U Krku održan susret vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri

U subotu 21. rujna, na početku još jedne školske i vjeronaučne godine, održan je, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije, Biskupijski susret vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri i Županijsko stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnja je tema skupa bila Kurikularna reforma ‒ Škola za život ‒ praktična pitanja i Stogodišnjica smrti sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića.

U prvom djelu susreta prisutni su zajedno sa krčkim biskupom Ivicom Petanjkom proslavili svetu misu na čast svetoga Mateja, apostola i evanđeliste. Biskup Ivica pozvao je na dublje promišljanje problematike navještaja Riječi Božje vjeroučenicima te se osvrnuo na pitanja koja se javljaju u srcima svih zauzetih navjestitelja te Riječi: Kako potaknuti djecu i mlade na živi susret sa živim Bogom? Što nas u tome priječi i kako nadvladati poteškoće na putu prihvaćanja dubljeg molitvenog, sakramentalnog i liturgijskog života? Matejev poziv više nam govori o milosrdnom Isusu nego o grješnom Mateju koji je prihvaćen takav kakav jest i to je temelj početka njegova istinskog obraćenja. Tim putem nam je ići i prema onima koji nam dolaze iz raznih životnih situacija. Prihvatiti ih, pokazati im da ih Bog voli i dopustiti im da dožive ljubav jer takva se iskustva, osobito doživljena u djetinjstvu, pamte i utječu na sve kasnije izbore, stavove i odluke.  

Nakon svete mise uslijedio je stručni dio skupa u kojem su vjeroučitelji i odgajateljice u vjeri promišljali o najboljem načinu obilježavanja stote obljetnice smrti sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića o čemu je detaljno progovorio nazočnima i biskupijski postulator za proglašenjem blaženim i svetim vlč. Saša Ilijić.

Nakon toga dotakli su se problematike provođenja Škole za život u radu sa djecom u osnovnim i srednjim školama. Odgajateljice u vjeri iznesle su problematiku u ostvarivanju praktičnog rada sa djecom u vrtićima te su primile savjete za bolju organizaciju rada. Skup je završio ugodnim druženjem i zajedničkim ručkom.

Marko Karčić

Print Friendly, PDF & Email