Krčki biskup mons. Valter Župan u New Yorku

Ovogodišnja proslava bl. Ivana Merza bila je posebno vesela. Unatoč mnogim svibanjskim obavezama, posjetio nas je naš biskup mons. Valter Župan u pratnji svog tajnika vlč. Milivoja Guszaka. Nakon dočeka na aerodromu uputili smo se prema maloj hrvatskoj misiji koja svoje središte ima u američkoj župi Predragocjene Krvi u Astoriji, NY.

Proslava bl Ivana Merza u NY

Pripreme su bile u punom jeku. Folkloraši su utvrđivali zadnje finese, kostimi su se peglali, djeca učila recitacije, domaćice pekle pogače… Svi smo se potrudili da naša draga domovina bude korak bliže, da naša zajednica postane poput otoka na Jadranu svojim jedinstvenim položajem i karakterističnošću.

3. svibnja, na sam dan proslave našeg zaštitnika bl. Ivana Merza, rano ujutro, krenuli smo prema Brooklynu. Tamo nas je u biskupskoj rezidenciji srdačno dočekao domaći biskup mons. Nicholas DiMarzio.

Uz pravi američki doručak razgovarali smo o našim biskupijama, o problemima ali i radostima svakodnevnog pastoralnog rada.

Brooklyn-svi1.jpeg

Misno slavlje u čast bl. Ivana Merza započelo je svečanom procesijom i riječima pozdrava voditelja misije vlč. Vedrana Kirinčića.

Otac Biskup je u svojoj pozdravnoj riječi posebno naglasio potrebu opraštanja kao preduvjet za zajedništvo s Bogom i braćom. Tijekom svečanosti naša je kandidatica za sakrament potvrde, Gabriela Begonja pomazana uljem krizme. Iza pričesti poput tridesetak je djece pred svima otpjevalo himan bl. Ivanu Merzu: «Hvala ti orle».

Obogaćeni Euharistijom, nastavili smo naše slavlje u zgradi župne škole prigodnim programom, večerom i zabavom. Djeca su priredila i prekrasnu predstavu. Svoju prigodnu riječ uputila nam je i konzulica gđe. Marina Rogina.

Nakon programa nastavljeno je druženje uz svečarski stol koji pripremile naše domaćice i naši ugostitelji iz svojih njujorških restorana.

Obnovljeni u duhu, duši i tijelu, mnogi su pokazali i svoje plesne sposobnosti.

Slijedećeg dana o. Biskup je pohodio obližnju hrvatsku misiju u New Jersey-u koja je po prvi puta imala misu u svome novome središtu, u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka. Tamo je vlč. Giordano Belanić uz punu crkvu vjernika pozdravio biskupa Valtera Župana te izrazio veselje što se kao zajednica nalaze na novom početku.

U manje od godinu dana, posjetili su nas zagrebački kardinal Josip Bozanić i naš krčki biskup Valter Župan. Naše se hrvatske misije nadaju da će i u buduće uživati potporu i ohrabrenje hrvatskih biskupa. Možemo im samo reći: hvala, i dođite nam opet!

vlč. Vedran Kirinčić

 

Print Friendly, PDF & Email