Apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua propovijedao na misi posvete ulja u krčkoj katedrali

Misa posvete ulja svečano je proslavljena na Veliki četvrtak, 14. travnja o.g. Uz koncelebraciju krčkog biskupa mons.dr. Ivice Petanjka i biskupa u miru mons. Valtera Župana te pedesetak svećenika i redovnika, misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH mons. dr. Giorgio Lingua.

Na početku misnog slavlja, mons. Petanjak pozdravio je sve prisutne a posebice mons. Linguu kojem je zahvalio što će uzveličati ovo slavlje svojom nazočnošću i propovijedanjem.

U propovijedi mons. Lingua obratio se okupljenim svećenicima te ih, pred obnovu obećanja, pozvao na mali ispit savjesti:

“Na Veliki četvrtak obilježavamo događaje u kojima je Isus Krist svojim apostolima objavio svoje svećeništvo. Na ovoj Euharistiji razmatramo i otajstvo Crkve kao Kristovog sakramenta koji posvećuje svaki vid i etapu života kršćanina. Kako bi ta stvarnost koju razmatramo u otajstvu bila djelotvorna i u praksi, potrebno je prije svega ostvariti usku povezanost između biskupa i njegovih svećenika. Iz toga jedinstva Duha mora zračiti na čitavo Kristovo tijelo koje ujedinjuje mjesnu Crkvu. Kako bi živjeli to jedinstvo, obnavljamo svoja svećenička obećanja s dana našeg ređenja, kojima se želimo sve više i više suobličiti Kristu svećeniku.

Na dan ređenja preuzeli smo neke obaveze: surađivati s biskupom u službi Božjeg naroda, biti navjestitelji evanđelja, biti pobožni djelitelji sakramenata, biti posvećeni zajedničkoj molitvi i postati sve tješnje sjedinjeni s Kristom. Te obveze i danas prihvaćamo i potvrđujemo. Uz to, na đakonskom ređenju preuzeli smo još obavezu: da živimo u celibatu kao znaku potpune predanosti Kristu Gospodinu. To nije uvjet, nije prisila, nego ga prihvaćam kao milost koju ćemo po Božjoj pomoći moći živjeti. Prihvaćanjem celibata, prihvaćamo i čistoću. Tome se treba nadodati i prihvaćanje poslušnosti. Još jedno obećanje nedostaje, a to je siromaštvo. Siromaštvo ne pretpostavlja ništa ne imati, ali znači ne biti navezani na stvari i biti zadovoljan s onime što se ima, ne žaliti se, ne zavidjeti i moći se odreći. Sva su ta obećanja, javna i privatna usko povezana i uvjetovana. 

Iako se može zaključiti kako je biti svećenik samo preuzimanje obaveza ipak ono je i veliki izvor milosti – to vidimo u službi koja nam je dana, u sakramentima koje dijelimo ljudima, praštanju, radosti i novosti života koje zadobivaju po pomirenju, Božjoj ljubavi koju objavljujemo čovjeku… Svećenik je slobodan čovjek koji ostavlja sve i kreće u potragu za onim izgubljenim, ne da bi ga osudio nego da bi ga spasio.”

Uslijedila je obnova svećeničkih obećanja kao izraz trajne želje povezanosti s Kristom i čvrste opredijeljenosti za Krista i čovjeka.

Biskup Ivica blagoslovio je ulje bolesničkog pomazanja te posvetio ulje krizme.

U ovoj prigodi, biskup Ivica spomenuo se svećenika koji su u protekloj godini preminuli: vlč. Antona Peranića i vlč. Nikole Ilijića. Čestitao je i ovogodišnjem jubilarcu biskupu u miru mons. Valteru Županu koji ove godine slavi dijamantni svećenički jubilej.

Budući da se 14. dan u mjesecu obilježava i kao dan sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, na kraju misnog slavlja biskup Ivica predvodio je molitvu na njegovom grobu u krčkoj katedrali.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email