Dvotjedni posjet biskupa Petanjka našem misionaru Borisu Dabi u Zambiji

35 godina misijskog djelovanja i 5 misija našeg misionara

 

Subota, 14. listopada:

Dolazak u Livingstone

U subotu, 14. listopada 2017., mons. Ivica Petanjak, u pratnji tajnika vlč. Saše Ilijića, doputovao je u biskupiju Livingstone u Zambiji u posjet svome krčkom svećeniku misionaru Borisu Dabi, koji kroz proteklih 35 godina kao misionar Fidei Donum aktivno radi i djeluje u toj biskupiji.

Biskupa Petanjka dočekali su na aerodromu vlč. Dabo i fra Dominik Chande, gvardijan kapucinskog samostana u Livingstonu.

Dvotjedni posjet započeo je susretom s mons. Raymondom Mpezele, umirovljenim biskupom Livingstona. Biskup Petanjak zajedno s pratnjom zadržao se u ugodnom razgovoru o djelovanju misionara Borisa i stanju te izazovima u biskupiji Livingstone.
Na poseban način, biskup Raymond istaknuo je neke od darova vlč. Borisa, a posebno njegova karizma da pođe u najudaljenije krajeve biskupije, tamo gdje Radosna Vijest još nije došla, te formira nove župe i župne zajednice. Tako je u proteklih 35 godina vlč. Boris osnovao 5 župa i Centar za razvoj, danas, biskupijski Caritas.
Mons. Raymond zahvalio se biskupu Petanjku što je Krčka biskupija podarila biskupiji Livingstone vlč. Borisa.
Biskup Petanjak izrazio je radost zbog zadovoljstva biskupije Livingstone i otvorenosti prema vlč. Borisu i njegovu radu.

Predviđen je i susret biskupa Petanjaka s novoimenovanim biskupom Livingstona mons. Valentineom Kalumbom.


Utorak, 17. listopada

Biskup Ivica u misiji Ndjoko

U utorak, 17. listopada, u tjednu pred Misijsku nedjelju, biskup Ivica Petanjak, u pratnji misionara vlč. Borisa Daba i tajnika Saše Ilijića, stigao je u misiju Ndjoko koju je vlč. Boris osnovao 2011. godine i u kojoj od tada živi i djeluje. 

Misija Ndjoko udaljena je sedam sati vožnje od grada Livingstona, a do nje se dolazi po loše asfaltiranom putu te makadamu.

Biskupa su dočekali vjernici koji su za tu prigodu došli iz okolnih sela, a neki su propješačili i  40-tak km. Uz pratnju tradicionalne glazbe i plesa, bubnjeva i pjesmu dobrodošlice i blagoslova, vjernici su biskupa dopratili do misijske župne kuće gdje će s njima proboraviti idućih 10 dana.
Biskup Petanjak im se obratio prigodnom riječi te izrazio svoje oduševljenje zbog njihovog dolaska i dočeka, ali i prigode da idućih dana bolje upozna djelovanje svojeg svećenika misionara Borisa kojemu dolazi u posjet, te njihov vjerski život i kulturu.
Crkva u misiji Ndjoko pobrinula se da se svi pristigli vjernici iz okolnih sela smjeste u misiji za noćenje te dobiju potrebu hranu.

Idućeg jutra, 18. listopada, biskup je slavio svetu misu u crkvi Svete Marije na kojoj su sudjelovali svi vjernici koji su pristigli dan ranije, kao i ostali koji su im se kasnije pridružili.
Misa se slavila u kombinaciji engleskog i silozi jezika, a biskup se u propovijedi obratio na hrvatskom jeziku što je misionar Boris preveo na silozi.
Na kraju mise vlč. Boris izrekao je pred okupljenom zajednicom radost i zadovoljstvo da ga je posjetio njegov biskup te da će se kroz iduće dane moći još bolje upoznati sa životom u misijama.

Biskup Petanjak s pratnjom posjetit će idućih dana još tri misije koje je osnovao vlč. Dabo: misiju Lusu, Maziba i misiju Nawinda u kojoj će slaviti Misijsku nedjelju. Istoga će dana na postaji Ibolelo, koja pripada misiji Nawinda, blagosloviti i otvoriti novoizgrađenu crkvu.


