Svećeničko ređenje Denisa Žuškina i Bojana Rizvana

redenje 1U subotu 28. lipnja krčki biskup mons. Valter Župan zaredio je za svećenike đakone vlč. Denisa Žuškina i fra Bojana Rizvana. Na misnom slavlju koncelebriralo je 55 svećenika među kojima i fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije svetog Jeronima iz Zadra kojoj pripada i sadašnji mladomisnik fra Bojan Rizvan. Glavni ceremonijar bio je biskupov tajnik vlč. Milivoj Guszak, a obrede je tumačio te prisutne upoznao sa ređenicima mons. Ivan Milovčić. redenje 2

Crkva je bila ispunjena vjernicima među kojima su bili i hodočasnici iz župa dvojice ređenika: Malog Lošinja i Linardića, kao i redovnici iz spomenute provincije, rodbina i kolege bogoslovi. Liturgiju je animirao katedralni zbor.
Nakon što je generalni vikar mons. dr. Slavko Zec odgovorio potvrdno na biskupova pitanja o dostojnosti kandidata da budu zaređeni za svećenike, biskup Župan u homiliji govorio je o Isusovu pozivu Petru koji se ponavlja i ređenicima: “I vi ste imali i imate neku sitnu ili veću barku, neka maštanja i snove. A onaj tko vam je uputio tu riječ ‘dođi’ ne tumači zašto biste pustili te svoje snove. Istina, rekao je da ćete dobiti sto puta više od te neke svoje ubave barke. Petru nije ni to odmah rekao, nego tek dosta kasnije. Ali ono što je odmah Isus počeo s Petrom i ostalim apostolima bio je rad na usvajanju jednoga novog mentaliteta, Božjeg pogleda na sve”.
redenje 3Ređenike je upozorio: “Budite svjesni da bez nekoliko temeljnih stupova tijekom dana, kao što su časoslov, euharistija, adoracija, duhovno štivo i marijanske molitve nećete moći slijediti primjer Krista Gospodina, kojemu je hrana bila vršiti volju onoga koji ga je poslao da dovrši djelo spasenja. Samo tako ćete moći svoje darove i karizme živjeti u tijesnoj povezanosti s vlastitim biskupom i u zajedništvu sa svećenicima mjesne Crkve”.
I u nastavku svoje homilije biskup Župan obratio se ređenicima: “Znajte da je Isus Krist koji vas je pozvao i u čiju službu danas definitivno stupate, svojim utjelovljenjem zauvijek uzeo na sebe pravo ljudsko tijelo sa svim njegovim konsekvencama, osim grijehom. Nema nekoga duhovnoga Krista bez tijela i bez križa. Zato se djelo spasenja i evangelizacije ostvaruje u konkretnosti zemaljske egzistencije, to znači ograničenosti i tjelesnosti. Znao je Isus zašto je upozorio: Blago onome koji se ne sablazni nada mnom. Za nas ohole i umišljene ljude Bog je postao previše malen i običan, ali nije svoj plan promijenio. Mnogima je Božja malenost velika sablazan. Htjeli bi nekoga velikog Boga, Boga gromovnika i osvetnika, a on se rađa i pojavljuje u neljudskim uvjetima štale i slame. Pripazite redenje 4dragi ređenici, da si i vi ne počnete umišljati nekoga Boga iznad oblaka, bestjelesnoga. Ovo nije vrijeme slave i veličanstva. Doći će to vrijeme: i to s velikom moći i slavom na oblacima, ali ne još, ne sada. Zato će se od vas tražiti poniznost i zrelost da prihvaćate ograničenosti i grijehe svojih kolega svećenika, pa i onih koji vam budu pretpostavljeni, da prihvaćate ograničenosti vjernika laika, onih koji će vam biti povjereni. Uvijek je u duhovnom životu bilo osnovno načelo raspoznavanja poniznost i poslušnost. Imajte snage suočiti se s time, upustite se u rizik susreta licem u lice s drugima, s njihovim bolima i zahtjevima; nemojte se utjecati se odnosima putem sofisticiranih ekrana i uređaja.”
redenje 5Nakon homilije uslijedio je sam čin svećeničkog ređenja – ređenici su iskazali svoju spremnost i obećali poslušnost svom biskupu i njegovim nasljednicima, te je biskup Župan položio je na njih ruke i izmolio posvetnu molitvu. Uslijedilo je oblačenje svećeničkog ruha, pomazanje ruku sv. uljem krizme, predaja kruha i vina te biskupov cjelov mira.
Cjelovom mira subraće svećenika koji su se okupili na slavlju završio je obred ređenja te se misa nastavila po uobičajenom redu, a u njoj su ređenici prvi put sudjelovali kao svećenici.
Na kraju euharistijskog slavlja novim su prezbiterima uime svih župljana, čestitali ovogodišnji krizmanici i zbor djece župe Krk “Kapljice”.

Vlč. Denis Žuškin
Denis Žuškin je rođen u Rijeci, 26. lipnja 1989. god. od majke Dubravke, rođ. Rajčević i oca Željka Žuškina. Kršten je u župi sv. Jakova apostola u Međugorju 11. srpnja 1990. god., a potvrđen 30. svibnja 2004. god. u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju.
Odrastao je u Malom Lošinju gdje je stekao osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. U drugom razredu osnovne škole, na poziv tadašnjeg župnika vlč. Ivana Jurasića, postao je ministrant. Ministrirao je do osmog razreda osnovne škole, a povremeno je znao ministrirati i kao srednjoškolac, kada je osjetio poseban Gospodinov zahvat u svom životu i želju da ga više upozna i predanije mu služi.
Upisao je teološko – filozofski studij 2008. god. u Rijeci. Volontirao je u domu za beskućnike „Ruže sv. Franje“, a pastoralne praktikume vršio je u župama Vrbnik, Krk te u Rijeci u Sušačkoj bolnici kod bolničkog kapelana. Posljednji pastoralni praktikum vršio je u župi Krk. Za đakona je zaređen 15. prosinca 2013. god. u Malom Lošinju.

Fra Bojan Rizvan
Fra Bojan Rizvan rođen je 19. prosinca 1988. u Rijeci. U Rijeci je završio i svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji i nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru. Filozofsko – teološki studij uspješno je završio u Zagrebu gdje je ove godine diplomirao. Godine 2007. ušao je u novicijat franjevačkog reda. Godine 2008. položio je prve zavjete, a 2012. godine svečane zavjete. Za đakona je zaređen 12. listopada 2013. u Rijeci.

 

Print Friendly, PDF & Email