Vječni zavjeti s. M. Marijane Kranjac

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja kojeg je u subotu, 13. rujna, u benediktinskom samostanu Sv. Petra u Cresu predvodio krčki biskup mons. Valter Župan, s. Marija Marijana Kranjac položila je vječne zavjete.

Uz biskupa Župana koncelebrirali su biskupijski kancelar dr. Franjo Velčić, benediktinac o. Jozo Milanović, creski župnik mons. Mladen Mrakovčić, gvardijan franjevačkog samostana u Cresu o. Zdravko Tuba i drugi svećenici.

Vječni zavjeti s. Marijane

U svojoj homiliji biskup Župan podsjetio je kako su u povijesti redovničke zajednice i njihovi utemeljitelji dali odlučujući doprinos obnovi i napretku i to ne samo Crkve već i društva u cjelini. Tako je sv. Benedikt zaslužan za napredak na socijalnom, ekonomskom i kulturnom polju, rekao je biskup Župan, te spomenuo i druge svete redovnike koji su promatrali potrebe vremena u kojima su djelovali te prepoznali svoj poziv u tim prilikama. Naglasio je da redovničke zajednice i danas imaju važnu ulogu te je poručio sestrama benediktinkama iz creskog samostana koliko je važan njihov poziv i uloga u gradu Cresu, biskupiji, svijetu. „Iako živite u klauzurnom redu imate pravo i dužnost zdravo, ali ne bolesno i znatiželjno, poznavati stanje u društvu, narodu i okolini i dovesti ga u sklad s evanđeoskim prosuđivanjem. To su utemeljitelji redova i mnogi drugi znali – uvidjeti potrebe i prosuditi na što ih Bog zove“.

Vječni zavjeti s. Marijane

U nastavku svoje propovijedi, biskup Župan ukazao je kako su odnosi među ljudima postali apatični, kako vlada bezvoljnost za ideale, za kršćansko usavršavanje. Prisustvujemo srozavanju vrijednosti i to pokazuje da društvo ide prema svome zalazu kako nas uči povijest. „Što su u takvim prilikama činili nadahnuti ljudi?“, zapitao se biskup i odgovorio da su se okrenuli molitvi i šutnji. Upozorio je da je „ovo vrijeme inflacije riječi: puno se govori, a ne sluša“, a sestrama preporučio da im samostan bude mjesto molitve, posta, šutnje i razmatranja. „Veliki ljudi su na taj način došli do velikih stvari, a takav je bio i život sv. Benedikta kojega se smatra ocem zapadne kulture. Drage sestre, to je i Vaš poziv, pozivam Vas da budete zatvorene za buku, a otvorene za realnost i time mnogostruko korisne. To je danas Vaš poziv“, zaključio je svoju propovijed mons. Župan.

Vječni zavjeti s. Marijane

Nakon biskupove homilije uslijedio je sam obred monaškog posvećenja. S. Marijana pročitala je i potpisala povelju kojom je pred svojom opaticom č. m. Benediktom Kučić i o. biskupom obećala da doživotno prihvaća obveze monaškog života te tri puta zapjevala „Primi me, Gospodine!“. Za vrijeme litanija svih svetih koje je predvodio preč. Velčić posvećenica je ležala prostrta pred oltarom, a potom je nad njom biskup izmolio posvetnu molitvu. Na kraju obreda biskup je s. Marijani predao znakove zavjetovanja: prsten – znak zaruka s vječnim Kraljem, kukulu kao znak da se novoposvećenica odjenula u novog čovjeka, te časoslov iz kojeg će moliti za dobro cijeloga svijeta. Sestrinskim cjelovom ostale su koludrice iz creske benediktinske zajednice potvrdile da prihvaćaju s. Marijanu kao punopravnu članicu, a misa je nastavljena uobičajenim redom. Posvećenjem s. Marijane benediktinski samostan u Cresu broji 11 koludrica.

Foto i tekst: Walter Salković

 

Print Friendly, PDF & Email