Hodočašće djece na grob sl. Božjega biskupa Mahnića i predstavljanje slikovnice “Div s Jadrana”

U subotu 24. ožujka održano je tradicionalno hodočašće djece Krčke biskupije na grob sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Petstotinjak djece iz svih krajeva biskupije, predvođeni svojim vjeroučiteljima i nekolicinom svećenika, okupili su se u jutarnjim satima na Trgu krčkih glagoljaša u Krku, te podijeljeni u četiri grupe, obišli četiri punkta na kojima su saznali mnoge zanimljivosti iz Mahnićeva života i djelovanja.

U Franjevačkom samostanu sv. Franje, fra Antun Badurina pričao im je o franjevačkom redu te povezanosti biskupa Mahnića s ocima trećorecima.

U Krčkoj katedrali dočekao ih je vlč. Saša Ilijić, postulator u procesu za proglašenje blaženim i svetim ovog sluge Božjega. On im je iznio neke zanimljivosti iz života biskupa Mahnića, njegovog imenovanja krčkim biskupom te prijenosa njegovih posmrtnih ostataka u krčku katedralu i pokretanja procesa beatifikacije. Pokazao im je i Mahnićevu mitru, knjigu te bulu imenovanja krčkim biskupom.

U dvorani biskupije, mjestu gdje je biskup Mahnić pokrenuo znamenitu tiskaru „Kurykta“, mons. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, pokazao je mladim hodočasnicima neke novine koje je Mahnić izdavao te im progovorio o njegovoj značajnoj i bogatoj izdavačkoj djelatnosti i pisanoj ostavštini.

Krčki župnik vlč. Anton Valković, na gradskom je groblju djeci pokazao grob majke biskupa Mahnića, pričao im o njegovom životu u Sloveniji i Krku te predvodio molitvu.

U 11.30 sati, svi su se hodočasnici okupili u katedrali. Prije svečane Euharistije, tog vrhunca okupljanja, održana je promocija slikovnice „Div s Jadrana“, uspješnog projekta i ploda zauzimanja vrijednih osnovnoškolskih vjeroučitelja i vjeroučiteljica, odnosno vjeroučenika koji su svojim ilustracijama prikazali Mahnićev život od njegova djetinjstva u Kobdilju u Sloveniji pa do prijenosa njegova tijela u Krčku katedralu. Tekst slikovnice priredila je vjeroučiteljica Mirjana Žužić iz Krka.

Nakon kratkog predstavljanja slikovnice od strane predstojnika Katehetskog ureda vlč. Antona Peranića i Mirjane Žužić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak podijelio je poklone vjeroučiteljima koji su sudjelovali u nastanku slikovnice, te nagradio vjeroučenike čiji su crteži i literarni radovi objavljeni u njoj. Slikovnicu su dobili svi sudionici hodočašća.

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Ivica. U homiliji je iskazao veliku radost što katedralu vidi ispunjenu ovolikim brojem mladih, ali i oduševljenost njihovim radovima na temu Mahnićeva života. Primijetio je kako je na mnogim crtežima istaknuto Mahnićevo veliko srce u kojem je prikazana njegova ljubav prema Božjem pozivu, Euharistiji i mladima. Upravo je to, ističe biskup, važno da bi netko bio dobar kršćanin i dobar svećenik. Mladima je predstavio đakona i bogoslove Krčke biskupije te ih pozvao da budu hrabri i odvažni u prihvaćanju poziva koji im Gospodin bude uputio.

Na kraju misnog slavlja, predstavnici župa na Mahnićev su grob položili cvijeće, a zatim je biskup predvodio i zajedničku molitvu sluzi Božjemu. Bio je to zaključak predivnog okupljanja, koji je u radosti, pjesmi i molitvi još jednom okupio mladost naših otoka oko biskupa Mahnića.

Tekst i fotografije: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email