92. rođendan Bonaventure Roka Dude

O. Bonaventura je 14. siječnja navršio 92 godine života. Uoči njegovog rođendana petnaestero Krasana, zajedno sa župnikom vlč. Vjekoslavom Martinčićem i načelnikom Općine Dobrinj Nevenom Komadinom posjetili smo o. Bonaventuru u franjevačkom samostanu u Varaždinu.

o Bonaventura DudaSvaki susret s o. Bonaventurom, pa tako i ovaj, poseban je obostrani doživljaj. Svojom srdačnošću, spontanošću i širokim osmjehom dragi fratar Bonaventura „od prve“ osvaja svakoga. Dočekao nas je nasmijan, raširenih ruku, u kolicima, jer „ noge mi baš nisu bajno, ali hvala Bogu glava me još uvijek služi sjajno.“ I kao pri svakom susretu s Krasanima oči mu zasuziše. Želio je saznati od svakoga: „čiji si ti i gdje ti je kuća u Krasu ?“ Od starijih se sjeća njihovih roditelja, a od mlađih njihovih baka i djedova. Iako je iz Krasa otišao pred 84 godine, spominje se mnogih događaja i ljudi iz vremena svog djetinjstva, o kojima rado priča. I kada mu je naš župnik rekao da je iz Risike, on je nadodao: „Kada sam bio mali, moja teta je hodela va Risiku, kupit visoke papuče za hodit na mašu, jer je onda tamo bila jena vela butiga..“

Nakon predaje naših darova: raznih delicija, jela i pića s naše Bodulije, zakantali smo „Bog poživi cijelo društvo naše“ i „Lijepo ime Roko.“ A onda nas je o. Bonaventura poveo u samostansku crkvu sv. Ivana Krstitelja, koja je zaista impozantna i po veličini i po ljepoti. Pred jaslicama započeo je o. Bonaventura „Narodi nam se Kralj nebeski“, pa nastavio s drugim lijepim božićnim pjsmama.

10. siječnja biskup varaždinski mons. Josip Mizljak predvodio je sv. misu u ovoj crkvi, u povodu 66. godišnjice misništva i 92. godine života o. Bonaventure uz nazočnost mnogih uglednika iz Crkve i vlasti.

Mnogo nam je podataka i datuma ispričao o. Bonaventura iz povijesti ove crkve. Pitali smo se: gdje mu samo svi ti datumi i godine stoje u glavi, da ih „sipa kao iz rukava ?“

Zatim je naš župnik zajedno s vikarom samostana fra Goranom Malenicom predvodio sv. misu koju je zdušno i radosno predvodio crkvenim pjevanjem o. Bonaventura.

Zajedno sa svim redovnicima, u samostanskoj blagavaonici, blagovali smo svečani ručak, koji je završio slavljeničkom tortom. I za vrijeme ručka vladalo je posebno radosno ozračje, začinjeno zdravicama i pjesmom. Želimo i ovim putem zahvaliti svim tim dragim franjevcima: od gvardijana, pa na dalje, na gostoprimstvu i njihovoj srdačnosti.

Prije rastanka o. Bonaventura poručio je: „Pozdravite mi sve otočane, svećenike, biskupa Ivicu, posebno moje Krasane. Uvijek vas sve nosim u srcu i molim za sve vas. Čuvajte svoje tradicije i običaje, jer su naš lijepi otok oduvijek htjeli mnogi za sebe. Vjerujem sada u neka bolja vremena. A ako vas netko upita za mene, ja sam u Varaždin došao prvi puta 5. rujna 1935. godine i ovdje se školovao. Ovo je grad moje mladosti, pa se zato i sada u starosti ovdje osjećam usrećen. Ovamo sam donesen iz Zagreba 3. lipnja 2014. na jastuku kao dijete, posve nepokretan. Božjom pomoći i mojom voljom brzo sam se oporavljao, za Antonju sam sve hvatao rukama, a u kolovozu sam mogao čitati i hodati uz pomoć hodalice. Sada manje pišem, ali mnogo čitam. Svakog dana u 10 sati imam sv. misu. Svaki dan vježbam, pa Bogu hvala, za lijepa vremena u parku mogu uz pomoć štapa i hodati nekad desetak minuta, nekad manje. A što bi u ovim godinama više htio? Mnogo mi pomaže u svemu dragi brat Franjo Glasnović.“ Zaista je ovaj mladi franjevac rodom iz Janjeva njegov „vidljivi anđeo čuvar“, jer i kada nije uz njega ne pušta ga iz oka. Posebno mu od nas, hvala.

Na rastanku smo o. Bonaventuri obećali ponovni susret: „Tko zna da li ćete me naći? Ja se veselim svakom novom danu, ali godine su visoke, pa ako i ne dočekam ovdje drugi dan, opet se veselim, jer ću onda biti u domu svojega Oca.“ I kao i uvijek dignuo je ruku i prst prema nebu.

Zadnjih godina na rastanku s nama o. Bonaventura svaki put diže prst prema nebu. I dobro je što je u svakom času spreman „otputovati“ u vječnost, ali ga svake godine nađemo, pa vjerujemo da će tako s Božjom pomoći biti i sljedeće godine. O. Bonaventura, zahvaljujemo Vam za Vaše molitve. Želimo Vam mir i svako dobro. Neka Vas čuva dragi Bog i Nebeska Majka.

Radmila Borović

Print Friendly, PDF & Email