Na Cresu održano ljetovanje krčkih bogoslova

Po završetku svake akademske godine, mi krčki bogoslovi okupljamo se na nekom od naših otoka kako bi i u ljetne dane bili zajedno. Moto ovogodišnjeg ljetovanja bio je „Budući pastiri na otoku koji žudi za Njegovim naukom“. Tako su trojica bogoslova Krčke biskupije: Andrija Živković, 6. godina, Zoran Maričević, 3. godina i Marko Mikić, 1. godina, zajedno s biskupom mons. Ivicom Petanjkom i voditelj ovogodišnjeg ljetovanja vlč. Sašom Ilijićem, od subote 1. do srijede 5. kolovoza boravili u Cresu i posjećivali župe sjevernog dijela creskog dekanata.

Naš domaćin je bio vlč. Mario Kosić, župnik Cresa ,i vlč. Anton Budinić, župni vikar, kojima se i ovim putem od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu. Ovogodišnje ljetovanje započeli smo okupljanjem u Malom Lošinju. Povod je bio susret sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem koji nas je ugostio u kući zagrebačke nadbiskupije „Sveti Martin“. U ugodnom druženju, kardinal nas je ohrabrio na putu ka svećeništvu.

Prvo odredište našega ljetovanja bila je župa Valun. Zajedno sa župljanima prisustvovali smo misnom slavlju, zahvalili se na lijepoj dobrodošlici te potakli na molitvu za nova zvanja kao i za svećenike naše biskupije. Drugog dana, budući je bila nedjelja, nakon jutarnje molitve, okupili smo se na misnom slavlju u creskoj župnoj crkvi. Misu je predvodio biskup Ivica, u koncelebraciji sa svećenicima koji žive u Cresu: don Dinko Deželić i mons. Giuseppe Vosilla. U popodnevnim smo satima posjetili creske benediktinke koje su nam radosna srca otvorile vrata svoga samostana. Nakon pjevane večernje, ostali smo sa sestrama u razgovoru i ugodnom druženju. Našim sestrama zahvaljujemo što nas na našem putu prate svojim molitvama i također i njih preporučamo u molitve. Ovaj milošću ispunjen dan na kraju je začinjen orguljaškim koncertom u župnoj crkvi u Cresu, povodom blagdana zaštitnice župe, Gospe Snježne.

Trećeg dana našeg boravka na otoku uputili smo se u župu Lubenice, Vranu i Orlec. Prilika je to bila da po prvi put posjetimo Vransko jezero koje napaja pitkom vodom otoke Cres i Lošinj, zatim jedinstvene Lubenice, a u večernjim satima župu Orlec, gdje nas je dočekao župnik vlč. Denis Žuškin. Nakon misnog slavlja kojemu je prisustvovao veliki broj župljana zajednički smo izmolili večernju, a zatim nam je župnik progovorio o svom osobnom iskustvu u pastoralu – s kakvim se sve izazovima kao mladi svećenik susreće u svojim malim župama.

Nekima od nas ovo je bio prvi puta da smo posjetili ove krajeve naše biskupije i župe koje imaju bogatu povijest i koje su mnoge u prošlosti brojile puno više vjernika. Kako bi što bolje upoznali povijesne trenutke bivše osorske biskupije te otoka Cresa, pobrinuo se prof. Franjo Velčić. Posebno nas je dojmilo čuti o odnosima i okolnostima koje su bile na ovom području, a koje su i danas prisutne. Put nas je vodio dalje do samostana creskih franjevaca konventualaca. Tih je dana u samostanu boravilo 25 franjevačkih bogoslova koji se pripremaju na svečane zavjete. Uvečer smo se uputili u župu Beli gdje je naš domaćin bio vlč. Kristijan Perović. Nakon misnog slavlja, župljani Belog zajedno sa župnikom počastili su nas kolačima, pjesmom koja je prkosila kiši koja je padala i lijepom riječi.

Naše zaista bogato i zajedništvom ispunjeno ljetovanje zaključili smo u srijedu 5. kolovoza slavljem blagdana župe. Misno je slavlje predvodio don Robert Zubović, župnik Malog Lošinja.

I ovim se putem zahvaljujemo svim svećenicima i vjernicima župa koje smo posjetili što su nas srdačno primili na našem ljetovanju. Posjetili smo prostore na kojima ćemo jednoga dana, ako Bog da, biti poslani služiti, pa su nam stoga molitve za ustrajnost na putu žarko potrebne. I molitva za nova svećenička i redovnička zvanja u našoj biskupiji neophodna je kako bi otoci naši koji žude za Njegovim naukom uvijek imali svete i radosne navjestitelje Evanđelja.

Zoran Maričević

Print Friendly, PDF & Email