji, donju crkvu župe Most Precious Blood. Najmlađi članovi Zajednice otpjevali su himnu „Put k suncu“ blaženom Ivanu Merzu.  

Prisutni su na izlazu iz Crkve imali priliku dobiti i jubilarno izdanje Hrvatskog korijena, magazina Hrvatske katoličke misije koji redovito prati zbivanja u toj maloj, ali vrijednoj zajednici već petnaest godina. U Korijenu mnogi su pronašli sebe, ali i povijest Misije koju su početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća osnovali vlč. Andrea Niccoli, svećenik u crkvi Most Precious Blood te fra Petar Runje, prvi svećenik koji je u Župu došao kao svećenik za Hrvate.

Slavlje je nastavljeno u dvorani Astoria World Manor na kojem su prisustvovali i ostali svećenici župe Most Precious Blood, časne sestre iz Župe Sv. Ćirila i Metoda te generalna konzulica Republike Hrvatske u New Yorku, Spomenka Cek. Više od tri stotine uzvanika sa zanimanjem je pratilo prigodni program kojim se obilježilo i naglasilo hrvatsko nasljeđe kroz ples folklornih skupina „Hrvatska Ruža“ i „Ružica“, Kluba Otoka Krka te pjesmama i recitacijama. Prisutne je zabavljao popularni Tabako i grupa Aquarius iz Hrvatske te su sa velikim uspjehom sve prisutne satima držali na nogama.  

Sanja Bogovic

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email