42. hodočašće Hrvata u Birnau

„Do nebesa nek se ori, naših grudi gromki glas“ – riječi su koje su danas imale drugačije značenje. Nedjelja je, zadnja u svibnju – 25.05. a okupljeni smo u Birnau.

Birnau1

Riječima dobrodošlice svoju neskrivenu radost izrazio je u ime cistercitskog samostana prior p. Johannes Brügger O.Cist. U ime organizatora, voditelj Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen, p. Dinko Grbavac, OFM je zahvalio domaćinu te uputio riječi dobrodošlice predvoditelju ovogodišnjeg slavlja msgr. Valteru Županu, krčkom biskupu. Ovogodišnjim krizmanicima, kumovima, roditeljima a napose onima koji su došli iz Domovine iz poplavljenih područja zaželio je dobrodošlicu, pozivajući sve da se na ovom nama u inozemstvu svetom mjestu napose sjetimo onih koji trpe najviše – Slavonije, Posavine, Bosne… U ime krizmanika je Emily Marković izrazila najljepše ono što je bilo u srcima 24 mladih koji su se spremali kroz proteklu godinu na ovaj dan i ovaj sakramenat – svetu krizmu: „neka se darovi Duha Svetoga danas spuste na nas da mognemo hrabro naprijed, ojačani i oduševljeni, kročiti u sretniju budućnost“.  
Kroz sveto slavlje poveo nas je biskup Župan. Jednostavnošću a oštrinom izgovorene riječi, jasnoćom i blagošću – kako mlade krizmanike tako i sve prisutne, biskup je dodirnuo srca prisutnih. „Vjera u Boga – a ne vjera da Bog postoji!“ Od sakramenta krštenja do danas – vjera u Boga nas nosi, nju prihvaćamo. „Ne zadovoljavaju se naši današnji mladi samo govorom da trebaju ići na misu, na vjeronauk – vjera mora postati zrela ili nestaje. Rast u vjeri – poziv je za mlade ali i za sve. Vjera mora biti osobna a ne privatna stvar. Osobna stvar je moje, ono što nosim uvijek sa sobom – a privatno je kakvo ću odijelo kupiti, hoću li ga nositi ili baciti, to je moja privatna stvar! Vrijeme krizme i poslije – je vrijeme zrijanja u vjeri. Ili će biti vjernici pa će slijediti obećenja Kristova ili otpadaju.“ Obraćajući se roditeljima pozvao ih je kao Isus apostole: „Budite svjedoci! Svoje iskustvo vjere, svjedočite! Svjedočenje je iznošenje osobnog iskustva! Ako ste vjernici svjedočit ćete! Ako ne svjedočite niste vjernici! Riječi i uvjerenje trebaju biti prepoznati u vašem svjedočenju vjere!“ „Nikada nije bilo lako svjedočiti! Nikada! Od Isusovog vremena do danas! Nikada nije bilo lako biti vjernik!“ Ohrabrujući i potičući roditelje, kao i mlade – biskup je završio svoju nadahnutu propovijed: „Bogu vjerujmo! To je istinsko prijateljevanje s Bogom! Ne zapuštajte slavljenje svete mise nedjeljom! Božja riječ ima snagu koja ljudska riječ nema! Obiteljska molitva drži obitelj zajedno! „ 

birnau2
Nakon toga su pripravnici za sakramenat krizme pristupali zajedno sa svojim kumama/kumovima te im je podijeljen sakramenat svete krizme. Liturgijska čitanja na ovom slavlju kao i molitve vjernika u ime prisutne zajednice iznijeli su ovogodišnji krizmanici. Ljepoti i skladu ovog cijelog slavlja i našeg hodočašćenja pridonio je ujedinjeni zbor iz cijele zajednice pod ravnanjem i orguljaškom pratnjom gosp. Darija Mrnjavca, pastoralnog suradnika.
Nakon slavlja p. Dinko je sve prisutne pozvao, koliko su u mogućnosti pridonijeti svojim darom za zacjeljivanje novonastalih rana poplavom u Bosni i Slavoniji. Kao što je i dosadašnjih godina bio običaj i ove godine smo nakon misnog slavlja obišli one koji su oko prekrasne bazilike na Birnau ostali i sa sobom ponijevši hranu i piće uživali u međusobnom zajedništvu.
U pratnji voditelja misije, te tajnika i ceremonijara Vlč. Guszka i gosp. Mrnjavca biskup Župan je obišao na drugom kraju Bodenskog jezera prekrasni koncilski grad Konstanz, koji je prije koji tjedan svečano otvorio veliki jubilej – 900. godina od početka koncila u ovom gradu. Ovim obilaskom znamenitosti koncilskog grada smo zaokružili i našu proslavu i naše hodočašćenje.

Print Friendly, PDF & Email