U Rabu procesijom i misnim slavljem svečano proslavljeni Križi

Na drugu vazmenu Nedjelju, posljednjeg dana vazmene osmine, dok su kišne kapi s neba nosile ljepotu trenutka, Božje milosrđe zasjalo je u srcima Rabljana, a četiri su zvonika objavila zajedništvo vjernika cijelog otoka okupljenih na proslavu blagdana „Rapski Križi“. Ove su se godine “Križi“ održali na Nedjelju Božjeg milosrđa 24. travnja 2022. godine. Svake godine, zadnje Nedjelje mjeseca travnja, mnoštvo vjernika cijelog otoka hodočaste „Rapskoj Gospi“, kako bi joj prikazali svoje živote, darovali sebe njenoj majčinskoj ljubavi i zagrljaju punom nade i ljepote. Slavlje se započelo procesijom gradskim ulicama. Krčki biskup mons. Ivica Petanjak u procesiji je nosio relikvije „Rapske Gospe“, a zatim predvodio misno slavlje u koncelebraciji svećenika otoka Raba i mons. Mladenom Mrakovčićem, rapskim dekanom. Vjernici svih župa otoka Raba došli su pješačeći i po nekoliko kilometara na ovu svetkovinu da ih „Rapska Gospa“ čuva i blagoslovi na životnom putu. Stare gradske zidine otoka Raba, imale su priliku doživjeti i ugostiti vjernike koji su pjesmom i molitvom donijeli sebe kao dar, jer kako se Gospa daruje svim ljudima svijeta, vjernici se daruju gospinom zagovoru koji je tako majčinski i prepun ljepote i sjaja koje je nosilo i odgojilo Božanskoga kralja.
Svetu misu animirao je gradski crkveni zbor kojem su se u pjesmi i molitvi pridružili mnogi župljani zajedno sa svojim potrebama i otvorenih srca za slavljenje još jednog zavjetnog blagdana otoka Raba. Kroz mnoga stoljeća Rabljani su hodočastili u ex-katedralu, župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ona već stoljećima prihvaća sve vjernike pozvane od Boga na molitvu i bdijenje. Svako lice je radosno, svako srce prepuno žara i divote majčinske ljubavi i blizine koja prihvaća i razumije svako srce i svaki život koji se rađa i donosi novu radost i novi životni mir u ovom svijetu u kojem živimo.
U homiliji, biskup je istaknuo važnost Isusove prisutnosti u životima vjernika te je napomenuo kako Isus u evanđelju koje se čitalo na svetoj misi, nije bez razloga stao u sredinu. Nije stao nigdje drugdje nego baš u sredinu, kako bi Ga svi mogli vidjeti i čuti i doživjeti Njegovu blizinu koja je istinski važna za obraćenje i život. Zapitajmo se, razmišljamo li da je Nedjelja zadnji dan u tjednu ili je ona prvi dan u tjednu nama i to neka nam svima bude na razmišljanje, istaknuo je biskup. Isus je uvijek središte ovakvih okupljanja i događaja, zbog Isusa se svi nalazimo kako bi nam donio Spasenje, kako bi zajedno s njime slavili Euharistiju i bili prisutni jedni s drugima u svečanom misnom slavlju. Biskup je naveo i važnost ove predivne svetkovine kao one koja se može održati jedino prenoseći ju budućim naraštajima. Potrebno je mladima pričati, poticati ih i govoriti im o toj divnoj svetkovini kako bi se ova tradicija održala i u budućim razdobljima koja su sama po sebi uvijek neizvjesna. Potrebno je djecu i mlade poticati na molitvu noseći Boga u srcu i prateći Isusove staze života i tako nastave ovu blagoslovljenu svetkovinu. Apostoli su se zaključali u dvoranu posljednje večere i pobjegli su, nisu se suočili s istinom te nisu imali hrabrosti boraviti s Isusom, zatvorili su svoje srce za jedinu istinu koja liječi svakoga, dodao je biskup. Židovi su narod koji je stoljećima trpio napade, razni narodu htjeli su osvojiti taj narod, ali to je Božji narod i kao takav ostao je neuništiv. Nisu ga nikada uspjeli osvojiti. Narod koji Bog čuva, ne može se osvojiti, dodao je biskup. U današnje vrijeme prvo se javila bolest, pa je sada rat a treba moliti Boga i ustrajati u molitvama te se uzdati u Božju providnost kako ne bi zavladala i glad. Rapski Križi održavaju se još iz doba srednjeg vijeka kada su vladale bolesti kuge i kolere i od tih trenutaka hodočastilo se čudotvornoj Gospi, spasiteljici naroda te Isusu Kristu jedinoj istini života. Hodočastilo se jer je u središtu događaja Isus Krist i Njegova te naša nebeska kraljica majka Marija. On je taj koji okuplja na zajedništvo i molitvu. Isus je onaj koji je prvi započeo okupljati i na taj način ostavio svima na poticaj zajedništvo i međusobnu ljubav i molitvu. Nikada ne zatvara vrata, Njegovo srce je uvijek otvoreno za svakoga koji je željan topline i ljubavi koja donosi spasenje i novi život koji je darovan Uskrsnućem. Gospa će boraviti u rapskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, kroz cijeli mjesec svibanj te će se vjernici kroz svibanjske pobožnosti moći utjecati blaženoj Mariji vazda djevici, te joj predati svoje molitve.
Prateći majku Mariju, našu Gospu, utecimo se njenoj bezuvjetnoj ljubavi i dobroti te slijedeći njen primjer, budimo jedni drugima poticaj, budimo suputnici uvijek spremni pomoći i pružiti ruku pomirenja i spasenja svakom čovjeku. Primjerom ljubavi i darivanja svojih srca za spasenje svijeta, zauvijek pružimo radost i ljepotu Isusove i Marijine ljubavi. Neka Marija majka bude zagovornica pred oltarom i Križem Gospodina Isusa Krista kako bi ovaj zavjetni blagdan Rapskih Križi donio obilje mira i milosti, obogatio svačiji život svojim postojanjem i obilježavanjem te ohrabrio nove naraštaje kako nada nikad ne umire, nada u Spasenje koje donosi Isus i Njegova brižna majka koja je podno križa stajala i bdjela nad svojim sinom. Uskrsnuće Gospodinovo neka donese novu radost i život bez grijeha. Čista srca kročimo stazama pobjede i milosti, ljepotama koju donosi živa riječ Isusova te zajedno noseći Kristov lik u srcu budemo zauvijek Marijina ljubljena djeca. Poruka majčinske blizine donosi plodonosan hod za živim jaganjcem kojeg prepoznajemo u Euharistiji ljubavi i pomirenja te izmireni najprije sa samima sobom pa zatim i sa svojim bližnjima ostvarujemo spasenjski mir duše koja procvjeta u punini radosti i vedrine.
Gospina prisutnost u našim životima neka zauvijek ostavi dubok trag za istinom i milosrđem u svakodnevnom životu gdje se i između prekrasnih cvjetova mira, pronađe i pokoji trn koji bode u srce, no majčinska ga ljubav i milost liječi i briše te se na njegovu mjestu ponovno rađa cvijet nade, ljubavi i žrtve. Utecimo se gospinom zagovoru i prinesimo sebe i svoj život, donesimo u živote neki novi let za bolju budućnost i još ljepši svijet.

Tekst: Josip Badurina
Foto: Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email