Seminar za brak i obitelj u Cresu

Trodnevnom seminaru za brak i obitelj, održanom od 3. do 6.ožujka u organizaciji Župe Cres, a pod vodstvom dr. Josipe Škarice, prisustvovalo je pedesetak bračnih parova kojima je, kako je uvodno naglasio creski župnik mons. Mladen Mrakovčić “stalo do kvalitete bračnog i obiteljskog života, bez obzira na godine bračnoga staža.”

Dr. Škarica, dugogodišnja voditeljica Obiteljskog savjetovališta u Šibeniku, pokušala je u samo tri dana odgovoriti na temeljna pitanja poput onih što je brak, kako komunicirati u braku, zašto u braku ljubav ponekad ne uspijeva? Na samom početku istaknula je kako u svakom braku zajedno žive dvije istine, dva “ja” te da samo dva zrela i odgovorna “ja” tvore zrelo “mi”. Ustvrdila je kako se, generalno gledajući, mladi ne pripremaju za brak ili se pripremaju vrlo površno i kratko, s različitim očekivanjima od predbračnih tečajeva koji su nerijetko jedini način pripreme za ulazak u brak. Samo zrela osoba koja je u skladnom odnosu sama sa sobom i s Bogom u sebi može ostvariti kvalitetan odnos s drugom osobom. Nažalost, u praksi se uglavnom događa da “preskočimo”odnos koji bismo trebali ostvariti unutar svoje nutrine, a brzopleto ulijećemo u odnos s drugom osobom. Zato se događaju razočaranja s kojima se, opet zbog neadekvatnog odnosa prema sebi i drugome, ne znamo nositi.

Da bi brak uspio i muškarac i žena  moraju se svakoga dana darivati kao osobe i to na način onoga drugoga vodeći se razmišljanjem: kad nešto ne znam ili ne razumijem – pitat ću te, kad mi nešto kažeš – vjerovat ću ti. Dr. Škarica govorila je na izuzetno duhovit i pristupačan način o fiziološkim i psihološkim razlikama između muškaraca i žena te o načinima kako te razlike poštovati i baš usprkos njima, živjeti skladan i kvalitetan brak. Posebnu pozornost posvetila je komunikaciji, verbalnoj i neverbalnoj, naglasivši kako riječ može biti stvaralačka (topla, iskrena, povjerljiva) ali i rušilačka (gruba, osuđujuća, sarkastična). Neispravno komuniciranje stvara stalne krizne odnose u braku i obitelji, a bračni partneri postaju neostvareni pojedinci. Tako nastaju bolesne obitelji u kojima pucaju prvotne veze između muža i žene. Ona se, zbog neprihvaćanja, pretjerano vezuje uz djecu koja pak, u razdoblju puberteta, zbog kaotičnih odnosa unutar obitelji, vrlo često pronalaze razumijevanje na ulici, kod vršnjaka sa sličnim obiteljskim problemima. Skladna, zdrava obitelj počiva na četiri stupa, četiri čvrsta temelja, a to su ljubav, red, rad i blagoslov, naglasila je dr. Škarica. Bilo je govora i o seksualnosti u braku te o načinima kontracepcije. Dr. Škarica naglasila je kako se i danas premalo zna o kontracepciji, kako se u braku treba dogovarati o broju djece, ona se “ne događaju”, a još je gore ukoliko se brak pokušava “spasiti” rođenjem djeteta. “Djeca trebaju doći u dobar brak koji ona čine još boljim”, istaknula je dr. Škarica. Posljednje večeri najviše se govorilo o duhovnoj dimenziji braka. Slikovitim prikazima voditeljica je brojne biblijske scene smjestila u današnji kontekst te zapitala koliko je vjera prisutna u svakidašnjem životu, u braku, na poslu… “Jesmo li poveli Isusa s nama u brak, jesmo li ga ukrcali na našu lađu života, želimo li nemirno more i oluje ili bonacu?”, upitala je dr. Škarica te zaključila kako nam je svima potrebno uzeti Isusa za ruku te ostvariti duboki intimni i prijateljski kontakt s Njim. “Ne ostavljajte Isusa u Svetohraništu nakon vjenčanja i izlaska iz crkve, povedite Ga u svoj brak, budite Marija koja je izabrala odnos, izabrala je slušati, čuti, sjesti do Tvojih nogu…”, poželjela je okupljenima na kraju seminara dr. Škarica. U okviru trodnevnog seminara dr. Škarica održala je i posebno predavanje za roditelje koji imaju oženjenu ili udanu djecu, a postojala je i mogućnost za individualni susret s njom. Osim u Cresu, istovrsno predavanje dr. Škarica održala je u Malom Lošinju.

Sonja Pokupec Salković

Print Friendly, PDF & Email