Mladi u Cresu okupljeni oko don Bosca

U subotu, 30. siječnja, u Cresu je održan susret mladih povodom blagdana sv. Ivana don Bosca na kojem se okupilo stotinjak mladića i djevojaka sa Cresa, Lošinja, Krka i Raba. U prostorima OŠ Frane Petrića dočekali su ih i pozdravili domaći župnik mons. Mladen Mrakovčić i biskupijski povjerenik za mlade vlč. Marin Hendrih koji ih je ujedno pozvao na biskupijski susret mladih u ožujku na Rabu. Potom je Dafne Flego posvjedočila o snazi vjere i molitve koji su njoj i njezinoj obitelji pomogli da se oporavi nakon teške prometne nesreće. 

Tema ovogodišnjeg programa bila je „Don Bosco i Marija Pomoćnica“, a uvodno predavanje održao je creski župni vikar Filip Šabalja. Mladima je poručio da i oni mogu otkriti smisao svog života kojeg im je namijenio Bog, kao što je to don Boscu pokazao u snu – namijenio mu je da se bavi napuštenom i zapostavljenom djecom. Za pomoć u tom zahtjevnom zadatku dao mu je svoju Majku Mariju Pomoćnicu, a ona nam je i danas na raspolaganju kako bismo preko nje došli do Isusa, rekao je kapelan Filip.

Uslijedio je rad u manjim grupama u kojima su podrobnije razmatrali razne aspekte Marijine ličnosti: njenu poslušnost, ljubav, vjeru i poniznost.

Nakon zajedničkog ručka i prilike za sakramenat pomirenja, euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak u zajedništvu sa desetak svećenika koji su dopratili mladiće i djevojke iz svojih župa na creski susret. U svojoj propovijedi je rekao da je velik dio svog svećeništva bio vezan za mlade, bilo kao odgajatelj sjemeništaraca, bogoslova i postulanata, bilo kao kapelan i župnik, i uvijek je „držao stranu mladima“ jer smatra da su oni „odsjaj, slika i produkt starih, nose ono što su doživjeli u svojim obiteljima, kako pozitivno tako i negativno“.
Podsjetio je da iz mnogih nesređenih i problematičnih brakova danas proizlaze radikalni kršćani te ukazao da „smo danas svjedoci nove evangelizacije, novog kršćanstva u kojem se događa drugačiji proces: više ne dovode stari mlade do Isusa Krista i vjere nego mladi svojim životom, svojim molitvama i ponašanjem uspijevaju obratiti svoje roditelje. Ta vjera više nije iz tradicije nego iz uvjerenja, iz opredjeljenja za Isusa.“
„Tu treba mladima čestitati. Prvo, oni koji dolaze iz dobrih, kršćanskih obitelji neka Bogu zahvale što su imali dobri kršćanski odgoj, a oni koji dolaze iz problematičnih obitelji neka se izdignu iznad pogrešaka, grijeha i promašaja svojih roditelja i svojih starih. Zašto bi se osjećali krivima za nešto što nisu oni učinili jer dijete ne odgovara za postupke svojih roditelja, ali će roditelji odgovarati za postupke svoje djece ako su ih usmjerili na krivi put. Ne obazirite se na ono što su oni činili i uzmite život u svoje ruke“, poručio je mons. Petanjak.
U nastavku svoje propovijedi ohrabrio je mlade: „Što god da vam se dogodi u životu – podignite glave, ne dajte se pokolebati. Koliko god da je teško uvijek ima izlaza. Za Boga ne postoji bezizlazno stanje. I kad mislite da nema izlaza podignite glavu jer onaj koji ide sa Isusom Kristom uvijek će naći izlaz.“
Ilustrirao je to evanđeljem koje se čitalo na misi, o Isusu koji umoran zaspi na lađi, nije ni čuo oluju, a uspaničeni apostoli ga bude. Isus je učenicima odgovorio: Kako tako malo vjere imate? Zašto ste se pokolebali ako sam ja s vama u barci? „Ja bih htio da svatko od vas metne Isusa u barku svog života. Da idete s Isusom Kristom i da se ne bojite,“ rekao je biskup Petanjak.
Podsjetio ih je kako je teško djetinjstvo imao don Bosco: potjecao je iz jako siromašne obitelji, a otac mu je umro kad je imao svega 2 godine. Već kao dvanaestogodišnjak morao je čistiti štale kako bi zaradio za život, a usput se i školovao. Usprkos svim tim teškoćama sa 15 godina u svom je mjestu osnovao je Društvo veseljaka. „Pa što je bilo veselo u njegovom životu? Gdje je bio izvor njegove radosti?“, zapitao se biskup Petanjak i nastavio: „Sv. Ivan Bosco je shvatio da mu je život dan kao šansa, kao izazov, da onaj koji živi i radi s Isusom može izvući maksimum iz najmanjeg što ima. I shvatio je da se treba radovati životu i tako osmisliti život. Zato uvijek idite uzdignute glave, nemojte se žalostiti kakve god vas nedaće snašle. Kao u primjeru don Bosca – uvijek budite Društvo veseljaka!“

Nakon propovijedi bogoslov Saša Malović pred cijelom je zajednicom primio službu admissio, jedan od stupnjeva pripreme za sakramenat svetog reda, te na taj način javno obećao da će nastaviti svoju izobrazbu za službu đakonata i prezbiterata.

Svoj ovogodišnji susret mladi s kvarnerskih otoka zaključili su zabavnim programom u dvorani osnovne škole, a na kraju su dobili krunicu koja će ih podsjećati na druženje s vršnjacima u Cresu, ali i da se u svim problemima mogu obraćati Majci Pomoćnici.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email