Proslavljeni Križi, tradicionalno zavjetno hodočašće

Smisao Isusove zapovjedi ljubavi je da ljubav osvoji i prožme cijeli svijet

Usprkos najavi i kiše i bure za posljednju travanjsku, petu vazmenu nedjelju i ove je godine veliki broj vjernika iz svih rapskih župa odlučio pješice krenuti za Križima. Dok su se procesije pod kišobranima predvođene stjegovima svetaca zaštitnika bližile gradu, sitna je kiša polako jenjavala, a nakon zajedničke euharistije nakratko se probilo i ispratilo sve svojim domovima, iznenadno sunce.

Slavlju se pridružio i veliki broj mladih Krčke biskupije koji su se dan ranije okupili na Biskupijski susret mladih da bi pod motom JA “LAJKAM” ISUSA sakramentima, radionicama i svjedočenjem, te glazbom na mladima svojstven način slavili Gospodina.

Vjernike u prepunoj župnoj crkvi Marijina Uznesenja srdačno je pozdravio župnik i dekan Raba vlč. Anton Depikolozvane. Oko oltara, uz predvoditelja euharistije biskupa Ivicu Petanjaka, i svećenike koji su s mladima svojih župa gostovali na Rabu, zbio se i veliki broj ministranata. A duh tradicije vidio se i u lijepom broju vjernica svih naraštaja u rapskoj narodnoj nošnji.

 

Krizi 2014_6

Muka Isusova je slavna jer je podnesena iz ljubavi

Biskup Petenjak, nadahnut evanđeljem pete vazmene nedjelje, nastojao je tijekom svoje homilije osvijestiti važnost križa Isusova, njegove muke, smrti i uskrsnuća. Njegova je muka – kazao je biskup – bila dramatična i slavna. Na Kalvariji dolazi do izražaja sva drama ljudskog grijeha, ljudske zloće, mržnje, svega zla ovoga svijeta … Isus je po muci i smrti pokazao do koje mjere ljubi svakoga čovjeka. On tu muku nije otrpio da je se riješi, već je išao na križ iz ljubavi za spasenje cijeloga čovječanstva. I zato je njegova muka slavna. Isus odlazeći kao čovjek iz ovog svijeta u isto vrijeme želi biti prisutan. A u svojoj je odsutnosti, prisutan u Crkvi po ljubavi nas koji se međusobno ljubimo. Ljubav koju Isus Krist očekuje i zahtjeva od svojih učenika nije neko izjednačavanje računa, – dodao je biskup – već Isus traži da onim žarom ljubavi, snagom, energijom, oduševljenjem kojim on ljubi nas, da tim istim osjećajima i mi ljubimo jedan drugoga … da ta ljubav prožima cijeli svijet. To je smisao Isusove ljubavi i Isusove zapovijedi ljubavi. Nasuprot te ljubavi koja je proslava njega po križu njegovu, stoji jedan od učenika koji će ga izdati, najbliži suradnik Isusa Krista – Juda.

Mi koji smo danas oko stola Gospodnjega, svaki od nas je potencijalni Juda – jedan jedini čovjek u evanđelju kojeg je Isus pričestio. Nažalost, Juda nije prepoznao znak Kristove ljubavi, jačinu i smisao, i završio je tragično.

Nitko od nas ne može garantirati da će ustrajati i ostati vjeran Kristu do konca života. Onaj koji misli da je velik kršćanin neka pazi da se ne poklizne pa da ne postane izdajnik Time što primamo tijelo Kristovo ne znači i da ćemo se spasiti. Vjerujemo da hoćemo, ali da to primanje tijela Kristova, to slavljenje muke i križa Kristova bude pod uvjetom koji je Krist rekao – ljubite se međusobno kao što sam ja ljubio vas. Muka Isusova je slavna jer je podnesena iz ljubavi, a ići za križem Isusovim znači prihvatiti križ svoga života – ne mrmljati, proklinjati. Bog daje križ po mjeri mojih leđa, da ga sigurno mogu nositi, po njemu biti svjedok Kristove ljubavi u svijetu i doprinijeti da Kristova ljubav raste i širi se, osvoji i prožme cijeli svijet.

Božji blagoslov i zahvalnost

Biskup je na posljetku svima zahvalio i čestitao na održavanju vjerničkog osvjedočenja za Isusa Krista zavjetnim hodočašćem za Križem. Posebno se zahvalama obratio mladima dionicima slavlja, kako iz Krčke biskupije tako i mladima iz Slavonskog Broda koji su glazbom animirali i svjedočili vjeru. Neka to svjedočanstvo bude ohrabrenje svima drugima da ustraju na putu Isusovom. Posebno je zahvalio vlč. Marinu Hendrihu, povjereniku za mlade iz naše biskupije, vlč. Jerku Valkoviću koji je zaslužan za edukativni dio susreta, te zahvalan za proljetno sunce koje se pokazalo, na sve zajedno zazvao Božji blagoslov.

Brankica Pahljina

 

Print Friendly, PDF & Email