Proslavljeni rapski Križi

Posljednje travanjske nedjelje, ove godine druge vazmene, Rabljani su  proslavili svoj zavjetni blagdan Križi. Hodočastili su brojni vjernici nasljeđujući tradiciju svojih predaka iz Lopara, Supetarske Drage, Barbata, Banjola, Kampora i Mundanija uz molitvu i pjesmu Majci Božjoj, svaka župa sa svojim napjevima. Predvođene svojim župnicima, noseći klasjem okićen križ i zastave svojih svetaca zaštitnika raspjevane procesije vjernika svih uzrasta, slile su se kao i svake godine u jednu na ulazu u grad Rab. Na Trgu Sv. Kristofora priključili su se vjernici župe Rab predvođeni biskupom u miru mons. Valterom Županom, koji uvijek rado sudjeluje u ovoj više od pet stoljeća staroj vjerskoj manifestaciji. Predvoditelj slavlja svečano u procesiji prenosi u  rukama lik Rapske Gospe iz benediktinske crkve Sv. Andrije u rapsku ex-katedralu Uznesenja Marijina. Ondje ostaje na štovanje vjernicima tijekom mjeseca svibnja a onda se u svečanoj procesiji vraća našim benediktinkama.

U sklopu posjeta našoj županiji, ove se godine na poziv rapskog gradonačelnika Nikole Grgurića procesiji rado pridružila i sudjelovala na zajedničkom svetom misnom slavlju i naša predsjednica gđa Kolinda Grabar Kitarović sa svojom pratnjom.

Euharistiju je predvodio i propovijedao mons. Valter Župan, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Raba. U duhu vazmene osmine, biskup Župan je na početku svoje homilije podsjetio kako nam je Bog Isusovim uskrsnućem potvrdio i pokazao da on uvijek ima zadnju riječ, da dobro i pravica Božja uvijek pobjeđuju. Pokazao je i potvrdio da  trpljenje ima smisla ako se prihvati s povjerenjem u Boga, jer onima koji vjeruju ništa ne ide izgubljeno. Sve kod Boga vodi na dobro. Bog uvijek pobjeđuje i oni koji mu vjeruju uvijek su u takvoj situaciji. Bog nikad ne pobjeđuje onako kao što bi ljudi htjeli, nego puno bolje, neizmjernije.  A da to nije ludo vjerovati, potvrdio je Isusovim uskrsnućem.

Bog poštuje našu slobodu, nikoga ne prisiljava svojim dokazima, uvijek daje dovoljno razloga, dovoljno svjetla da bude razumno da vjerujemo, ali ne toliko da svojim jakim bljeskom uništi našu slobodu. I zato u našoj vjeri uvijek ima svijetlih točaka i onih maje svijetlih. Na nama je izbor. Bog nas je stvorio slobodne i uvijek poštuje našu slobodu. Nikad ne pritišće dokazima. Oni koji su povjerovali dobili su i mnogo snage kako živjeti po toj vjeri i mnogo toga pretrpjeti. Na koncu se pokazalo da je to ono pravo i uvijek će tako biti.

Pozvao je biskup Župan i na promišljanje o našoj budućnosti istaknuvši kako je važno preispitati se i poslušati Božju riječ jer mi smo budućnost ovoga grada, ovoga naroda, zemlje i domovine, a ostalo će na žalost propasti što povijest uvijek dokazuje. Bog nas poziva danas da budemo pametni i inteligentni. Hoćemo li biti na strani onih koji će doprinijeti da ovaj grad i ovaj narod nestane ili čvrsto biti uz ono, makar i sami, što nam Bog govori da je to budućnost i ove biskupije i ovoga naroda, moramo ne samo promisliti, nego i odlučiti.

