600. obljetnica Svetišta Majke Božje Goričke

Svetište Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku proslavilo je 05. kolovoza 2015. svoju 600. obljetnicu.

Uz ovu obljetnicu obilježilo se i 590 godina Statuta bratovštine i 25 godina obnove Svetišta. Naime, predaja kaže da su djeca u tri navrata davne 1415.g. na čudesan način pronašla na brijegu, gdje se nalazi Svetište, kip Majke Božje iz crkvice u Jurandvoru. Od tada je ovo mjesto postalo najveće hodočasničko Svetište ne samo otoka Krka, već i ostalih kvarnerskih otoka, Senja i podvelebitskoga kraja.

U uvod svečanog slavlja poveo nas je Rektor Svetišta vlč. Marinko Barbiš koji je tom prilikom naveo i mnoga svjedočanstva milosti zadobivenih upravo u ovom svetom mjestu.

Uslijedilo je koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, uz rektora svetišta vlč. Marinka Barbiša i ostalih svećenika. Svečanostje uzveličao župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Vrbnika pod vodstvom Justinić Milodraga.

Uz mnogobrojne vjernike prisustvovali su predstavnici gradskih i općinskih vlasti otoka Krka, gradonačelnik grada Krka kao i načelnice i načelnici svih otočkih općina. Također prisustvovale su i mnogobrojne braniteljske udruge Domovinskog rata.

Po završetku misnog slavlja prigodnim riječima prisutnima su se obratili načelnik Općine Baška Toni Juranić koji je tom prigodom izrazio zahvalnost biskupu Ivica Petanjku te vlč. Marinku Barbišu i gospođi Josetti Blažić na nesebičnom 25-togodišnjem trudu i radu oko obnove Svetišta u vidu promocije u lokalnoj zajednici kao i pomoći potrebitima. Braniteljima i svima prisutnima obratio se i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka kao i voditeljica Centra za psiho-socijalnu pomoć PGŽ-a kao izaslanica Ministarstva obrane.

Pročitani su i brzojavi čestitke koje su uputili kardinal Josip Bozanić i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Nakon službenog dijela upriličeno je tradicionalno druženje sa klapom «Zvonimir» i KUD «Šoto» iz Baške, a nazočnima su darovane blagoslovljene krunice.

Nastavak obilježavanja ove visoke obljetnice kroz godinu bit će obilježeno raznim molitvenim susretima.

Marica Lončarić i Josetta Blažić
Foto: Denis Lešić

Print Friendly, PDF & Email