Susret Biskupa Ivice s ravnatelji(ca)ma odgojno – obrazovnih ustanova

Susret krčkoga biskupa mons. dr. Ivice Petanjka i predstojnika Katehetskog ureda mr. Antona Peranića s ravnateljicama i ravnateljima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te odgojnog doma na području Krčke biskupije u kojima se provodi vjerski odgoj i vjeronauk održan je 13. prosinca u Biskupskom domu u Krku.

Pozdravljajući okupljene ravnateljice i ravnatelje, biskup Ivica izrazio je veliko zadovoljstvo što ih može ugostiti, počastiti i odati im priznanje za sve ono što oni i ustanove koje predstavljaju i vode čine u odgojno – obrazovnom sustavu. Rekao im je da odgajati nikada nije bilo jednostavno i lako pa tako ni danas. Potrebno je puno mudrosti, znanja i ljubavi u tom zahtjevnom radu vrtića i škola, koji nadograđuje i dopunja, a nikako ne može nadomjestiti, ono što djeca dobivaju u obitelji, a pogotovo kada u obitelji to dobiju vrlo malo. Potaknuo ih je da svojim ponašanjem i djelovanjem pozitivno utječu na odgojitelje, nastavnike i profesore, da ih ohrabruju i prenose na njih pozitivne impulse za zahtjevni odgojno – obrazovni rad.

Predstojnik Katehetskog ureda mr. Anton Peranić održao je izlaganje na temu: “25 godina vjeronauka u školi na području Krčke biskupije”. On je govorio o važnosti vjeronauka u školi. Podsjetio je na povijesne okolnosti povratka vjeronauka u školski sustav i njegove važnosti u cjelovitom odgoju djece i mladih na dobro škole, Crkve i društva. Sa zahvalnošću se sjetio svih onih koji su svojim radom pridonijeli uvođenju vjeronauka u škole na području Krčke biskupije. Istaknuo je posebno važnu ulogu ravnatelja u integriranju vjeronauka u škole. Oni su svojom stručnom i ljudskom pomoću u jako dobroj komunikaciji s Katehetskim uredom puno učinili. Potom je iznio statističke podatke za proteklih 25 godina o vjeroučiteljima po crkvenom pozivu i njihovom doprinosu vjeronauku u školi te o polaznicima vjeronauka po matičnim školama Krčke biskupije.

Nakon izlaganja uslijedila je zanimljiva i konstruktivna rasprava. Dotaknuti su raznovrsni problemi i poteškoće, a isto tako i lijepe strane odgojno obrazovnog rada.  

Prisutni ravnatelji i ravnateljice obdarile su biskupa prigodnim poklonima, a ravnateljica osnovne škole Ivana Rabljanina iz Raba, Anamari Šarin, dipl. pedagog prof. u ime svih ravnatelja izrazila je zadovoljstvo zbog još jednog lijepog susreta na kojem su doživjeli razumijevanje i podršku za svoj zahtjevni i odgovorni rad.

U dijelu susreta dr. Franjo Velčić proveo je ravnateljice i ravnatelje katedralom u kojoj su se zaustavili na grobu sluge Božjega Antuna Mahnića i katedralnom riznicom smještenom u crkvi sv. Kvirina.

Susret je ugodno završio zajedničkim ručkom u Biskupskom domu gdje se priključio i mons. Valter Župan, biskup u miru. Biskup Ivica prisutnim je ravnateljicama i  ravnateljima još jednom zahvalio i uzvratio im poklonom.

Anton Peranić

 

Print Friendly, PDF & Email