Stručni skup vjeroučitelja i vjeroučiteljica Krčke biskupije

Upotrijebiti svoje talente u prilikama koje ne treba propustiti

Prvog dana mjeseca rujna, već tradicionalno uoči nove školske i vjeronaučne godine, održan je u Krku stručni skup vjeroučitelja i vjeroučiteljica osnovnih i srednjih škola. Program je započeo u 9:30 sati svetom misom koju je predvodio otac biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s ostalom braćom svećenicima u našoj Katedrali. Bila je to misa za pokojne vjeroučiteljice s. Nadu Žužić, Ružu Lukanović i odgojiteljicu u vjeri Tonicu Kraljić. U svojoj propovjedi biskup Ivica je, tumačivši Isusovu prispodobu o talentima, naglasio kako je svakome čovjeku dano da upozna svoga Spasitelja i kako ćemo u dan svoga susreta s Gospodinom biti vrednovani prema tome kako smo upotrijebili svoje darove (talente) bez mogućnosti isprike. Jer svakome je dano, nekome više nekome manje. Na poseban način to se odnosi i na nas koji smo od Boga pozvani da prenosimo vjeru novim naraštajima od vrtića, škola i župa. Biskup Ivica posebno je istaknuo kako smo pozvani biti svjedocima vjere u svakodnevnom življenju, te koristeći se tehnološkim dostignućima današnjice i svojim talentima prenosimo poklad vjere i pokazujemo put prema Isusu Kristu.

Nakon svete mise slijedio je stručni dio programa. Na početku je prisutne pozdravio i zaželio uspješan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini vlč. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda. Potom su usljedila predavanja. Dubravka Buničić, prof. voditeljica županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola održala je predavanje „(Školski) projekti: prilika koju ne treba propustiti“. U svome izlaganju krenula je od činjenice kako tradicionalni načini poučavanja sve teže ili gotovo nikako ne ispunjavaju zahtjeve i ciljeve današnje škole. Jedan od načina kako pasivno učenje pretvoriti u aktivno je projektna nastava ili projekti. Za ostvarivanje ciljeva u aktivnoj nastavi, koja je usmjerena na učenika, najprikladnije vrste nastave su istraživačka, problemska i projektna nastava. U daljnjem tijeku izlaganja pojasnila je što čini jedan projekt i koje su faze ostvarenja projekta. Ovakav tip nastave od osobita je značaja za vjeronauk jer učenici mogu svoje svakodnevno iskustvo promišljati u svjetlu kršćanskih vrednota, o njemu zajednički diskutirati, otkrivati nove smjernice za život i graditi svoj identitet kao cjeloviti ljudi i kršćani.

Zatim su uslijedile interaktivne radionice gdje su Vesna Avsec, prof. i Nathalie Lukačević, prof. prezentirale primjere dobre prakse u ostvarivanju projekata u svoj sredini. Nathalie Lukačević iz Raba prezentirala nam je projekt pod nazivom „Mir“ u kojem su djeca osnovnoškolskog uzrasta kroz razdoblje od dvije godine upoznale benediktinke i njihov samostan u Rabu. Kroz taj projekt djeca su upoznala povijest benediktinskog reda i samostana u Rabu, njihovu duhovnost i svakodnevicu. Svoje dojmove i znanje koje su usvojili tokom trajanja ovog projekta djeca su izrazila zajedničkim uratkom  – slikovnicom.

Vjeroučiteljica Vesna Avsec iz Krka predstavila nam je projekt „Oaza Kraljice mira“ koji ima višegodišnju tradiciju okupljanja djece i mladih župe Krk po završetku školske godine. Projekt vode vjeroučiteljice Mirjana i Vesna i župnik Anton Valković. Čitav dan prožet je molitvom, igrom, radionicama i svetom misom. Djeca i mladi izmjenjuju se kroz grupe u razdoblju od mjesec dana.

Nakon ovih lijepih i hvalevrijednih projekata iz naše biskupije, predstavljen je i jedan projekt za kojeg slobodno možemo reći da ima nacionalne okvire. Riječ je o Zdrugu katoličkih skauta Hrvatske. Taj projekt predstavio nam je u svojem nadahnutom izlaganju  Marin Miletić, prof. vjeroučitelj u Sušačkoj gimnaziji u Rijeci, ujedno i začetnik samog projekta. Osnovani su 2002. g. u Rijeci s namjerom da mladima ponude savršenije življenje kršćanskog života u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, u zajedništvu sa stvorenom prirodom i svakim čovjekom. Vjeroučitelj Marin upoznao nas je s radom katoličkih skauta, njihovim počecima, problemima na koje su nailazili i koje danas imaju, ali i raznim pothvatima i projektima koje su uz Božju pomoć i velikim trudom ostvarili, te lijepim trenucima i milostima koje su u ovoj zajednici doživjeli. S nadom da takav jedan projekt zaživi i u našoj biskupiji želimo Marinu i njegovim suradnicima još puno lijepih ostvarenja da uz snagu Duha Svetoga ustraju na tome putu! Susret je završen zajedničkim ručkom u Biskupiji.

Dragan Baričević

Print Friendly, PDF & Email