Proslava Maslinske nedjelje u Krku

Proslava Maslinske nedjelje, 25. ožujka 2018. u Krku, započela je okupljanjem vjernika na trgu ispred samostana franjevaca trećoredaca gdje je o. biskup Ivica Petanjak, uz sudjelovanje više krčkih svećenika i redovnika, predvodio obred blagoslova maslinovih grančica. Nakon blagoslova, svi su se, u svečanom ophodu gradskim ulicama, uputili u katedralu.

Uslijedilo je svečano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio biskup Ivica. Nakon pjevane Muke, biskup se okupljenima obratio prigodnom propovijedi.

U centar nagovora postavio je lik iz Evanđeoskih prikaza Isusa života koji nam se na prvu može činiti marginalan, nevažan, ali zapravo simbolično otkriva mnogo o karakteru Isusova poslanja i spasenjskog djelovanja, a to je magarac. Magarac nosi trudnu Mariju na popis stanovništva u Betlehemu, magarac je prisutan u štalica Isusova rođenja, zatim pri bijegu Marije, Josipa i Isusa u Egipat, da bi na posljetku na svojim leđima ponio Isusa kod njegova slavnog ulaska u Jeruzalem, na putu prema muci i razapinjanju. „Bog izabire slabo, nejako, ludo da posrami jake, snažne, mudre. Tako nas magare – ponizno, pokorno, spremno podnijeti tolike terete – uvodi u Veliki tjedan i ukazuje na Isusa koji na sebe preuzima breme ljudskih grijeha i nosi ih na drvo križa. Isusova snaga je ljubav, slava poniznost, a moć služenje i to se nikada neće promijeniti – takvo će biti Božje djelovanje za sva vremena“, objašnjava biskup Ivica.

Nakon svete mise započelo je klanjanje pred Presvetim koje će se odvijati i tijekom Velikog Ponedjeljka te biti zaključeno toga dana zajedničkim satom klanjanja od 18,00 do 19,00 sati.

Tekst i foto: Irena Žužić

 

Print Friendly, PDF & Email