Svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije

Sv_Kvirin2014aU Krku je 4. lipnja proslavljena svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije i grada Krka. Svečano euharistijsko slavlje u krčkoj katedrali predvodio je mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko – senjski. Koncelebrirali su krčki biskup mons. Valter Župan, biskup porečki i pulski mons. dr. Dražen Kutleša, mons. mr. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru te četrdesetorica svećenika. Krčki biskup mons. Valter Župan pozdravio je na početku slavlja biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, predstavnike gradskog poglavarstva te sve vjernike koji su okupljeni u velikom broju došli proslaviti dan svog nebeskog zaštitnika.

Sv_Kvirin2014b

Mons. dr. Mile Bogović obrazložio je u homiliji po čemu su se to istakli oni koje danas slavimo kao svece i kojima se utječemo, kao što je to sv. Kvirin.  U Knjizi Otkrivenja Isus je nazvan ‘vjernim svjedokom’.  Vjernost, koja danas ne kotira visoko u shvaćanju i životu ljudi, zapravo je božanska vrlina. Bog je uvijek vjeran samome sebi, ne mijenja se, ne iznevjeruje, uvijek je dobrota i ljubav. Osobe Presvetog Trojstva potpuno se predaju jedna drugoj i stalne su u tom darivanju, u ljubavi. U tom darivanju i vjernosti leži temelj sreće, vječnosti, savršenosti. Čovjek je stvoren na sliku Božju, ali je iznevjerio Boga i sebe, iznevjerio je sliku Božju na koju je stvoren. Bog je zbog toga poslao svoga Sina, koji je živio potpunu vjernost toj Slici Božjoj, vjernost Ocu, unatoč svim iskušenjima i na kraju smrti na koju biva osuđen, za što ga je Otac nagradio uskrisivši ga od mrtvih i čovjeku omogućivši život u Presvetom Trojstvu. Svojim vjernim životom Isus je tako postao čovjeku put, istina i život. Sveci su oni koji su cijelim svojim bićem i životom prihvatili spasonosan put nasljedovanja Isusa Krista. Vjerni sebi i Bogu, vjerno su nasljedovali Isusa i sami, poput njega, postali ‘vjernim svjedocima’. Oni znaju da im je duša u Božjoj ruci te da će, i kad se nalaze u naizgled bezizlaznim situacijama, pronaći put do Nebeskog Oca. Sv. Kvirin je posvjedočio svoju vjernost mučeničkom smrću u 4. stoljeću obilježenom progonstvom Crkve, jer se nije htio odreći svoje vjere.

Sv_Kvirin2014d
Mons. Bogović pojasnio je i značenje vjernosti koja se danas u društvu obezvrjeđuje i neprestano stavlja na kušnju. S druge strane, danas se veličaju prava na mržnju, nasilje i slobodu mišljenja i onda kad se to mišljenje temelji na laži. Kršćanin treba biti vjeran sebi i Bogu koji je istina. Samo tako ostvaruje Isusov poziv da bude sol zemlje i svjetlo svijeta.

Vecera_Gospodnja2014e
Nakon mise, domaći biskup mons. Valter Župan ugostio je okupljene biskupe, svećenike, redovnike i redovnice u Biskupskom dvoru.
Grad Krk je pak obilježio ovaj dan priredivši višednevni bogati kulturno umjetnički program

Sv_Kvirin2014c

Print Friendly, PDF & Email