 Petak, 20. listopada

Blagoslov nove crkve u postaji Ibolelo

U petak, 20. listopada biskup Petanjak s pratnjom posjetio je postaju Ibolelo, jednu od 12 postaja misije Nawuinda u kojoj misionar Boris djeluje od siječnja 2014. godine. Tom je prigodom u spomenutoj postaji biskup blagoslovio novoizgrađenu crkvu. Zbog derutnosti stare crkve, ali i zbog rasta broja vjernika, izgrađena je nova crkva. Postavljanje krova financijski je pomogla Misijska središnjica iz Sarajeva, a ostale radove izveli su lokalni volonteri i sami župljani.

Dolaskom na filijalu, vjernici su biskupa Petanjka dočekali s pjesmom i plesom te osobnim rukovanjem kao znakom dobrodošlice. Biskup se kratko zadržao u razgovoru s predsjednikom župskog vijeća koji ga je izvijestio o gradnji crkve te životu vjernika.

Ovom je prigodom, nakon blagoslova nove crkve, biskup Petanjak podijelio sakrament krštenja 14 katekumena. Nakon razgovora s novokrštenicima te sakramenta ispovijedi, uslijedila je sveta misa pod kojom je blagoslovljena crkva.

Misionar Boris Dabo izrazio je zadovoljstvo što ga pohodi njegov biskup i što će, u sklopu pohoda, blagosloviti neke od novih prostora i projekata koje je u posljednje vrijeme pokrenuo.

U prigodnoj homiliji, biskup Petanjak izrazio je radost što je ovdje. „Budući da smo blagoslovili crkvu, dobili ste mjesto gdje ćete se moći okupljati i Boga moliti. Na mome hrvatskom jeziku riječ blagosloviti znači o nekome ili nečemu lijepo govoriti, tako i po svakom blagoslovu Bog nama čini dobro i pokazuje nam svoju ljubav pa smo i mi dužni druge blagoslivljati, dobro im činiti i ljubiti“, rekao je biskup Petanjak.

Novokrštenicima se obratio riječima: „Crkva je majka! I kao što roditelji daju tjelesno rođenje svome djetetu, tako i Crkva kao majka iz vode i Duha Svetoga, sebi rađa novo potomstvo. Vaša je Crkva danas bogatija za 14 novih članova te se i svi mi možemo prisjetiti riječi koje je Bog izgovorio nad svojim Sinom: Ovo je sin moj ljubljeni, u njemu mi sva milina. Tako i Otac nebeski nad svakime od vas, a posebno danas na dan vašega krštenja, govori ove iste riječi“, kazao je biskup Petanjak.

U znak priznanja i zahvale, biskup je poklonio misionaru Borisu, u ime Krčke biskupije, kalež i ciborij za korištenje prilikom posjeta raznim postajama.Nedjelja 22. listopada

Misijska nedjelja u misiji Nawinda

U tjednu pred Misijsku nedjelju, od srijede 18. listopada do nedjelje 22. listopada biskup Petanjak, u pratnji misionara Borisa Daba i tajnika vlč. Saše Ilijića, posjetio je misiju Nawinda koju je vlč. Boris osnovao 2014. godine.

Nawinda je smještena uz rijeku Njoko, oko pet sati vožnje od misije Ndjoko.  Nekoć je Nawinda bila filijala 60-ak kilometara udaljene župe Sichili, a vodili su je misionari iz raznih država. Budući je filijala ostala bez misionara, biskupija Livingstone je skrb povjerila misionaru Boris, a već u siječnju 2014. godine postaje župom a misionar Boris prvim župnikom. Prostor sadašnje misije Nawinda sačinjavaju 12 filijala.
Kao već postojeće mjesto s razvijenim školstvom, dolaskom misionara Borisa i dobrohotnošću darovatelja, izgrađene su crkva i bolnica kao i svratište za obitelji čiji su članovi hospitalizirani, kako bi im bili blizu.
Na misiji redovno živi katehist, bolničko osoblje te ostali djelatnici koji pomažu u djelovanju misije.

