U Puntu održan oratorij za djecu “Stvoreni za nebo”

U župi Presvetog Trojstva u Puntu od 13. do 15. svibnja ove godine održao se prvi trodnevni oratorij za djecu od prvog do osmog razreda. Sudjelovalo je oko 70 djece iz župe Punat i nekoliko djece iz susjedne župe Kornić, a glavnina programa se odvijala u prostorima osnovne škole u Puntu. Čitav program su osmislile i vodile sestre Karmelićanke BSI i njihove kandidatice, 11 mladih animatora iz Gabela Polja (BIH), 3 animatorice iz Punta i Kornića – uz veliku pomoć, poticaj i blagoslov župnika don Luke Paljevića, koji je svojom zauzetošću osigurao potrebne uvjete, te spremno uskočio gdje god je bilo potrebno kako kroz duhovni sadržaj, tako svojim prisustvom programu s djecom.

Što je to oratorij? Sam pojam oratorija potječe od sv. Ivana Bosca koji je tako nazvao skupinu dječaka koje je okupljao. On je zamislio da oratorij bude dom koji prihvaća, Crkva koja evangelizira, škola koja priprema za život i dvorište za radostan susret. Oratorij nije samo mjesto, oratorij su djeca i mladi, susreti i prijateljstva, kojima je izvor odnos i prijateljstvo s Bogom. Oratorij predstavlja odgojni put, ali i jedan način evangelizacije koji je drugačiji od onog redovnog (župna kateheza).  Iako oratorij ima svoj izvor u salezijanskom načinu rada s djecom, uvelike nadilazi okvire salezijanskih stvarnosti i primjenjiv je u svakoj sredini na različite načine. Stoga smo i mi u Puntu odlučili ponuditi djeci iskustvo oratorija i to je bio pun pogodak.

Geslo ovogodišnjeg oratorija bilo je „Stvoreni za Nebo“. Željeli smo djeci približiti pojam svetosti i pozvati ih da i oni budu sveti. Prvi dan smo kroz katehezu, skeč i rad u grupi obrađivali općenito što je to svetost i kako se može postati svet, a drugi dan koje su prepreke za postati svet te koje su razlike između zemaljskih i nebeskih dobara. Kroz cijeli oratorij protezala se formula svetosti koju su djeca dobro zapamtila, a to je DOBAR+VESELO-ZAO=SVET, a zadnji je dan svako dijete na svom oblačiću smišljalo svoju formulu svetosti.

Kao što je na početku rečeno, sudjelovalo je oko 70 djece koji su bili podijeljeni u 4 grupe, boje (crvena, zelena, plava i žuta), a u svakoj boji dijelili su se na juniore (1.-4.r) i seniore (5.-8.r). Svaki je dan započinjao molitvom koju bi predvodio župnik, nakon čega bi uslijedio skeč dana koji su izvodili animatori. Upravo je skeč poslužio kao podloga za katehezu te rad u grupi.

Nakon rada u grupi svaki se dan održavala tzv. Velika igra gdje su se djeca na različite načine i natjecala i zabavljala. Hvatali su „miša“, igrali štafete, tračnice, alku…i još mnoge druge zanimljive igre, ali su i pauze bile ispunjene igrama poput velikog Čovječe ne ljuti se gdje su oni sami bili figure, stolni tenis, stolni nogomet, sve moguće igre loptama i brojne društvene igre.

Nakon pauze uslijedila je podjela u radionice – dramsku, sportsku, kreativnu, medijsku i plesnu. Kod registracije prvog dana svako je dijete izabralo u kojoj će radionici sudjelovati kroz tri dana. U radionicama su djeca razvijala svoje talente, ali su pripremali i završnu feštu – dramska je pripremala skeč, plesna ples, kreativna je izrađivala zastavu i ukrase, a medijska je pripremila video presjek cijelog oratorija koji možete pogledati na facebook stranici župe Punat.

Svaki dan oratorija završavali smo molitvom. Prvi dan je to bila krunica, a drugi dan sv. Misa. Treći i ujedno zadnji dan sva djeca, animatori i roditelji okupili su se u župnoj crkvi na sv. Misi u 10.30h. To je bila posebna sv. Misa koju su ove nedjelje animirala djeca iz oratorija. Nakon sv. Mise uslijedila je završna fešta na travnjaku ispred Crkve za svu djecu, roditelje i župljane. Sve grupe su izvele svoj program, zajednički smo otplesali ples Oratorija i onda smo se počastili finim kolačima koje su ispekle mame. Ostali smo neko vrijeme u druženju, zabavi, igri, a kada je došlo vrijeme rastanka djeca su teška srca išla kući.

Sretni smo i Bogu zahvalni za ovo lijepo iskustvo u kojem je Gospodin pohodio mnoga srca i otvorio srca ljudi, koji su ponudili svoju pomoć u organizaciji. Za ostvarivanje ovakvog projekta uistinu je potrebno zajedništvo na svim razinama. A osobito nam je drago što se prepoznala važnost ulaganja u našu djecu i mlade koji su sadašnjost i budućnost naše Crkve i društva.

Duša Oratorija bili su upravo mladi animatori iz Hercegovine koji imaju iskustvo animiranja djece u svojoj župi i koji sami svjedoče kako je mnogima od njih upravo to iskustvo sebedarja promijenilo život. Došli su s velikom spremnošću i radošću u Punat i njihovo je svjedočanstvo ostavilo trag što su rekla i sama djeca kad smo ih pitali što im je bilo najbolje – odgovorili su da su im bili najbolji upravo ANIMATORI.

Oratorij je u Puntu zaživio i živi i dalje u srcima djece, a vjerujemo i nadamo se da će biti još mnogih aktivnosti – sve za dobro duša naše djece i mladih.

s. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

Print Friendly, PDF & Email