U osorskoj katedrali za đakona zaređen Anton Budinić

Isus kaže da ga nije lako nasljedovati, ali tko ustraje do kraja taj će se spasiti!

djakonsko-redjenje-antona-budinica-u-osoru-2Nije poznat podatak kad se posljednji put u nekadašnjoj osorskoj prvostolnici Uznesenja Blažene Djevice Marije, dogodilo đakonsko ređenje, ali će ostati zapamćeno da je u subotu, 22. listopada, na spomendan sv. Ivana Pavla II., zaređen za đakona bogoslov iz Malog Lošinja Anton Budinić. Uz njega su i tom prilikom, kao što su ga pratili cijeloga života, bili njegovi roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji, kako oni iz Malog Lošinja, tako i oni iz drugih mjesta u kojima je boravio tijekom svoje formacije. Slavlju su se pridružili i novi ministar turizma, dosadašnji lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli, njegova nasljednica Ana Kučić, sjemenišni poglavari i kolege bogoslovi te mnoštvo hodočasnika koji su ispunili osorsku ex-katedralu.
Neporedno prije početka svete mise listopadsku pobožnost predvodila je s. Ida Malnar, a fra Diego Deklić objasnio je ukratko pojam đakonata.

Slavlje je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a uz njega je koncelebriralo četrdesetak svećenika. Nakon svečane ulazne procesije župnik Ivan Katunar pozdravio je nazočne koji su došli u osorsku, kako je rekao „uspavanu ljepoticu“. Prvo čitanje pročitala je Aldina Burić, a psalam su otpjevali ređenikova majka Madina Budinić i Tihomir Kuljanić. Drugo čitanje pročitao je bogoslov Saša Malović, a evanđelje navijestio Marko Gregić, đakon iz Riječke nadbiskupije.

Ako znadeš cilj onda ga slijediš cijelim svojim bićem

U propovijedi je biskup Petanjak na temelju pročitanog evanđelja objasnio što znači slijediti Isusa: „Jedno je biti entuzijast, zanesenjak, oduševljenik, simpatizer, a sasvim drugo je Krista slijediti. Slijediti znači donijeti odluke, zaključke, ići tamo kamo se mora. Isus je donio odluku svog života. Izabrao je. Ide prema Jeruzalemu. …Ništa te na tom putu ne može i ne smije zaustaviti. Odluka je neopoziva“, objasnio je biskup. U nastavku je biskup Ivica rekao da ne smijemo dopustiti da nam bilo koja vrsta na­pora budu zapreka tome da sutra budemo sretni. “Sam Isus kaže da ga nije lako nasljedovati, ali tko ustraje do kraja taj će se spasiti. Ulog je velik, a nagrada još veća. Čar nasljedovanja Isusa Krista stoji u tome što je on uvijek bio kruti realist. Nikada nije dopustio da ga zanese oduševljenje masa koje su išle za njim, niti da ga bilo koja ili bilo čija kritika pokoleba. Kao savršeni poznavatelj čovjeka znade da se mi u jednom trenu možemo pretvoriti iz prijatelja u neprijatelja, iz velikog poklonika u onog tko će te proklinjati i ogovarati.

… Isus ide dalje i kaže: ‘Tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik.’

…Nasljedovati Isusa Krista može samo slobodan čovjek koji je svjesno izabrao jedan oblik života, jedan način života i unaprijed prihvaća sve posljedice tog izbora, svega onoga što će se dogoditi u radosti i žalosti. Križ je posljedica mog izbora nasljedovanja Isusa Krista. Ne postoji drugi put nasljedovanja Krista“, odlučan je krčki biskup.

Slušat ću Tebe

Pred kraj homilije biskup je poručio – Sve ovo što sam do sada govorio vrijedi za svakoga od nas. Isus nije govorio eliti. Isus je ovo rekao svima koji su išli s njime. Svima je postavio radikalne uvjete i rekao im u lice. Svi su pozvani da slijede Isusa Krista. I na vrijeme im je rekao, tako da nitko ne može reći ‘nisam znao’.

U čemu se onda razlikuje naš budući đakon Anton od svih drugih vjernika, ako je Isus svima postavio iste uvjete? I ne mogu biti drugačiji jer Isus želi da svi budemo sveti i da se svi spasimo.

Razlika je u tome što ovaj naš đakon Anton danas javno pred svima kaže: ‘Isuse čuo sam što si rekao. Razmislio sam i odlučio sam ići za Tobom. Tu svoju odluku danas javno obznanjujem. …“

Svoju snagu i volju posvetiti Bogu i ljudima

Biskup Petanjak osvrnuo se i na primjer sv. Ivana Pavla II. čiji se spomendan slavio, a koji je u svojem trpljenju na kraju života pronašao novi način svjedočenja. Ređeniku je biskup poručio: „Možda će doći vrijeme kada ti, kao i neki od nas, nećeš moći raditi. Ali ćeš moći trpjeti. I dokle god čovjek trpi i dokle god može moliti za druge i dok može Bogu zahvaljivati ima smisla njegov život. I onda kada si u snazi i onda kada si u nemoći. I onda kada ti budu pljeskali i onda kada kažu ‘taj stari nam samo smeta’. Čovjek uvijek ima svoje značenje, svoje mjesto i svoju ulogu, ako hodi s Gospodinom Bogom. Zato neka ti sv. Ivan Pavao II. na čiji blagdan se rediš bude uzor, primjer i nadahnuće, da poput njega svu svoju energiju posvetiš Gospodinu Bogu na onaj način kako Bog to bude htio, držeći se uvijek za Isusa Krista“. Nakon homilije kandidat za ređenje je javno, pred vjerničkom zajednicom, potvrdio odluku da će dostojno vršiti obaveze koje proizlazi iz službe đakonata.

djakonsko-redjenje-antona-budinica-u-osoru-5Na kraju euharistijskog slavlja novom đakonu Krčke biskupije i biskupu Petanjku u ime svih župljana čestitao je i zahvalio Roberto Polonio, te mu predao na dar lik sv. Gaudencija. „Želimo da ti naš sv. Gaudencije, kao i sv. Ivan Pavao II. kojeg ti je preporučio naš biskup, bude uzor u tvom đakonskom služenju zajednici, kao, nadamo se, i u tvom budućem svećeništvu“, rekao je Polonio. U ime malološinjskih ministranata iz čijih redova je potekao i đakon Anton čestitku je uputio Robert Škorvaga, te su đakonu i biskupu predani buketi cvijeća. Zahvalnu riječ svima koji su ga pratili na njegovu putu do đakonskog ređenja na kraju je uputio i vlč. Budinić. Cjelokupno slavlje pjevanjem je obogatio župni zbor iz Malog Lošinja pod ravnanjem mons. Nikole Radića, a na orguljama ga je pratio župnik Nerezina vlč. Silvio Španjić. Poslije mise na trgu ispred crkve priređen je agape za sve nazočne.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email