U “Betaniji” održana duhovna obnova za bračne parove o. Lošinja

U subotu, na Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, održala se duhovna obnova za bračne parove u domu za duhovne susrete „Betanija“. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je jedanaest bračnih parova s otoka Lošinja: dva iz župe Nerezine, dva iz župe Ćunski te sedam iz župe Mali Lošinj. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Silvio Španjić. Teme duhovne obnove bile su: Brak i kriza braka u knjizi Postanka; komunikacija u braku i duhovna borba prema poslanici sv. Pavla. Voditelj je u prvom dijelu naglasio važnost očeve prisutnosti u obitelji. Otac nije samo onaj koji privređuje za obitelj, već i onaj koji vodi obitelj kamo Bog želi i predvodi molitvu u obitelji. Zmija je čekala trenutak kad Adam nije bio uz Evu, da ju napastuje. Nakon pada je uslijedio još jedan problem koji prati ljude u braku, a to je prebacivanje krivnje. Adam je za grijeh okrivio ženu. Eva je okrivila zmiju.

Vrlo zanimljiv i zabavan bio je rad u grupama, gdje su se muževi i žene podijelili u tri grupe i razgovarali o važnim pitanjima vezanima uz bračni život. Izlaganje rada u grupi bilo je vrlo zanimljivo i puno smiješnih zgoda. Bračnim parovima najviše se svidjelo predavanje o komunikaciji u braku, gdje se kroz razne usporedbe i primjere ukazalo na razliku između muškarca i žene, muškog i ženskog mozga. Muž i žena su različiti, imaju neke različite potrebe, ali ih je Bog stvorio da se sjedine i jedno drugog obogaćuju. Tijekom predavanja dobili su i korisne savjete kako se međusobno bolje razumjeti, kako poboljšati komunikaciju, te kako podijeliti zaduženja u kući i u radu s djecom.  Nakon ručka uslijedilo je druženje uz kavu i izmjenjivanje iskustava. Nastavilo se razgovarati o temama duhovne obnove. Nakon duže pauze imali smo ispit savjesti i ispovijed.

Prije sv. mise bilo je još jedno predavanje o duhovnom boju i izazovima u svijetu s kojima se suočavaju bračni parovi. Upozorilo ih se na sve veći porast okultizma u ambijentu u kojem žive, te da okultno danas želi ući u život djece i odraslih preko raznih aktivnosti i ponuda, preko medija, knjiga, čak i preko sportskih aktivnosti. Treba znati prepoznati opasnost, kako bismo se mogli zaštititi.

Iza predavanja i dulje rasprave s puno pitanja, uslijedilo je slavlje sv. mise i klanjanje, gdje se voditelj pomolio za svaki pojedini par. Duhovnu obnovu smo zaključili s druženjem i svjedočenjem u blagovaonici uz tople napitke i kolače.

Print Friendly, PDF & Email