Listopadska župna obiteljska svijeća

Svećeničko ređenje u Katedrali. Kolika je već vidjela, ona, Starica! S ljubavlju je dala prostora još jednom mladom čovjeku na početku njegova svećeništva.

Radost što prožima srca nekim pritajenim zanosom osjeća se u zraku. Kao uvijek i kao još nikad…
Na kraju ređenja, otac Biskup blagoslivlja 51 svijeću za mjesec listopad. Na svijećama imena župa. One će se svijeće paliti svake večeri u čast listopadske Kraljice sv. krunice. Za naše obitelji. Svijeća je znak života, znak Uskrsloga koji je pobijedio tamu grijeha i smrti. Uz drhtaj njezinog plamena, budi se u nama ono što je pozaspalo, ali je tu negdje, možda treba samo jedna šibica da to upali… Djeca, mladi, roditelji, stariji… Svi članovi jedne župne zajednice – župne obitelji obasjani sjajem jedne svijeće u čast nebeske Majke. Približava se kraj Godine vjere. U listopadu je, s Marijom na Trsatu sve započelo, s Njom neka se na najbolji način i dovrši, ali ne završi. Neka ojača i raste u nama. Papa Franjo će 13. listopada posvetiti svijet Gospi Fatimskoj. U Rim će dati donijeti kip Gospe iz Fatime za taj poseban dan pri kraju Godine vjere. Nema li i u Rimu znamenitih slika i kipova Marijinih? Sigurno ima, ali ovaj ima posebno značenje. Nema li i u našim župnim crkvama svijeća svih vrsta i veličina? Sigurno ima, ali ova ima posebno značenje. Te iste svijeće, kao simbol izgaranja naših obitelji za Krista, predstavnici će župa na završnom slavlju zaključka Godine vjere, na svetkovinu Krista Kralja donijeti u Krk.
„U župama u kojima ne stanuje, župnik će se pobrinuti da pronađe osobu koja će je paliti prigodom listopadske pobožnosti u župi. Ukoliko se u župnim crkvama tih župa u listopadu ne održavaju listopadske pobožnosti, neka je preda jednoj obitelji koja će moliti krunicu u svojem domu pred tom upaljenom svijećom u ime cijele župne zajednice. „ Ovako poziva o. Biskup putem Službenog vjesnika naše Biskupije. Toliko mu je stalo da doista svaka, i najmanja župa, sudjeluje u ovom obiteljskom listopadu. Zar bismo mogli ostati gluhi i ne približiti se plamenu ove jedinstvene svijeće?
I još nešto neviđeno. Tijekom listopadskih pobožnosti u Katedrali će se Marijinom kipu na glavnom oltaru stavljati u ruke zlatna krunica, dar svećenika i vjernika Krčke biskupije svome biskupu prigodom njegove 50. obljetnice svećeništva. Ona će simbolizirati Biskupove nakane za cijelu biskupijsku Obitelj.
Pred desetak godina po obiteljima naših župa hodočastio je kip Gospe – Putnice. Naknadno su blagoslovljene i slike Svete Obitelji koje je preuzeo lijepi broj obitelji uz obvezu molitve jedne desetice krunice dnevno. Možda je ovaj listopad prilika da se podsjetimo na potrebu zajedničke obiteljske molitve. „U tu svrhu,“ preporučuje nam o. Biskup, „u župnim se crkvama može tijekom listopada zajednički moliti samo četiri desetice krunice, a petu moliti u obiteljima.“ Uz ovu, 5. deseticu, možemo pročitati jednu od 20 obiteljskih priča uz krunicu, napisanih za ovogodišnji listopad i povezanih u malu knjižicu koju možemo zatražiti od svojih župnika. Priče su napisane sa željom da pomognu u oživljavanju vjere u konkretnim obiteljskim prilikama.
U listopadskim ćemo pobožnostima nebeskoj Majci koju molimo «da nam isprosi mnogo svetih svećenika», također zahvaliti za sva zvanja koja su nikla na našim prostorima, moliti je za naše svećenike, bogoslove, redovnike i redovnice, a potaknuti predstojećim događajem beatifikacije Sluge Božjega Miroslava Bulešića, molit ćemo je i da postanemo autentični i jasni svjedoci Kristova Evanđelja.
Kraljice svete krunice i Kraljice obitelji, moli za nas!
Uredništvo

Print Friendly, PDF & Email