U biskupskom dvoru održano božićno čestitanje

Božićno čestitanje koje krčki biskup tradicionalno upriličuje u biskupskom dvoru u Krku i ove je godine, u srijedu 18. prosinca 2019., okupilo svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje te predstavnike civilnih vlasti i javnih ustanova s ovoga područja.

Pozdravnim govorom o. Biskupu Ivici te okupljenim uzvanicima najprije se obratio generalni vikar mons. Franjo Velčić. Istaknuo je kako se 25. prosinca već prema židovskom kalendaru slavio kao Hanuka, Blagdan svjetla, a kasnije kao dan očišćenja Hrama, dan u kojem je ponovno uspostavljena pogažena Božja slava i iznova započelo pravo slavljenje Boga. To se potvrdilo i Isusovim rođenjem: „U Božićnoj noći Bog kao nejako dijete stupa pred nas s jedinom moći svoje ljubavi. Sinovljevo čovještvo je slava Očeva. U jaslama i na križu uspostavljena je Božja slava usred ovoga svijeta. Gdje god ljudi slijede toga Boga, započinje i nova čovječnost, a započinje, iako pomalo i nepotpuno, i mir na zemlji.“

Podsjetio je na nedavno proslavljen 99. rođendan za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića i započet cjelogodišnji hod prema 100. obljetnici istoga, s Mahnićevom preporukom, gotovo geslom i molitvom: „Više svjetla!“ „Uviđamo kako nam je svima potrebno više svjetla, jer i mi moramo postati ono što nam poručuje Isus, čije se rođenje spremamo slaviti: ‘Vi ste svjetlo svijeta!’ i to slušamo i primamo kao odgovorni zadatak. Ono pravo svjetlo ne proizlazi spontano iz nas, iz naših djela, nego to svjetlo možemo samo primati kao dar. Samo ako dopustimo Njemu – ‘Svjetlu Istinitome’ da nas obasjava, da nam osmišljava dane i osvjetljuje naše staze, samo tada možemo postati i biti svjetlo i drugima.“ U tome, pozvani smo učiti i u život sprovoditi ono što nam primjerom i riječju poručuje naš sluga Božji Antun Mahnić.

Za kraj, mons. Velčić je poručio: „Ovaj susret želimo doživjeti kao jedno novo ohrabrenje i podstrek, polazeći od našega čovještva, kojega želimo oplemeniti čovještvom i božanstvom onoga koji je za sebe rekao: ‘Ja sam svjetlo svijeta!’“, a zatim o. Biskupu i svima poželio obilje toga svjetla, nade i radosti koju donosi Božić.

Uime gradskih i općinskih vlasti te predstavnika javnih ustanova o. Biskupu izrekao je čestitku Dario Vasilić prof, gradonačelnik Grada Krka. Izrazio je radost zbog ovog okupljanja. Citirao je misao sv. Augustina kako se Bog počovječio kako bi se čovjek mogao pobožanstveniti, što otkriva veliko bogatstvo otajstva Isusova utjelovljenja, njegova dolaska u liku malog djeteta, kao jedan od nas, kao onaj koga se ne treba bojati već koji poziva čovjeka da mu se približi, da mu pristupi. „Božić simbolično donosi rođenje cijelog čovječanstva, kao i poruke humanosti, solidarnosti, brige za one najmanje i najsiromašnije. To su bile poruke i biskupa Antuna Mahnića, velikog intelektualca i čovjeka, kojeg će se kroz godinu koja nam predstoji imati priliku približiti mnogima, pogotovo hodočasnicima.“

Biskup Ivica zahvalio je na izrečenim čestitkama koje sve idu prema Mahnićevu geslu „Više svjetla!“. „Slavlje Božića, poruke i čestitke uvijek su samo parcijalne jer događaj Božića sve nadilazi. Svjetlo je prvo što je Bog stvorio jer je Bog svjetlo, ono je Božji atribut i sinonim za sve što Bog je: život, ljubav, dobrota, milosrđe… U Boga nema tame. Tama ne može obuzeti svjetlo. Čim se pojavi i najmanje svjetla, ono uništava i najveću tamu. I biskup Mahnić bio je svjetiljka koja je svjetlila i gorila drugima. I mi smo pozvani biti svjetlo jedni drugima. U mnoštvu svjetla i blještavila, vjerujemo da možemo imati pravo svjetlo samo ako smo povezani s Isusom Kristom. Tamu često ne možemo pobijediti sami već upravo u dijalogu s Isusom Kristom. Neka svjetlo Isusovo svijetli u Vašim obiteljski, osobnim životima i Vašim odgovornostima i djelovanju“, poručio je biskup Ivica.

Biskup Ivica zatim je svima osobno čestitao nadolazeći Božić a zatim sve uzvanike ugostio i počastio prigodnim domjenkom.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email