U Orlecu svečano proslavljen blagdan sv. Antuna opata

Župljani Orleca na otoku Cresu su u nedjelju, 17. siječnja, svečano proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Antuna opata. Euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak kojem je to bio prvi posjet župi, a to je bio i prvi put da jedan biskup predvodi misu za Antonju. Uz biskupa su koncelebrirali creski i lošinjski dekani mons. Mladen Mrakovčić i mons. Ivan Brnić, domaći župnik don Dinko Deželić, gvardijan creskog samostana sv. Frane o. Zdravko Tuba, rektor malološinjske crkve sv. Nikole vlč. Matej Polonijo, te biskupov tajnik mr. Saša Ilijić.

Orlec_sv. Antun op. 2016

U propovijedi je biskup Ivica nadahnuto progovorio o čudu u Kani Galilejskoj i o liku sv. Antuna opata. „Isus čini svoje prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj i time poručuje da naš svakodnevni odnos s Bogom treba imati karakteristike svadbe. U svatovima se pjeva, igra, jede, pije, raduje. Kršćanin je veseo čovjek i ne samo radostan, on mora biti zanesenjak, zaljubljenik, oduševljenik, sanjar, idealist, baš onako kako se osjećaju dvoje mladih u trenutku njihova vjenčanja. Imaju ideale, snove, planove, želje, očekivanja, nadanja… Ali živjeti u radosti ne znači ne imati nikakvih problema. Zato usred svadbe nestaje vina. Rekli bi današnjim rječnikom: nestalo je benzina, dizela, nestalo je pogonsko gorivo. Kako ćeš pjevati i igrati, ako nemaš čime podmazati?“ zapitao se biskup Ivica te obrazložio da je pretvaranjem vode u vino Isus dao znak, poruku: Ako budete imali Duha Božjega u sebi iz svake ćete prilike i neprilike naći izlaz. Vino koje je nestalo u svadbi zapravo je Duh Sveti, Duh Božji, Božja prisutnost u nama i među nama.“

Biskup Petanjak naglasio je da se u Kani dogodio jedan odlučujući zaokret u Isusovom životu: „Ovdje se može govoriti o ljubavi koja je dozrela i koja se očituje u tome što prelazi od ljubavi po kojoj se nekome želi dobro (jer ljubav uvijek želi dobro), prema ljubavi koja postaje odgovornost za druge. To bi se u svjetlu ove Godine milosrđa moglo nazvati djelo milosrđa – ljubav koja dobiva oblik, postaje konkretna i opipljiva. To se mora vidjeti u svakom braku. Ako ljubav koju imaš u sebi nije dozorila da postane ljubav kojom želiš dobro svome bračnom drugu, da si spreman za njega živjeti i umrijeti, brak ne može opstati. I zato danas mnogi žive zajedno, ali nevjenčano, jer nisu zreli u ljubavi. Jer ne ljube onu drugu osobu cijelim svojim bićem, nego najprije sebi udovoljavaju. Ti se boje ljubiti do kraja, jer prava ljubav košta živaca, žrtve i samog života“.

U svijetlu tog evanđelja biskup je progovorio i o Antunu pustinjaku koji je u svom životu savršeno primijenio evanđelje: njegova ljubav dobiva konkretni oblik i pretvara se u djelo milosrđa – prodao je imanje i podijelio dobitak onima koji nemaju, a život je odlučio provesti u molitvi i radu.

„Sveti Antun je udario temelje budućim monaškim i redovničkim zajednicama tako da je ostavio primjer da onaj koji se u potpunosti posvetio molitvi, tj. Bogu, mora svojim rukama i radom sebi zaraditi kruh i to toliko da ima dosta za njega i za putnika ili stranca koji naiđe. Time je udario temelje onoga što će kasnije usvojiti sveti Benedikt i njegovi monasi pod geslom: moli i radi“.

Propovjednik je podsjetio da je Antun bio bogat i mlad, ali ga ni bogatstvo ni mladost nisu spriječili da raste u svetosti i savršenosti i to kroz mnoge kušnje. „Onaj tko se odluči za život po evanđelju proći će svoju Kalvariju, ali će mu Bog dati da u srcu osjeti i neizmjernu radost i zadovoljstvo jer je povezan s Bogom i jer čini dobro ljudima“, zaključio je otac biskup svoju propovijed.

Orlec_7623

Kao što je na početku misnog slavlja župnik don Dinko pozdravio biskupa Ivicu nazvavši ga „novom zvijezdom na nebu Krčke biskupije“, na kraju mu je zahvalio na dolasku i rekao: „Vi ste nas nahranili vrhnjem i medom Božje riječi i euharistijom, a mi ćemo Vam umjesto tradicionalnog buketa cvijeća pokloniti zdjelicu meda što ga pčele od cvijeća pretvoriše u med“. Biskup mu je na to uzvratio da je don Dinko kao pčela koja skuplja ljude, čime je još jednom oduševio mnoštvo vjernika, njih više od 300, koji su se za Antonju okupili u župnoj crkvi. U Orlec su pristigli, osim sa Cresa i Lošinja, iz Rijeke i sa Krka (župa Vrh), jer je blagdan nebeskog zaštitnika prigoda da se obitelji ponovno okupe, posjete grobovi i ognjišta, kako je naglasio župnik don Dinko poručivši svojim župljanima i njihovim gostima da ostatak dana provedu u međusobnom druženju. Dio Orlečana misnom slavlju je prisustvovao odjeven u tradicionalnu nošnju, a nakon mise članovi folklornog društva zaplesali su na trgu ispred crkve.

Uoči blagdana trodnevnu duhovnu obnovu za župljane Orleca predvodio je o. Zdravko Tuba. U četvrtak, petak i subotu predmolio je meditativnu krunicu i svetu misu na kojoj je propovijedao. U svojim propovijedima predstavio je Boga kao milosrdnog Oca koji se kao takav objavio još u Starom zavjetu, a u Isusu se konkretizirao i otvorio put spasenja. Tijekom duhovne obnove Orlečani su mogli iskoristiti prigodu za svetu ispovijed, a u subotu je fra Zdravko podijelio i sakramenat bolesničkog pomazanja.

Orlec_sv. Antun op. 2016

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email