Svetkovina Svih svetih u Krčkoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje svetkovine Svih svetih predvodio je otac biskup, mons. Ivica Petanjak u Krčkoj katedrali, u zajedništvu sa krčkim župnikom, vlč. Antonom Valkovićem i o. Dominikom Magdalenićem, OCD.

U svojoj homiliji Otac biskup se osvrnuo na ulomak Božje riječi iz knjige Otkrivenja – u kojoj apostol Ivan opisuje kako je vidio veliko mnoštvo iz svih naroda i plemena (usp. Otk 7,9) – te primijetio da na temelju te vizije svatko mora propitati svoj put vjere.

Kraljevstvo nebesko i proslava svetih moraju u nama promijeniti onu sliku koja se moguće previše uvukla u naš mentalitet, a to je vizija podjele. Sud Božji koji će dijeliti dobre od zlih, ovce od jaraca, kukolj od pšenice…, kazao je Biskup jer naglasak nije na podjelama, nego na zajedništvu. Koliko je Isusu stalo da se to zajedništvo osjeti već ovdje na zemlji dolazi do izražaja kad kaže da mi moramo biti milosrdni i da moramo biti sveti kao što je milosrdan i svet Otac naš na nebesima: »Koji daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednicima i nepravednicima« (Mt 5,45).

Otac biskup je naglasio kako je potrebno neprestano iznova otkrivati Božji opći poziv na svetost koji služi izgradnji zajedništva među ljudima, ali ne na način ravnodušnoti. Univerzalnost poziva na svetost istaknuo je Otac biskup, a ne univerzalnost indiferentnosti, da svatko radi kako mu se hoće.

To nije kultura zajedništva i to nije univerzalnost spasenja, nego izoliranost od stvarnog svijeta, jer je za ove Svete rečeno da unatoč toga što je njihov broj neizmjeran i makar dolaze sa svih strana svijeta i iz svih naroda, tj. razlikuju se na tisuću načina, ali ima nešto što im je svima zajedničko: oprali su svoje haljine u krvi Jaganjčevoj. (usp. Otk 7,14). Oni su svoju svetost itekako „ispekli“ i samim životom platili. Oni su se za svoju svetost borili sve do darivanja vlastitog života. Svi su prošli »kroz nevolju veliku«, jer su se za evanđeoske ideale itekako namučili i kako bi druge priveli na put svetosti prošli su patnje i muke poput Raspetog Jaganjca, Isusa Krista…

Na kraju svete mise, biskup Ivica je sa svećenicima i ministrantima otišao do groba sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića te zajedno sa vjernicima izmolio molitvu za proglašenje sluge Božjega blaženim i svetim.

Print Friendly, PDF & Email