Tribine srijedom

U organizaciji Ureda za pastoral braka i obitelji Biskupije Krk kroz mjesec ožujak održavale su se u gradskoj vijećnici grada Krka tri tribine namijenjene pučanstvu.

Tretirane su aktualne teme kao što su Vršnjačko nasilje u kojem smo mogli čuti zanimljivo predavanje Ivane i Božene iz Hrabrog telefona (Zagreb) koje su nam kroz konkretne podatke i pokazatelje predočile situaciju vršnjačkog nasilja u školama i obiteljima. Zanimljivo je bilo primjetiti da je 2003 god. bilo pod različitom vrstom nasilja svako 5 dijete,  dok je danas to svako 3 dijete. Zapitali smo se i kada zafrkancija prelazi u nasilje te da li razlikujemo uobičajen sukob od nasilništva?

Majka odgajateljica i/ili hraniteljica bio je naslov druge tribine koju nam je  predstavila Zrinka Gregov iz Veleučilišta Vern’ (Zagreb). Približila nam je velike promjene  koje su se dogodile sa ulogom žene i majke u posljednjih sto godina, kao što je aganžman žene izvan obitelji (zasnivanje radnog odnosa), nejednakost plaća kada se radi o istom radnom mjestu muškaraca i žena, sve kasnijem zasnivanju braka i odluke o rađanju prvog djeteta te slaba podrška odgojnih ustanova (jaslice i vrtić) kao i prisutnost baka i djedova koji su često još uvijek u radnom odnosu.

Izumire li Hrvatska pitanje je koje smo si postavili tijekom treće tribine koju nam je predstavio Dražen Živić iz Instituta Ivo Pilar (Vukovar). Uočen je trend sve kasnije odluke na roditeljstvo (iznad 30 god). Taj trend se uočava i u ostalim Europskim zemljama.U Hrvatskoj nema sustavne populacijske politike pa smo suočeni sa stihijom izumiranja Hrvatskog življa i velikim iseljavanjem mladog stanovništva. Nužne su hitne i radikale pozitivne odluke koje će podržati obitelji, te potaknuti mlade na osnivanje obitelji. To je moguće samo sustavnom državnom i lokalnom politikom kojoj je stalo da opstane Hrvatski narod.

Umjesto zaključka: uviđene su potrebe politika koje bi pružile mogućnost svakoj ženi sa više djece da prilagodi satnicu radnog odnosa svojim mogućnostima. Na taj bi način, žene koje to žele, bile više posvećene obitelji i odgoju djece, a ne bi nužno izgubile ulogu hraniteljice. Tada će se djeci poslati jasna poruka preko koje će se ona osjećati sigurna, te je za očekivati da će djeca imati manju potrebu za dokazivanje u društvu koristeće neprimjerene načine ponašanja. Ono što nam svakako nasušno treba je zajedništvo i briga za opće dobro u čemu se nadamo da su i ove tribine pridonijele.

Josetta Blažić

Print Friendly, PDF & Email