U Rabu proslavljen blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije

Zadnjeg dana mjeseca svibnja, proslavljen je blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu.

Mons. Mladen Mraovčić u homiliji je istaknuo: Evanđelist Luka opisao je pohod Marijin svojoj rođakinji Elizabeti koja je, vidjevši Mariju, osjetila radost u srcu. Sv. Ivan Krstitelj, kojeg je Elizabeta nosila u utrobi prilikom Marijina posjeta, zaigrao je u majčinoj utrobi, te počeo pripravljati put Isusu Kristu kojeg je kasnije i na rijeci Jordan krstio. Budimo uvijek oni kojima srce zaigra od radosti na spomen Isusa Krista i njegove neizmjerne ljubavi. Neka životi svih ljudi i cijele kršćanske zajednice budu usmjereni na radost i ljubav Isusovu te obilje milosti kojima On zalijeva naša srca.”

Na kraju misnog slavlja, održana je procesija  uz divne stihove pjesme „ …budi hvaljeno posve vrime, Isusa, Marije i Josipa slavno ime“, koji su odjekivali zidinama Gornje ulice u Rabu i koje su pjevali rapski župni zbor i puk.
Gospa rapska, koja je kroz mjesec svibanj boravila u katedrali, vraćena je u crkvu Sv. Andrije kod časnih sestara Benediktinki, odakle je uzeta za zavjetni blagdan „Rapskih Križi“ koji se također obilježio procesijom. Vjernici su kroz mjesec svibanj Gospi rapskoj donosili svoje molitvene nakane i prošnje.

 

TEKST: Josip Badurina
FOTO: Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email