Slavlje Gospe Snježne i Dana pobjede u Cresu

U srijedu 5. kolovoza u župi Cres proslavljen je blagdan Svete Marije Velike – Gospe Snježne, kojoj je posvećena naša župna crkva. Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Robert Zubović, župnik i dekan Malog Lošinja, inače rodom iz Cresa, uz još desetak svećenika koji su rodom iz Cresa ili su na službi na našem otoku. Svečanom euharistijskom slavlju, uz mnogobrojne vjernike, kako Cresane tako i goste, prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti, predvođeni gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom i predsjednikom Gradskog vijeća Marčelom Damijanjevićem. Proslavi je prethodila Trodnevnica Gospi Snježnoj, od nedjelje 2. kolovoza do utorka 4. kolovoza. Prije večernjih svetih misa vjernici su imali mogućnost svete ispovijedi, a molila se i krunica Majci Božjoj.

Kako se 5. kolovoza u našoj domovini slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, svečanom misnom slavlju prisustvovali su i članovi Udruge branitelja Domovinskog rata grada Cresa. Oni su prije svete mise, predvođeni gvardijanom fra Vitomirom Glavašem, sudjelovali u svečanom mimohodu od samostana Svetog Frane do gradskog groblja, gdje su položili vijence uz spomen ploču braniteljima.

Na početku euharistijskog slavlja creski župnik vlč. Marijan Kosić naglasio je kako smo danas pozvani moliti zagovor naše nebeske Majke Marije za našu župu i za naše obitelji. Također smo pozvani moliti i za našu domovinu koja nam je darovana da je čuvamo i izgrađujemo. Pozdravio je prisutnu braću svećenike, predstavnike gradskih vlasti, a posebno branitelje koji su dali svoje žrtve za našu sadašnjost i budućnost.

Predvoditelj slavlja vlč. Robert se u propovijedi osvrnuo na današnje evanđelje u kojem smo slušali o Isusovom prvom čudu, kad je na svadbi u Kani Galilejskoj pretvorio vodu u vino. To je učinio na zamolbu svoje majke Marije koja je prva uočila da postoji neki problem. Na taj način je vratio radost među uzvanike i blagoslovio mladence. I današnje obitelji su pozvane staviti Isusa na prvo mjesto u svojim životima. Samo On može obnoviti naše međuljudske odnose te donijeti pravu radost i pravu milost.

Osim toga istaknuo je kako na današnji dan slavimo Dan pobjede, ponosa i slave, kad su uslišane molitve i molbe hrvatskog naroda. Prisjetio se dana Domovinskog rata kad se i na našem creskom trgu molila molitva krunice, a i naši branitelji su se s krunicom oko vrata utjecali Marijinom zagovoru. Naglasio je kako moramo cijeniti domovinu koja nam je darovana. Također smo pozvani cijeniti i štititi život koji nam je darovan i biti narod života. U svemu tome može nam pomoći zagovor Blažene Djevice Marije. Svoju propovijed zaključio je sljedećim riječima: ”Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!”

Pred kraj svečanog euharistijskog slavlja svoju zahvalu župniku za gostoprimstvo uputili su bogoslovi naše biskupije koji su, predvođeni biskupom mons. Ivicom Petanjkom i voditeljem vlč. Sašom Ilijićem, boravili u našoj župi od 1. do 5. kolovoza. Nakon toga župnik je zahvalio bogoslovima na njihovom boravku i molitvama. Također je pozdravio i braću franjevce koji se u samostanu Svetog Frane pripremaju za polaganje svečanih zavjeta, a uveličali su današnje slavlje.

Zatim je čestitao blagdan Gospe Snježne, titulara naše župne crkve i župe, svim članovima naše župne zajednice. Zahvalio je vlč. Robertu Zuboviću na predvođenju euharistije, na molitvama upućenim Bogu za našu župu, za Cres, za našu domovinu, Crkvu i cijeli svijet. Također je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da euharistijsko slavlje bude veličanstveno i svima na duhovnu korist. Naglasio je kako su apostoli u trenutcima svoje najveće zabrinutosti i tjeskobe bili sabrani u molitvi oko Marije. Tako smo i mi u ovim vremenima neizvjesnosti pozvani utjecati se zagovoru naše nebeske Majke. Osim toga pozvani smo biti zahvalni za našu majku koja nas je rodila, Majku domovinu Hrvatsku koja nas je prigrlila, Majku Crkvu koja nas odgaja i našu nebesku Majku Mariju koja nas štiti i zagovara.

Na kraju svečanog misnog slavlja, nakon blagoslova, pozdravili smo pjesmom našu Majku domovinu i našu nebesku Majku Mariju.

Mirjana Sušić

Print Friendly, PDF & Email