Započela proslava 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Mahnića

U subotu 14. prosinca 2019. u krčkoj je katedrali svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić započelo obilježavanje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića.

Na ulazu u krčku katedralu, zagrebački se nadbiskup, praćen domaćim biskupom mons. Ivicom Petanjkom i postulatorom Mahnićeve kauze vlč. Sašom Ilijićem zadržao u molitvi na grobu sluge Božjega.

Uslijedio je pozdravni govor domaćeg biskupa. Biskup Ivica izrazio je radost i zahvalnost što se ovom prigodom spominjemo osobe biskupa Antuna Mahnića koji je k nama došao iz Slovenije, ali je toliko zavolio hrvatski narod da je svojim zalaganjem u svemu nadišao granice krčke biskupije i postao neumornim radnikom za spasenje svakog čovjeka, ocem Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije. Citirao je i Mahnićevog suvremenika koji za njega kaže da je kao luč Božje svjetlosti razgonio tamu umova i modernog poganstva. Pozdravio je zatim uzoritog kardinala Josipa Bozanića, koji je kao krčki biskup bio treći nasljednik biskupa Mahnića, zatim biskupe Riječke metropolije: riječkog nadbiskupa i metropolitu mons. Ivana Devčića, biskupa gospićko-senjskog u miru mons. Milu Bogovića, biskupa porečkog i pulskog u miru mons. Ivana Milovana te krčkog biskupa u miru mons. Valtera Župana. Pozdravio je g. Vladimira Lončarevića, predstavnika predsjednice Republike Hrvatske, koja je uz Hrvatsku biskupsku konferenciju pokroviteljica ove proslave; zatim sve gradonačelnike i načelnike s područja Krčke biskupije, provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivu Martinovića, rektora Riječke bogoslovije vlč. Marija Gerića, s. Dobroslavu Mlakić, vrhovnu predstojnicu Sestara Srca Isusova i postulatoricu u kauzi službenice Božje majke Marije Krucifikse Kozulić, te Suradnice Krista Kralja duhovne sestre službenice Božje Marice Stanković. Na jednom su mjestu tako bile okupljene tri postulature koje rade na postupcima beatifikacije službenika Božjih a koji su za svojega života bili usko povezani sa biskupom Mahnićem. Pozdravio je i sve svećenike, redovnike, redovnice, hodočasnike iz svih dijelova Krčke biskupije i gledatelje Laudata TV i slušatelje HKR-a. Kardinalu Bozaniću čestitao je 30. obljetnicu biskupstva, koju slavi ove godine, a čemu se Krčka biskupija u ovoj prigodi htjela pridružiti.

Održan je zatim prigodni program glazbeno-scenskog karaktera, pod nazivom Adventsko svjetlo, koji su sa dječjim zborovima Župe Krk „Kapima“ i „Kapljicama“ pripremile vjeroučiteljice Mirjana Žužić i Vesna Avsec.

Kardinal Bozanić pozdravio je djecu i mlade i zahvalio im na lijepom programu. Pozvao ih je da se pripreme na dolazak Onoga tko u zajednici Crkve nikad ne zaboravlja doći i biti s nama i zbog nas, a to je Isus Krist. Pozvao ih je da se rado s Njime susretnu i da s Njime svakodnevno razgovaraju.

Ulaznom pjesmom Presjajna luči, za koju je tekst napisao don Ante Mateljan, a glazbu don Šime Marović, i koja je skladana upravo za ovu prigodu, započelo je svečano euharistijsko slavlje, na kojem je, uz kardinala i spomenute biskupe koncelebriralo šezdesetak svećenika i redovnika.

Pjevanje na misnom slavlju animirali su udruženi zborovi Krka i Vrbnika, uz pratnju Gradske glazbe iz Krka. Prvo čitanje pročitala je Marija Orlić iz Malog Lošinja, psalam vlč. Anton Budinić, drugo čitanje Robert Brozić iz Krka, a Evanđelje je navjestio đakon Josip Dolić, TOR. Molitvu vjernika predmolile su Ivana Kralj iz Novalje i Marica Viskić iz Supetarske Drage. Posluživali su bogoslovi Krčke i Zadarske biskupije te ministranti župe Mali Lošinj i Krk.

