Jesenski plenarni svećenički sastanak

U srijedu, 8. studenog, održan je Jesenski plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Sastanak je započeo u meditativnom ozračju, u miru krčke katedrale, gdje su, okupljeni pred Bogom, naši biskupi, svećenici i redovnici u pokorničkom bogoslužju slušali probrane riječi  fra Diega Deklića, košljunskog gvardijana.
Prvo što im je fra Diego prizvao jest da prije susreta s braćom, mora biti susret s Bogom jer se jedino tako možemo prepoznati kao braća. Nadalje, navodeći Drugi vatikanski sabor, istaknuo je da moramo slušati Božju riječ koja stalno govori Božjem narodu kao i da svoj život moramo temeljiti na načelu – Ljubav bližnjemu zla ne čini. „Nismo pozvani na osrednjost nego na svetost, na davanje svog maksimuma Bogu i bližnjemu.“ O međusobnim odnosima rekao je da je milostivom čovjeku Bog mjerilo, a ne drugi ljudi ili moj „ja“.  Besplodnost se javlja kod čovjeka koji ne uživa u Božjem zakonu dok je čestitost postupanje u skladu sa ispravnim evanđeoskim mjerilima. Tako se jedino može nositi svoj križ, zaključio je fra Diego citirajući Nasljeduj Krista, jer uvijek nam je nešto trpjeti.

Nakon klanjanja pred Presvetim Oltarskim sakramentom i zaključne molitve, sudjelovanje u ostatku plenarnog sastanka nastavilo se u dvorani Biskupije.

Generalni vikar mons. Franjo Velčić moderirao je sastanak, a glavnu riječ, uz o. biskupa mons. Ivicu Petanjka, imali su članovi Odbora za pripremu Godine duhovnih zvanja, koja je otvorena na biskupijskom hodočašću na Trsat 8. listopada o.g., te povjerenici koji u suradnji s Odborom osmišljavaju prigodne inicijative i programe kako bi sadržajima na svom pastoralnom djelokrugu oplemenili i učinili plodonosnijom ovu Godinu.

Vlč. Ranko Papić predstavio je prigodni Priručnik koji sadrži materijal „koji prati pastoralnu godinu sa svim njezinim datostima i oplemenjuje ju molitvom za duhovna zvanja i podizanjem svijesti kod vjernika o važnosti duhovnih zvanja“. Istaknuo je kako je materijal prikladan za jednostavno i učestalo korištenje te pozvao da svom uobičajenom radu s djecom, obiteljima, mladima, dadnu ovaj naglasak i budu dovitljivi i inovativni u oblikovanju susreta i molitvenih okupljanja.  

Vlč. Luka Paljević naglasio je značaj i jačinu svjedočenja pa je tako važna suradnja i raspoloživost svećenika, bogoslova i redovnika i redovnica da se odazovu na susrete sa mladima i obiteljima, posvjedoče o svom duhovnom pozivu i otvore svoja vrata onima koji bi ih htjeli posjetiti. Vlč. Luka najavio je i letke za obitelji i bolesnike koji su u pripremi kao i brošuru o našim svećenicima koji su ostali u sjećanju po vjernom služenju Kristu i zauzetosti oko povjerenih im vjernika, koju priprema vlč. Anton Bozanić.

Vlč. Marin Hendrih, povjerenik za mlade, najavio je duhovne obnove za mlade po otocima  koje će se odvijati u korizmenim subotama u ožujku (iznimno u Cresu 27. siječnja) te koje će obrađivati temu Darivanja sebe za druge i za Boga.

Vlč. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda, izvijestio je o inicijativama vjeroučitelja koji su temu duhovnih zvanja uklopili u školske kurikulume. Najavio je tiskanje slikovnice o biskupu Mahniću koju pripremaju vjeroučitelji sa osnovnoškolskom djecom  te istaknuo vrijednost projektne nastave koja uključuje više aktera i poziva na suradnju… Najavio je za 3. ožujka 2018. susret s tematikom duhovnih zvanja, sa humanitarnim karakterom, u Srednjoj školi u Krku.

Vlč. Anton Valković, povjerenik za obitelj, prezentirao je letke za bolesnike i obitelji ali i podsjetio na Godinu majčinstva koja se obilježava na nacionalnom nivou i prigodni materijal, te najavio  Obiteljsku školu koja će se održati u Malinskoj od 10. do 12. studenog o.g.,  kao i na Nacionalni susret obitelji koji će se održati u rujnu 2018. godine.

Mirjana Žužić, voditeljica Apostolata žena za duhovno majčinstvo predstavila je rad Apostolata koji itekako može doprinijeti promicanju i molitvi za duhovna zvanja valorizirajući molitvu i žrtvu župljanki koje žele biti duhovne majke nekome od svećenika i moliti za duhovna zvanja.

Fra Diego Deklić, član Odbora, predstavio je i potaknuo na inicijativu oživljavanja društva svećenika klanjalaca koje je u svoje vrijeme okupio sl. Božji biskup Antun Mahnić.

Nakon predstavljanja programa i inicijativa Godine duhovnih zvanja, uslijedila je rasprava i prijedlozi sudionika. Istaknuta je vrijednost osobnih svjedočanstava kao i snaga molitvenih susreta.

Na kraju se okupljenima obratio biskup Ivica Petanjak.  Podsjetio je svećenike na neke nadolazeće događaje kao npr. proslavu 25. obljetnice Pokreta za život, 18. studenog u Malinskoj.

Što se tiče zauzetosti oko promocije duhovnih zvanja, Biskup je naglasio važnost izgrađivanja složnosti i bratske povezanosti prezbiterija, rad na osobnoj svetosti i izgradnji te pozvao svećenike da imajući Krista kao uzor i mjerilo teže maksimalno mogućem, daju sve od sebe i tako postanu stupovi na kojima će se graditi kršćanske zajednice.
Biskup je sa svećenicima podijelio i dojmove sa dvotjednog posjeta Zambiji gdje misionar Boris Dabo djeluje već 34 godine i gdje je, sa žarom i sa puno volje i žrtve, nailazeći na mnogobrojne poteškoće i zapreke, osnovao već 5 misijskih postaja.
Biskup Ivica, susret je zaključio predvodeći zajedničku molitvu.

Print Friendly, PDF & Email