U nedjelju 22. listopada u crkvi sv. Pavla ap. biskup Petanjak  slavio je Misijsku nedjelju. U prigodnoj homiliji izrazio je svoje zadovoljstvo što po prvi puta može slaviti Misijsku nedjelju upravo u misijama.

„Čija je slika u čovjeku? Na čiju je sliku čovjek stvoren? Na Božju! U svakome od nas utisnuta je slika Božja i zato svaki čovjek jest Božji“, kazao je biskup Petanjak, istaknuo je kako je Bog otac i onima koji ga nikad nisu upoznali. Mi pripadamo Bogu i prije nego što smo ga upoznali jer je On onaj koji prvi izabire nas s nakanom da nam dadne misiju – poslanje kako bi i drugi preko nas upoznali Boga.“, istaknuo je biskup u propovijedi.

„Budite uvijek otvoreni Duhu Svetom. On neka vas On vodi! Misionar i katehisti predaju Riječ Božju, a Duh je onaj koji neka vas vodi da uvijek dolazite u Misiju slušati i prihvatiti je“, istaknuo je biskup sa željom da, otvoreni Duhu, Gospodin pozove i među njima svećenike, redovnike i redovnice kako bi i sami među svojima radili na širenju Radosne Vijesti.

Izrazio je zahvalnost misionaru Borisu Dabi što se je odazvao Božjem pozivu te je došao izdaleka navijestiti Radosnu vijest.

Na kraju mise, katehist se u ime cijele župne zajednice zahvalio biskupu Petanjku na njegovom posjetu Zambiji, a posebno misijama u kojima djeluje misionar Boris.


Utorak, 24. listopada

Postaja u nastajanju – Maziba

Utorak, 24. listopada biskup Petanjak uputio se u pratnji misionara Borisa i tajnika Saše Ilijića iz misije Ndjoko preko rijeke Zambezi u misiju Lusu, koju je misionar Boris osnovao prije 14 godina. Misija Lusu na putu je prema postaji u nastajanju – Maziba.

Za razliku od do sada posjećnih misijskih centara  i filijala koje je osnovao misionar Boris Dabo, a koje već duži niz godina samostalno funkcioniraju, posjeta novoj postaji Maziba bila je nešto sasvim drukčija jer su se posjetitelji mogli upoznati i vidjeti kako nastaje jedna postaja, odnosno, koje predradnje je potrebno učiniti kako bi započela s misijskim djelovanjem.

Potrebno je spomenuti da se postaja Maziba nalazi uz rijeku Zambezi, oko 50 km sjeverno od misije Ndjoko. Nalazi se na području do koje Radosna Vijest još nije stigla što je predstavlja  posebno izazovan poziv za misionara Borisa da pođe upravo u takve krajeve i osnuje novu postaju.
 
Ideja da se započne izgradnja centra došla je od nekolicine vjernika koji su rodom iz tog područja, a žive u drugim misijama. Maziba se nalazi u biskupiji Mongu, a ne u biskupiji Livingstone u kojoj djeluje vlč. Boris. Nakon što su dobivena dopuštenja od crkvenih i državnih vlasti, kao i pristanak Kraljevskog dvora, rad je započeo prije dvije godine obilaskom i upoznavanjem s prostorom i ljudima u tom kraju.
 
Misionar Boris oformio je svoj tim koji imaju zadatak izgraditi misiju, ali i okupiti zajednicu animirajući i pozivajući ljude na kateheze i molitvu. Formirani animatori kroz protekle godine djeluju i u obližnjim školama kako bi i na taj način upoznali lokalno stanovništvo te započeli evangelizaciju.
 
U tijeku je izgradnja infrastrukture za funkcioniranje postaje, a idućih dana započinje izgradnja crkve.
 
Biskup Petanjak posjetio je sve dijelove misije u nastajanju te se susreo s timom mladića i animatora koji rade na izgradnji zajednice. Misionar Boris predstavio je svakoga od njih te njihovu zadaću. Biskup Petanjak izrazio im je svoje zadovoljstvo, zahvalnost i divljenje za sve što čine kao i za činjenicu da je mogao iz prve ruke upoznati rad misionara Borisa te želju da osnivanjem novih postaja pruži ljudima mogućnost upoznati Isusa Krista te živjeti po Evanđelju.
 
Print Friendly, PDF & Email