Kardinal Josip Bozanić okupljenima se obratio i prigodnom homilijom. Podsjetio je kako je biskup Mahnić svoje posljednje mjesece života proveo u zagrebačkom nadbiskupskom dvoru, kao gost nadbiskupa Bauera, a tamo je i preminuo. “Biskup Mahnić udario je snažan pečat ne samo u krčkoj biskupiji, kojoj je bio pastir, nego i katoličkoj stvarnosti u hrvatskom i slovenskom narodu.“, rekao je nadbiskup. „On je ideal čovjeka duhovna i izdržljiva, čovjeka vjere i otvorene spremnosti na istupanje za dobro ljudi, koji su Božja stvorenja, uvijek idući naprijed i suočavajući se s novim izazovima; pa i onda kad su se nad njim nadvili tamni oblaci, ni oni ga nisu mogli svladati ni zaustaviti jer je bio ispunjen kršćanskom nadom. Zbog svog zalaganja za slobodu vjere i prava naroda morao je na kraju života pretrpjeti i progonstvo iz kojeg se vratio shrvan bolešću.“ Nadbiskup je istaknuo kako je biskup Mahnić kroz cijelu svoje biskupsko služenje vjerno slijedio geslo koje je na početku odabrao: „U križu je spas“. Isusove riječi „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom nije me dostojan“  mi često ne želimo čuti, pokušavamo ih ublažiti ili mimoići, ili ih primamo bez svjetla Duha Svetoga pa osjećamo gorčinu, no u čovjeku se bez mudrosti križa i ljubavi prema Kristu javlja neprihvaćanje evanđeoske istine. Tko pak križ prihvaća ponizna srca, s povjerenjem u Duha Svetoga, može razumjeti da  je u njemu tajna istinskog života. „Odgovor na istinska i duboka pitanja čovjekova srca  nalazimo zagledani u dubinu našega bića, ali i u pogled ljubavi Boga prema čovjeku. (…) Nasljedovanje Krista vodi u cjelovito obzorje ljudske slobode.“ „Po Križu nam Bog govori da je prisutan u našem životu. Po Isusovom križu Bog nas poziva da prepoznamo i prihvatimo Božju ljubav i u najvećim poteškoćama svoga života. I u radostima i nadama, i u muci i tjeskobama ljudskog života, pogled vjere vidi istinsku slobodu i mogućnost za ljubav po Kristovoj mjeri.“ „Biskup Antun Mahnić bio je do kraja života zagledan u privlačnost i smisao Kristova križa. Tako je mogao cijeli svoj život proživjeti u ljubavi prema ljudima.“ Čovjeku nije toliko teško prihvatiti bol koliko besmisao, bol iza koje ne dodiruje ništa. “Sluga Božji je iza boli uvijek vidio Kristov dragi pogled, a u križu dar vjere da nas sve što se događa treba još više privlačiti i približiti Kristu.

Pri kraju misnog slavlja postulator vlč. Saša Ilijić zahvalio je svima prisutnima u katedrali i putem medija na sudjelovanju koje je uzveličalo slavlje početka obilježavanja 100. obljetnice. Predstavivši ukratko neke od budućih inicijativa, zahvalio je predvoditelju slavlja na velikodušnom odazivu te mu je u ime svih i sam čestitao 30. obljetnicu biskupstva, zaželivši mu još puno snage i krepčine. Potvrdio je kako je grob biskupa Mahnića postao pravo hodočasničko mjesto i kao takvo svjedočanstvo da se slugi Božjemu ne obraća samo domaći narod već i oni koji dolaze iz krajeva izvan granica biskupije pa i Hrvatske. Također, napomenuo je kako sam Mahnić nikada sebe nije stavljao u centar događanja i pozornosti, ali vjeruje da će i ovakva okupljanja gledati blagonaklono znajući da su ona za našu duhovnu izgradnju i rast. Kardinalu Bozaniću poklonio je lik sluge Božjega biskupa Mahnića, rad akademskog slikara i dekana umjetničke akademije u Zagrebu prof. Tomislava Buntaka.

Kardinal Bozanić na samom je kraju misnog slavlja, na grobu Sluge Božjega, predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim i u znak poštovanja i zahvale položio buket ruža.

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Igor Ivančić

Print Friendly, PDF & Email