Biskup Ivica na Cvjetnicu poručio: Budimo budni i udružimo se u molitvi

Na Nedjelju Muke Gospodnje (Maslinsku nedjelju) krčki biskup mons. Ivica Petanjak predslavio je u Krčkoj katedrali svetu misu s obredom blagoslova maslinovih grančica. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Franjo Velčić i biskupov tajnik vlč. Saša Ilijić.

U homiliji, biskup je poručio:

Počinje Veliki ili Sveti tjedan u kojem su se dogodili najveći događaji naše svete vjere. Ove smo godine fizički daleko jedni od drugih, ali smo u Duhu zajedno povezani.
Na današnji dan Isus svečano ulazi u Jeruzalem, jer želi sa svojim učenicima proslaviti svoju posljednju Pashu na zemlji. Njegova posljednja zemaljska Pasha postat će našom kršćanskom prvom Pashom, jer će Isus svojim sebedarjem nadomjestiti starozavjetne žrtve i sebe ostaviti nama pod prilikama kruha i vina, kako bi bio s nama zauvijek.
Isus ulazi u Jeruzalem, jer kaže da ne doliči da prorok umre izvan Jeruzalema. Želeći ostati na liniji proroka, uzlazi u Jeruzalem da njegov oproštaj s učenicima bude upravo u vrijeme Pashe koja se slavila u Jeruzalemu, kao glavom središtu u kojem je bio hram, ali pashalna se večera slavila u obiteljima.
U intimnoj obiteljskoj atmosferi Isus blaguje svoju posljednju Pashu sa svojom novom obitelji, sa svojim učenicima. Nastaje novi oblik obitelji koja se ne temelji na krvi, nego na vodi. Odnosno, ne temelji se na krvnoj vezi, nego na sakramentu krštenja.
Isus i u posljednjim danima i trenucima svog života ostaje dosljedan sebi. Sav mu je život bio za drugoga i zato želi da i njegova smrt bude za drugoga. Želi se oprostiti od svojih učenika za obiteljskim stolom jer jesti zajedno znači dijeliti život, preuzeti na sebe dio odgovornosti, sudjelovati u životu, radu i planovima te obitelji, otvoriti se u potpunosti njoj i darivat se za nju. Isus se za stolom predaje svojima, predaje se u njihove ruke potpuno tako da postaje njihova hrana i piće.
U ovim izvanrednim okolnostima iskoristimo ovo vrijeme i ovaj trenutak koji nam je darovan da se u svojim obiteljima osjetimo kao dvostruka obitelj: po krvi i po vodi, po tjelesnom rođenju i po krsnom preporođenju i da ovaj Veliki tjedan provedemo u ozračju radosti jer je obitelj na okupu i jer se možete više posvetiti samima sebi, ali i Gospodinu Bogu.
U molitvi budimo solidarni s onima koji su oboljeli i sa svima onima koji ih služe i brinu za njihovo zdravlje. Ovaj Veliki tjedan je na osobit način tjedan solidarnosti.
Znademo da je Isus svaki svoj novi dan počinjao molitvom i završavao molitvom i da se toliko puta povlačio u osamu na molitvu.
Samo je jedanput rekao učenicima da bdiju s njime i da ostanu povezani s njime u molitvi ‒ uoči svoje muke, kad se molio u Getsemanskom vrtu. Jedan jedini put ih je molio da budu uz njega, a oni su zaspali.
Nemojte zaspati u vrijeme kad trebamo biti budni i kad trebamo svoju solidarnost pokazati sa svijetom koji trpi. Udružimo se u molitvi i molimo jedni za druge kako ne bismo podlegli napasti Zloga i kako bismo što spremniji ušli u ovaj Veliki tjedan i radosno dočekali dan Kristova uskrsnuća, po kojemu je svemu svijeta dana mogućnost novoga i vječnog života.

Nakon misnog slavlja izložen je Presveti Oltarski Sakramenat. Započelo je tako tradicionalno četrdesetsatno klanjanje u kojem će biskup Petanjak predvoditi dva zajednička sata klanjanja i to danas, na Cvjetnicu, i na Veliki Ponedjeljak od 17 do 18 sati. Budući da će biti omogućen prijenos uživo, Biskup je pozvao vjernike da mu se pridruže.

 

Print Friendly, PDF & Email