Ovih zadnjih nekoliko godina gorući naš problem i velika narodna tragedija je iseljavanje. Statistike kazuju da je glavni razlog u nesigurnosti i nepovjerenju pa i prema vlastima koji ne vide dovoljno ili čak i dozvoljavaju nezakonito djelovanje, prisvajanje, krađu i tome slično. Također i svatko od nas mora preuzeti svoj dio odgovornosti, propitati sebe u čemu smo i mi krivi – ja kao biskup i svatko od nas. Danas smo ovdje ne da bacamo krivicu na drugoga nego da molimo Boga da nam dadne snage da svakim danom budemo bolji. Uvijek je bilo onih koji su se pravili lukavi i mudri na tuđi račun, ali ima nas i onih kojih će Božja riječ dotaknuti i koji će poslušati ono što nam ta riječ govori i na što nas Bog potiče.

To vodi u budućnost. Bog je uvijek očekivao od čovjeka suradnika povjerenje, jer Bog je ljubav a ljubavi nema bez povjerenja. Bog očekuje da mu vjerujemo, a Bogu ništa nije nemoguće. Samo ono što je Božje ima budućnost, a drugo nema pa makar imalo privid najljepšega i najpametnijega.  Zato je poruka danas – vjeruj Bogu i nikad nećeš biti prevaren.

Na koncu misnog slavlja, domaćin rapski dekan i župnik mons. Mladen Mrakovčić izrazio je zadovoljstvo što smo nastavili stoljetnu tradiciju slavljenja našeg zavjetnog blagdana rekavši da nam Križi na poseban način progovaraju o povezanosti sa starim Rabljanima koji su ovim zavjetnim blagdanom pokazali smjer kojim trebamo ići. Križi nam govore o vrijednostima koje traju i koji mnogi moćnici kroz tešku otočnu i hrvatsku povijest nisu uspjeli satrti. Govore nam o križu koji je samo središte vjere puka ovog otoka, o pobožnosti i štovanju lika Rapske Gospe. Naglasio je kako nas Križi  obvezuju da nastavimo put vjere koji smo naslijedili od naših predaka i prenosimo novim generacijama te pozvao  sve da zahvale Bogu na sreći i zdravlju da se i slijedeće godine vidimo na ovome svetom mjestu.

Domaćin mons. Mrakovčić posebno je pozdravio sve one koji su došli uz pomoć štaka u crkvu i sve one koji su gurali kolica, te srdačno zahvalio biskupu u miru  mons. Valteru Županu što se rado odazvao pozivu da i ovom prilikom učvrstiti svoju braću u vjeri. Srdačno je pozdravio i našu predsjednicu gđu Kolindu Grabar Kitarović izrazivši radost što je sudjelovala na našem slavlju i kao predsjednica i kao vjernica.

Predsjednica se nakon svete mise rado družila s vjernicima, a mnogi su fotografiranjem ovjekovječili taj susret. Pridružila se i grupi vjernica u narodnim nošnjama, te i sama ogrnuta rapskim “ facolom“ zdušno zajedno s njima zapjevala Rajska Djevo, nakon čega je izjavila za medije:

„Prvi puta sudjelujem u ovoj procesiji i iznimno mi je drago biti tu na otoku Rabu. Naime, kad sam premjestila Ured u Primorsko-goransku županiju nisam uspjela obići otoke, tako da ćemo sada u ova tri dana obići tri veća otoka i nešto više manjih. Ova procesija je doista predivna, vrijeme nas je poslužilo, osjeća se duh zajedništva, a kako je meni sutra rođendan, bio je to trenutak da zahvalim majci i ocu na svemu što su učinili za mene, i drago mi je da sam to mogla učiniti ovako u srcu i iz srca tijekom svete mise. Također mi je drago da je jedna od molitvi bila upravo za obitelji, za roditelje i djecu, za demografiju u Hrvatskoj. Dakle, rekla bih jedan sjajan početak posjeta otocima.“.

Za sve hodočasnike i ove su godine Grad Rab, TZG Rab, POU Rab, Imperial Riviera d.d., Općina Lopar i TZO Lopar, na Trgu Municipium Arba po završetku misnog slavlja organizirali zajedničko druženje uz prigodan obrok po pristupačnim cijenama, te besplatne izvanredne linije s autobusnog kolodvora prema svim župama.

Brankica Pahljina

Foto: Hrvoje Hodak

Print Friendly, PDF & Email