Prvi studijski dan: Od teologije tijela do Evanđelja života

Hrvatski su biskupi na svom zasjedanju prihvatili prijedlog da se jedne godine održi studijski dan na razini cijele Hrvatske.

Ovaj u Zadru bio je prvi takav studijski dan, iduće godine biskupijski susret za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji, a treće godine nacionalni obiteljski susret (poput onog u Zagrebu, u lipnju 2011. god. prigodom posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj)
Iz naše biskupije prisustvovalo je šest obitelji zajedno s povjerenikom za pastoral obitelji vlč. Antonom Valkovićem, krčkim župnikom, te biskupom, mons. Valterom Županom koji je ujedno Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Susretu su prisustvovale obitelji: Marko i Borka Karčić te Frenki i Mirjam Pahljina iz Malog Lošinja, zatim Patris i Viviana Salković iz Cresa, Ivica i Josetta Blažić te Dean i Ljubica Kosić iz Krka, kao i Šime i Jadranka Paparić iz Raba. Sve su obitelji sudjelovale zajedno s djecom.
Susret je podijeljen na dva predavanja i šest radionica. Predavači su bili mr. sci. don Damir Stojić za temu Teologije tijela i doc. Dr. sci. Suzana Vuletić za temu Evanđelje života. Sudionici su unaprijed raspoređeni po radionicama, prema tome za što su se sami prijavljivali, a radionice su na temelju ova dva predavanja razrađivale primjenu Teologije tijela i Evanđelja života u priježenidbenom pastoralu, posliježenidbenom pastoralu i u bračnim i obiteljskim savjetovalištima.

„Da se ono što nije normalno prihvati kao normalno, ono što se protivi prirodnom redu stvari proglasi apsolutno prirodnim naravnim…“

U svom uvodnom govoru, kojim je otvorio ovaj Prvi nacionalni studijski dan mons. Župan izrazio je radost što su se konačno uspjela institucionalizirati događanja takve vrste na planu HBK u pastoralu obitelji. Svrha studijskog dana je povećati i produbiti poznavanje crkvenog učiteljstva i dostignuća znanosti koji tretiraju složenu obiteljsku tematiku te doći do što boljeg poznavanja sakramenta ženidbe. Također, kroz susrete, razmjenu mišljenja i iskustava, steći nova saznanja i biti sposoban prenijeti ih drugima. „Mislim da su i oni najsporiji u shvaćanju počeli uviđati da je krenula kolosalna medijska, ideološka, politička i zakonodavna kampanja koja nema premca u povijesti i to na planetarnom planu; da se ono što nije normalno prihvati kao normalno, ono što se protivi prirodnom redu stvari proglasi apsolutno prirodnim i naravnim, ono što je potpuno strano ljudskoj fiziologiji da bude smatrano kao urođeno našem fiziološkom ustrojstvu”, upozorio je biskup Župan. „To izopačenje prirodnog reda protivi se i crkvenom nauku.“
Prisutnima se, kao domaćin, obratio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK, zaželjevši da se po ovakvim susretima obitelji čuje ne samo istina o čovjeku nego i istina o obitelji.
Don Damir Stojić svojim je predavanjem na temu Teologije tijela, zainteresirao prisutne za ovu vrlo važnu i vrlo aktualnu temu čiji je idejni začetnik danas blaženi papa Ivan Pavao II.
Sudionici susreta bili su smješteni u obiteljima, po župama zadarske nadbiskupije.

„Ljude treba prosvjećivati. Budite promicatelji toga”

Drugi je dan susreta započeo predavanjem dr. Suzane Vuletić na temu Evanđelja života, u kojem se govorilo o stavu Crkve o manipulaciji ljudskim životom. U svom izlaganju dr. Vuletić je jasno naglasila kako: „Današnja biomedicina odstupa od svog temeljnog postulata da bude stalna pratnja i pomoć čovjeku u njegovoj biološkoj slabosti, patnji i boli. Biomedicina želi potpuno bio-tehnološki zagospodariti ljudskim životom“, te istaknula da: „Crkva smatra: ako tehnološka znanost služi u terapeutske i dijagnostičke svrhe, dopuštena je. Ako služi u terapeutske svrhe, odobrena je jer joj je cilj liječiti narušeno bio-psiho-fizičko stanje. No, ako služi alternativnom cilju, tj. potpunoj izmjeni naravnog procesa, umetanju tehničkih elemenata u ljudsku narav, treba odlučno biti protiv takvih zahvata“.
U misi za djelatnike obiteljskog pastorala mons. Župan, uz ostalo, upozorio je da je danas jedan od osnovnih ciljeva rušiti obitelj, ali ne otvoreno, nego vrlo rafinirano i prikriveno. Zato je vrijeme ekonomske krize u kojoj se nalazimo vrlo pogodan moment, jer, kako je istaknuo: „Kad je čovjek gladan, nemaš ti njemu što dokazivati“. Zato je svim sudionicima jasno poručio: „Ljude treba prosvjećivati. Budite promicatelji toga”, istaknuvši da je uz intelektualnu, nadasve potrebna duhovna izgrađenost.
Nakon zajedničke Euharistije, sudionicima je poslužen ručak u ugodnoj atmosferi i uz glazbenu pratnju muške i ženske klape iz Zadra.
Nakon stanke za ručak, dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, svim je prisutnima pročitao pismo koje je s ovog skupa upućeno predsjedniku Sabora gosp. Josipu Leki i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimiru Puljiću, zadarskom nadbiskupu.
Uslijedilo je iznošenje zaključaka iz rada u grupama nakon čega je susret zaključen.

Ljubica Kosić

Print Friendly, PDF & Email