Svećeničko hodočašće “Putevima bl. Miroslava Bulešića”

U petak, 22. lipnja 2018., na prijedlog riječkog nadbiskupa i metropolite, biskupi riječke metropolije, kojima se pridružio i zadarski nadbiskup, organizirali su jednodnevno hodočašće svećenika prozvano Putevima bl. Miroslava Bulešića.

Više od 150 svećenika i redovnika, u tri autobusa i više osobnih vozila, našli su se zajedno u 10,00 sati u župnoj crkvi u Lanišću, na Ćićariji. Nakon pozdrava biskupa domaćina, mons. Dražena Kutleše i molitve Srednjega časa, o tome što se dogodilo u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine, gdje je na dan podijele sv. Krizme bio ubijen župnik vlč. Miroslav Bulešić, prisutnim svećenicima govorio je domaći sin prof. dr. Josip Grbac. Govorio je o situaciji i prilikama u kojima se dogodio ubojstvo 27.-godišnjeg župnika, o prilikama u mjestu Lanišću koje je bilo obilježeno „klerofašističkom“ etiketom, jer su župljani bili odlučni vjernici i gotovo svi svjesni Hrvati i katolici. Nakon razgledavanja župne kuće u kojoj je voditelj krizme, Slovenac mons. Ukmar bio gotovo smrtno pretučen, a vlč. Miroslav zaklan, svećenici su razgledali župnu kuću u kojoj se dogodio zločin. Nakon osvježenja kojeg su priredili župnik i župljani Lanišća, svećenici, ovaj puta kao obični hodočasnici, krenuli su prema Svetvinčentu, rodnoj župi vlč. Miroslava, gdje su, po želji njegove majke, 1958. godine preneseni smrtni ostaci njezina sina Miroslava. U toj su crkvi, na oltaru u kome su sada pohranjene relikvije bl. Miroslava, slavili sv. Misu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, u koncelebraciji s mons. Ivanom Devčićem, nadbiskupom riječkim i metropolitom, mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečkim i pulskim, mons. Ivicom Petanjkom, biskupom krčkim, mons. Zdenkom Križićem, biskupom gospićko-senjskim, te umirovljenim biskupima mons. Milom Bogovićem i mons. Ivanom Milovanom, koji je, iz bogate duhovne ostavštine blaženikove, imao prigodnu homiliju.

Susret je završio zajedničkim ručkom u Pazinskom kolegiju, nekoć Pazinskom sjemeništu, gdje je glavnina svećenika – hodočasnika provela svoje sjemenišne, srednjoškolske a neki i bogoslovske dane. Bio je to doista molitveno – duhovni susret i dan kojega će svećenici, vjerujemo, po zagovoru blaženoga Miroslava Bulešića, dugo nositi u svome srcu.

Fotogalerija

Tekst: Franjo Velčić
Fotografije: Filip Šabalja

Print Friendly, PDF & Email