Caritas primio i podijelio vrijednu donaciju električnih bolesničkih kreveta i namještaja iz Belgije

U Hrvatsku je u petak 21. svibnja stigao prvi od četiri tegljača kojima se ovih dana u organizaciji Hrvatskog Caritasa korisnicima pomoći Caritasove mreže u Hrvatskoj doprema donacija bolničkih kreveta s električnim upravljanjem s ormarićima, stolicama i stolovima.

Istoga dana, Caritas Biskupije Krk glavninu donacije koju je primio usmjerio je prama Domu za starije osobe „Mali kartec“ u Krku.

Ovom donacijom 9 električnih kreveta, 15 bolničkih ormarića te preko 60 stolova i stolica/fotelja biskupijski Caritas doprinosi lokalnoj zajednici u vidu podizanja kvalitete života korisnika Doma za starije osobe „Mali kartec“.

Donacije su omogućene u organizaciji Hrvatskog Caritasa, zalaganjem g. Ferdinanda Verdoncka i posredovanjem voditelja Katoličke misije u Bruxellesu fra Tomislava Anđića, iz nekoliko socijalno-zdravstvenih ustanova u Gentu. Ova donacija obuhvaća sedamdesetpet setova, a – osim korisnicima institucionalne skrbi – poslužit će ponajprije pojedinačnim Caritasovim korisnicima za koje u njihovim domovima skrbe članovi njihovih obitelji dok se oporavljaju od operativnih zahvata, čekaju na odlazak na rehabilitaciju ili institucionalni smještaj ili su pak, kao kronični ili terminalni bolesnici, otpušteni iz zdravstvenih ustanova na kućno liječenje i njegu.

Prva je pošiljka bila namijenjena korisnicima Caritasa Krčke biskupije i Riječke nadbiskupije i sastojala se od dvadesetak setova opreme, dok će ostale tri pošiljke ovih dana stići Caritasu Požeške i Gospićko-senjske biskupije te Splitsko-makarske nadbiskupije i Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ovakvom raspodjelom donirane opreme Hrvatski Caritas želi što primjerenije pomoći nad/biskupijskim caritasima diljem Hrvatske koji sa svojim programima privremene posudbe opreme nastoje odgovoriti na velike potrebe korisnika, napose za električnim bolesničkim krevetima koji znatno olakšavaju članovima obitelji ili stručnim djelatnicima skrb za bolesnike u vlastitom domu.

Ovom vrijednom donacijom sedamdeset i pet kreveta i ostale opreme iz Belgije, u posljednjih šest mjeseci Hrvatski je Caritas korisnicima Caritasove mreže, socijalnih i medicinskih ustanova dostavio uz pomoć inozemnih donatora ‒ a zauzetošću i posredovanjem don Zrinka Brkovića i Hrvatske katoličke misije iz Dortmunda teg. Ivana Grofa i gđe Maria Eckert-Riegler u sklopu lokalne inicijative iz Rednitzhembacha – ukupno dvjesto šezdeset pet električnih kreveta te ostale opreme i pomagala.

Print Friendly, PDF & Email